Командващият силите на НАТО в Литва: От Естония до България е необходимо да се подготви обществото за война

https://svobodnoslovo.eu/svyat/komandvashtiyat-silite-na-nato-v-litva-ot-estoniya-do-balgariya-e-neobhodimo-da-se-podgotvi-obshtestvoto-za-voyna/120687 SvobodnoSlovo.eu
Командващият силите на НАТО в Литва: От Естония до България е необходимо да се подготви обществото за война

Командващият силите на Алианса в Литва полковник Петер Нилсен говори на висок глас за необходимостта населението да се подготви за война с източната ни съседка (има се предвид Русия), пише Baltnews.

Литва и другите страни от Северноатлантическия алианс трябва да укрепят военния си капацитет и да подготвят населението за евентуална война с Русия, заяви в интервю за LRT командващият силите на НАТО в балтийската република Петер Нилсен.

Според Нилсен, ако Украйна бъде победена, Русия ще погледне към Европа, а Иран и Китай ще започнат война съответно срещу Израел и Тайван, докато вниманието на САЩ ще бъде насочено към Тихия океан.

За да бъдем подготвени за подобно развитие на събитията, вече е необходимо „да отделяме 2% или повече [от БВП] за отбрана и обществени поръчки“, защото „САЩ ще се съсредоточат върху Тихия океан и ще оставят Русия на европейците„, подчертава полковникът.

Нилсен похвали литовския сектор на отбраната и сигурността, в който са настъпили значителни подобрения, като е осигурено ново оборудване, разширен е планът за обществени поръчки и е изградена военна инфраструктура. Необходимо е обаче в отбраната на страната да се включи цялото латвийско общество, което е способно да функционира във военно време. В отбраната на Литва трябва да участват не само доброволци и войници, но и лекари, учители и работници от  инфраструктурата.

Командващият силите на НАТО в Литва заяви, че е необходимо да се увеличи финансирането за отбрана, тъй като Русия изразходва 25-30% от държавния бюджет. Според него вече не е възможно да се инвестира под два процента. Инвестициите на Литва в отбраната вече се увеличават: през 2024 г. се предвижда преход от 2,5 процента към 2,75 процента.

Бихме искали другите държави от НАТО да направят същото и да надхвърлят 2 процента, защото сега това е долната, а не горната граница„, добави той.

Нилсен заяви, че в случай на война между Русия и балтийските държави НАТО планира блокада на Калининград – присъединяването на Швеция към Алианса ще им помогне в това, докато блокадата на Санкт Петербург ще бъде осигурена от Финландия и Естония.

– „Членството на Финландия и Швеция в НАТО в бъдеще ще промени изцяло ситуацията в региона на Балтийско море, така че Русия ще почувства, че Калининград е обграден. Това все още ще бъде проблем за НАТО, защото в Калининград има потенциал и ние все още трябва да го вземем предвид и да правим планове, но сега Русия е напълно обградена. Тя трябва да направи планове за укрепване на Калининград и за комуникация с него по време на войната. Руският флот ще има сериозни проблеми с шведите, а финландците и естонците могат да блокират входа към Санкт Петербург. НАТО ще разполага с шведските военноморски сили, с техните самолети, за да помогне за блокадата на Калининград„, заяви командващият.

„Навсякъде по границата, от Естония до България, и особено тук, на север, е необходимо да се подготви обществото за бойни действия и война (с Русия). Ако успеете да го направите, няма да предизвикате апетита на Русия. Трябва да направите страната си „несмилаема“. Когато ви гледат, трябва да си мислят, че макар и да искат да ядат, не могат да ви храносмелят, защото (в противен случай) „ще се справят с нас“.

Според Нилсен ще е необходимо много дълго време, за да се превърне Русия в мирна страна.

Ще са нужни поколения, за да я променим, защото не става въпрос само за Владимир Путин. Ако това се случи, ще е необходима пълна промяна на начина на мислене и трябва да се възползваме от това, което се случи в Германия след Втората световна война, когато страната беше денацифицирана. Русия се нуждае от депутинизация, за да се превърне в мирна страна, каквато стана Германия„, заключи командващият силите на НАТО в Литва.

https://kritichno.bg/

22 Коментара

Олеся Зеленска

преди 3 месеца

За пореден път се доказва максимата:" "Тъпотията и глупоста не ходят по гората,а по хората!"

Коментирай

Тошков

преди 3 месеца

Абе, я си е.и майката, идиот нефелен.....

Коментирай

Посетител

преди 3 месеца

Че е скандинавец този кретен - скандинавец е, но какъв? Датчанин, норвежец? Да му ... бибийп "лицето, което е родило" олигофрена му нещастен...

Коментирай

Чичо

преди 3 месеца

Нилсен да си купи памперси, докато не са свършили!

Коментирай

Сенека

преди 3 месеца

Ние сме готови, но вие дали го разбирате?

Коментирай

Доктор

преди 3 месеца

Идиот.

Коментирай

сащ е агресор

преди 3 месеца

България трябва да изгони американския посланик, да обяви война на агресора сащ, да обявим сащ за стратегически враг и да обявим независимост на България, защото от 1990 година досега България е окупирана и е управлявана изцяло от агресора сащ!

Коментирай

Email

преди 3 месеца

Българското общество се подготвя да обяви война на агресора сащ! Решени сме да гоним всички американски фирми, хора, но да покажем, че България е християнска страна и ще заврем в задниците на агресора сащ хомосексуалните им ценности! сащ е агресор и трябва да бъде ядрено бомбардиран! Войната трябва да се води само на територията на сатаната - сащ!

Коментирай

Деница

преди 3 месеца

Кретен! В България никой няма да воюва с братята си , за разлика от укропитеците ние все още имаме поне малко останал акъл и трезва мисъл ! Те да раздадат оръжието и да видят накъде ще го насочи нашия народ , май ще се изненадат !

Коментирай

иван

преди 3 месеца

Единственият изход за Америка е да запали целия свят и който остане жив да им поеме дълговете, и да им слугува. Сатанизма идва от величината на нечовешката алчност, която е изградила тази страна.

Коментирай

Финли

преди 3 месеца

Според д-р Золтан Гросман по общия брой на военни намеси, интервенции, окупации в света САЩ държат първото място. Анализът на историята на около 200 държави в света говори, че само 22 от тях не са били подложени на инвазии от Обединеното кралство. Ако това наистина е така, на какво всъщност ни учат тези хора? Как да живеем по- добре???

Коментирай

По пет на нож

преди 3 месеца

Май скоро ще почне голямото трепане на сатанисти, само тая лгбт тротинетка къде ще се крие тогава незнам..

Коментирай

Ваня

преди 3 месеца

Ако един държавник не може да осигури мирен живот на гражданите си, да се маха! За чужди интереси против Русия децата ми да се бият... само през трупа ми!

Коментирай

Летит

преди 3 месеца

Ето това е полезен идиот!

Коментирай

Дурочок

преди 3 месеца

Ето това е полезен идиот!

Коментирай

Дурочок

преди 3 месеца

Ето това е полезен идиот!

Коментирай

Дурочок

преди 3 месеца

Ето това е полезен идиот!

Коментирай

Дурочок

преди 3 месеца

Ето това е полезен идиот!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.