Край на преговорите, Нетаняху отхвърли споразумението за мир

https://svobodnoslovo.eu/svyat/kray-na-pregovorite-netanyahu-othvarli-sporazumenieto-za-mir/133144 SvobodnoSlovo.eu
Край на преговорите, Нетаняху отхвърли споразумението за мир

Без резултат приключиха преговорите в Кайро за примирие в Газа. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли искането на Хамас за прекратяване на войната в Газа, за да се постигне споразумение за спиране на огъня.

"Да се капитулира пред исканията на Хамас ще бъде ужасно поражение", каза Нетаняху. Той иска пауза в боевете, за да бъдат освободени израелските заложници, за които се счита, че са 130.


"Краят на войната сега ще означава връщане на контрола на Хамас над Газа и тогава следващият 7 октомври ще е въпрос на време", смята израелският премиер.


В Кайро лидери на Хамас водят втори ден преговори с посредниците Египет и Катар, но без видим напредък.

"Хамас не отстъпва от крайните си позиции, искането е главно да изтеглим всичките си сили от Газа, да прекратим войната и да оставим Хамас непокътнат. Държавата Израел не може да приеме това", категоричен е Бенямин Нетаняху.

Израел затвори пропускателния пункт Керем Шалом с Газа, след като Хамас изстреля ракети от територията на ивицата, съобщиха военните.

Най-малко 10 души са били ранени, някои от тях сериозно, съобщават израелските медии. Кръстовището е един от малкото пътища за доставка на хуманитарна помощ в Газа, информира Би Би Си.

Нападението е извършено в момент, когато в Египет се провеждат преговори с посредници за прекратяване на огъня - и за освобождаване на израелски заложници. Израел заяви, че няма да приеме исканията на Хамас за прекратяване на войната в Газа.

Израелските сили за отбрана (IDF) съобщиха, че 10 снаряда са били изстреляни от район близо до пропускателния пункт Рафах в южната част на Газа, разположен на около 3,6 км от Керем Шалом.

Войната започна, след като на 7 октомври вълни от бойци на Хамас нахлуха през границата на Газа в Израел, убиха около 1200 души и взеха над 250 заложници. Групировката е обявена за терористична организация от много западни държави.

По време на последвалата израелска военна кампания в Газа са убити повече от 34 600 палестинци и са ранени над 77 900 души, според данни на управляваното от Хамас министерство на здравеопазването на територията.

Хамас изпрати делегация на преговорите за примирие в Кайро, за които се твърди, че включват 40-дневна пауза в бойните действия, докато бъдат освободени заложници, и освобождаване на редица палестински затворници, държани в израелски затвори.

https://frognews.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.