ИМА ЛИ ПО-ОТВРАТИТЕЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ГЕНОЦИДА?

https://svobodnoslovo.eu/svyat/ima-li-po-otvratitelno-prestaplenie-ot-genocida/121483 SvobodnoSlovo.eu
ИМА ЛИ ПО-ОТВРАТИТЕЛНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ОТ ГЕНОЦИДА?

Да, има. Това е случаят, в който зверското избиване на цял народ, е богато импрегнирано с лъжи, че самите палестинци са си виновни. Че болниците им, включително "Аш Шифа" били превърнати в складове на оръжия и нещо повече: в центрове за производство на оръжия. Че Хамас използва цивилното население като "жив щит", от което следва, че този "щит" трябва да бъде физически унищожен. Че всички обитатели на Газа, превърната от Израел в концлагер, а по настоящем в морга, са "терористи" и ятаци на Хамас, включително новородените бебета. Че израелската армия "няма друг изход", освен да изтреби всички цивилни жители на "ивицата", за да стигне до леговището на групировката. Че твърдоглавите палестинци не се евакуират навреме и отхвърлят възможностите, които им предлагат "хуманитарните коридори" ( видяхме "хуманността" на тези коридори, отворени по за по 4 часа, в които колоните от жени и деца бяха бомбардирани от израелската армия - това по-скоро е зловеща гавра с елементарната човечност и законите на водене на война ).

Чудовищният цинизъм, с който вината се прехвърля от престъпника върху жертвата, говори, че режимът на Нетаняху не си дава пълна сметка за променената ситуация в света. Или се заблуждава, че след геноцида в Газа лесно ще овладее и потуши планетарното отвращение от "политиката" си. Или пък си въобразява, че сагата ще приключи с една-две оставки и че Нетаняху, вече като цивилно лице, ще бъде обграден от всеобща почит, задето е пожертвал кариерата си и е свършил "мръсната работа" в името на родината.

Като основна цел на операцията "Облачен стълб" ( названието е лесно разпознаваемо в Тората ), се сочи спасяването на заложниците и унищожението на т.нар. подземен град - лабиринтът от тунели под Газа, изградени от Хамас и представляващи негов бастион. Оставяме настрана факта, че Хамас, както и почти всички терористични организации, е създадена от ЦРУ. Но все по-осезаем е твърде незначителният интерес на кликата на Нетаняху към съдбата на заложниците. Ясно е, че режимът си е поставил за задача да избие възможно най-голям брой палестинци и да прокуди останалите извън пределите на Палестина. От което следва, че главната му цел е етническата чистка в Светите земи. Именно с тази цел умишлено е допуснато нападението и вземането на заложници на 7 октомври. Към тази цел се върви директно и безцеремонно, както трябва да се очаква от държава, която 70 години налага своята воля над планетата и има зад гърба си, като изпълнител на тази воля, най-бруталния световен бияч - САЩ.

Тунелите под Газа представляват заплаха за съществуването на Израел - да, в известен смисъл е така. Но кога бяха прокопани тези тунели - нима преди месец? Израел не знаеше ли за прокопаването им? И нима международното право забранява да се копаят тунели в собствената територия? Ако палестинците са собственици на домове и парцели в Газа, те са собственици и на земята под тях. Иначе излиза, че жителите на Газа са наематели, а наемодател и собственик на земята е Израел. Ни най-малко не се представям за специалист в областта на правото, но не е ли време този проблем да бъде проучен в подробности от опитни световни юристи? Кой де юре е собственик на земята, върху която е разположен анклавът? В кои клаузи на кой международен договор е уредена тази собственост? Това трябва да се знае от световната общественост. Ако жителите на гетото принудително са натикани в него, по какъв начин те са овъзмездени за загубата на техните имоти, намиращи се в други части на Палестина? Жителите на Газа, както и палестинците в Западния бряг и Иерусалим, са лишени от гражданство. И тук се появява едно крещящо несъответствие: щом Израел не дава гражданство на населението на Газа, следователно не смята, че  територията е под негова юрисдикция. И следователно не е неин собственик, който може да нахлува в нея, когато си пожелае, за да наказва когото и да било за каквото и да било. И после липсата на палестинска държава не означава липса на палестински права върху земята - справка: потвърдената собственост върху земята на българските селяни в Османската империя.

Ако отношенията между Газа и Израел са отношения между квартирант и собственик, нека това бъде доказано черно на бяло. Въз основа на каква черна несправедливост, окупаторът е нотариално документиран - не в Средновековието, а в средата на 20 век! - като собственик на земя, принадлежаща от най-дълбока древност на палестинския народ.

Повтарям - задавам тези въпроси от позицията на незапознат с юридическото статукво на съвременните Израел и Палестина, емоционален наблюдател на събитията, протичащи от 6 седмици насам. Но каквото и да е това статукво, неговата крехка морална основа, ако има такава, бе взривена от зверствата над 2,5 милиона човешки същества - новородени, пеленачета, деца, юноши, жени, мъже и старци. Договорите, уреждащи съществуването на Израел в Светите земи бяха изпепелени от геноцида. Видът на разрушените училища и болници, в които бяха намерили убежище десетки хиляди мъченици, снимките и видеата с детски трупчета, с обезобразени дечица с черни обгорени лица и откъснати крайници, репортажите с убити или ранени лекари и журналисти - целият този ужас, който не се побира в човешкото съзнание и който Нетаняху славослови като "поход на цивилизацията срущу варварството (!)" зачеркна всички преимущества на Израел, колкото и той да се старае да потулва истината. Извършителят на тези деяния трябва да бъде незабавно спрян и да понесе колосалната историческа отговорност за тях.

Всъщност историческото наказание вече се очертава - Нетаняху се превърна в най-злият враг на Израел и в най-яркият аргумент в полза на победата на палестинската кауза.

Милена Върбанова 

3 Коментара

Жител на Евротериторията България

преди 5 месеца

Поклон пред доблестта и таланта на Милена Върбанова!!!

Коментирай

Жител на Евротериторията България

преди 5 месеца

Поклон пред доблестта и таланта на Милена Върбанова!!!

Коментирай

Мина

преди 5 месеца

Статуквото-юридически- не е изпълнено. Като всичките им лъжи. Вероятно сте наясно чий проект е иЗr@*л. Вероятно сте гледали протестите срещу биби и опитите- вече няколко- да блокират жилището му. Темата е мнОго дълбока. Със сигурност ще стигнете до истината. Стигаме до ВСВ- кой я спонсорира, с каква цел? Знаете отговора.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.