Хенри Кисинджър: Очаквам преговорите между Украйна и Русия да започнат в края на 2023

https://svobodnoslovo.eu/svyat/henri-kisindzhar-ochakvam-pregovorite-mezhdu-ukrayna-i-rusiya-da-zapochnat-v-kraya-na-2023/109981 SvobodnoSlovo.eu
Хенри Кисинджър: Очаквам преговорите между Украйна и Русия да започнат в края на 2023

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър смята, че инициативата на Китай за мирно разрешаване на руско-украинския конфликт ще доведе до започване на преговорния процес до края на 2023 г. Той изказа това предположение в интервю за CBS в навечерието на 100-тния си рожден ден.

"Сега, след като Китай започна преговорите, всичко ще си дойде на мястото. Мисля, че до края на годината ще говорим за преговорни процеси и дори за истински преговори", каза Кисинджър.

Политикът отговори и на въпроса дали би летял до Москва, за да преговаря с Владимир Путин, ако президентът на САЩ го беше помолил за това. Кисинджър заяви, че "би бил склонен" да го направи в качеството си на съветник на президента.

Китай предложи мирния план на 24 февруари 2023 г. - годишнината от влизането на руските войски в Украйна. Планът не включва изтегляне на руските войски и не разглежда въпроса за собствеността на териториите. Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че планът на Китай е изгоден единствено за Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски смята, че предложенията на Пекин не са конкретен план за действие, а размисъл по въпроса. Руският президент Владимир Путин, по време на посещението на китайския президент в Москва, предложи да се вземе за основа китайският план.

https://frognews.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.