Къде потънаха милиардите от бившата ГДР

https://svobodnoslovo.eu/svyat/kade-potanaha-miliardite-ot-bivshata-gdr/123745 SvobodnoSlovo.eu
Къде потънаха милиардите от бившата ГДР

Парите изнасяни с пликове и куфарчета от бившите централи на комунистите

Раздавани са по списъци на верни кадри

Бронирани сейфове, натъпкани с долари, кюлчета сребро и монети, необясними смъртни случаи и цяла мрежа от фирми под прикритие: за всички тези факти от края на ГДР се разказва в документален сериал на обществената телевизия MDR, озаглавен „На лов за милиарди“. Става дума за изчезналите богатства на източногерманската комунистическа партия ГЕСП.

Четирите епизода разказват за фирми-пощенски кутии, за тайни сметки с мръсни пари в чужбина и предполагаеми убийства.

И до днес от „червените пари“ на ГДР все още липсват стотици милиони. Пред обществената медия AРД журналистът Петер Вензиерски казва: „Бях потресен колко изтънчена и същевременно колко проста е била системата. Става дума за опита задкулисно да се укрият пари, които след 1990 година Обединена Германия щеше да вложи във възстановяването на бившата ГДР.“

„Между падането на Берлинската стена, първите свободни избори и валутния съюз през 1989-1990 година преданите партийни другари много лесно се добираха до богатство: пачките от „собствеността на работническата класа“ се тъпчеха в дипломатически куфарчета, в платнени торбички, в краен случай в найлонови пликове и просто се носеха вкъщи“, пише в началото Вензиерски. Той твърди, че в онези години от партийното имущество на ГЕСП са били откраднати поне 6,2 милиарда марки, като парите изтекли към наследничката на ГЕСП, Партията на демократичния социализъм (ПДС) и към други приятелски групировки.

Вензиерски пише още следното: „Цялата история около изчезналите партийни богатства е вълнуваща като шпионски филм. В нея участват подставени лица и посредници, сенчести и комични фигури, един тайнствен „Трезор 28“, както и ексцентрични представители на западногерманската левица“. Журналистът обяснява, че става дума за московски фирми-пощенски кутии, за мръсни пари, вложени в Лихтенщайн, Швейцария или на Каймановите острови. Както и за гедерейски фирми под прикритие на Запад и за един ковчежник, който знаел повече от всички останали - и който един ден съвсем случайно бил прегазен на пешеходна пътека пред своя хотел в Лугано. След неговата смърт списание „Шпигел“ успяло да се добере до документи, съдържащи редица имена на хора, забогатели от онези пари.

Автор: Дойче веле

4 Коментара

moitoi

преди 4 месеца

Забравил е БАНКАТА на Люксембург!!!

Коментирай

Алекс

преди 4 месеца

Много напомня историята с куфарчетата у нас. Действие и съзаклятие на комунистическите върхушки? Случайност? Или лош сценарий?....

Коментирай

Посетител

преди 4 месеца

Яд ги е, че не те са ги отмъкнали... Що е то корупция - далавера, в която не участваш.

Коментирай

Чичо скру

преди 4 месеца

6.2 млрд марки? А, колко ли са онтесли украинските камаради???

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.