Конгресът на САЩ забрани със закон да се съобщават данните на Газа за броя на убитите палестинци

https://svobodnoslovo.eu/svyat/kongresat-na-sasht-zabrani-sas-zakon-da-se-saobshtavat-dannite-na-gaza-za-broya-na-ubitite-palestinci/137120 SvobodnoSlovo.eu
Конгресът на САЩ забрани със закон да се съобщават данните на Газа за броя на убитите палестинци

Мнозинството от членовете на Конгреса на САЩ гласуваха в подкрепа на изменение в закона, което ще забрани на Държавния департамент да използва преброяването на здравното министерство в Газа на броя на жертвите.

Гласуването придвижва напред законодателен акт, който, ако бъде приет, може допълнително да заглуши дискусията в правителството на САЩ за опустошителното въздействие, което войната на Израел срещу Газа е оказала върху палестинското население на анклава.

Поправката, част от годишния законопроект за бюджетните кредити на Държавния департамент, беше приета в четвъртък с 269 глада „за“ срещу 144 гласа „против“. Шестдесет и двама демократи подкрепиха поправката, докато само двама републиканци бяха „против“.

В деня на гласуването Рашида Тлайб говори на трибуната на Конгреса, заявявайки, че поправката по същество е „отричане на геноцида“. Международният съд постанови по-рано тази година, че има вероятност Израел да извършва геноцид в Газа, след като Южна Африка заведе дело срещу Тел Авив.

„Отвратително е, че моите колеги биха подкрепили законодателство, което да забрани на американските служители дори да цитират броя на палестинските жертви“, каза Тлайб, която е палестинка и депутат в Конгреса на САЩ.

„Те искат да заличат палестинците, които са живи, а сега се опитват да заличат палестинците, които са мъртви. Това е отричане на геноцида“, коментира Тлайб.

От началото на войната на Израел срещу Газа през октомври много международни неправителствени организации, както и ООН разчитаха на здравното министерство в Газа, за да знаят колко палестинци са били убити от израелските сили.

Това е единственият източник на редовно актуализирана информация за броя на жертвите, тъй като израелските сили унищожиха здравната инфраструктура на анклава и обсадиха няколко болници.

Досега жертвите възлизат на близо 38 000 палестинци, по-голямата част от които са жени и деца.

Въпреки това, тъй като хиляди палестинци вероятно са под развалините, а министерството е изправено пред липса на ресурси, здравните експерти смятат, че броят на жертвите вероятно ще бъде много по-висок.

Въпреки че законодателството ще принуди Държавния департамент да не използва данните за броя на жертвите в Газа, администрацията на Байдън вече постави под съмнение това в началото на войната.

Намяме представа дали палестинците казват истината за това колко хора са били убити, каза Байдън на пресконференция в края на октомври.

Тези коментари предизвикаха възмущение не само сред палестинците, но и сред правозащитни групи и неправителствени организации, работещи на място в Газа.

Същата седмица, когато Байдън постави под съмнение броя на жертвите, се появиха съобщения, че служители в администрацията му са цитирали броя на смъртните случаи, обявени от здравното министерство в Газа, в 20 различни доклада, като един служител заяви, че броят вероятно е занижен, а не завишен.

https://obektivno.bg/

3 Коментара

Америка = най-демократичната страна

2 days before

в света! Като се апстрахираме от факта, че краварите са в някакъв постсоциализъм, в който "лъжата е истина", "войната е мир" и прочие, видимо сащ са завладяни от израил. Не мога да си обясня по друг начин, безрезервната подкрепа за евреите, въпреки всички негативи, които тя им носи. Колкото до броя на жертвите на израелския геноцид в Газа - няма как да да го скрият - със, или без акт на конгреса.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.