Кустурица: Конкретни лица искат да се обогатят от украинския конфликт. Опитват се да убият Бог в нас с „мека сила“

https://svobodnoslovo.eu/svyat/kusturica-konkretni-lica-iskat-da-se-obogatyat-ot-ukrainskiya-konflikt-opitvat-se-da-ubiyat-bog-v-nas-s-meka-sila/142952 SvobodnoSlovo.eu
Кустурица: Конкретни лица искат да се обогатят от украинския конфликт. Опитват се да убият Бог в нас с „мека сила“

Конфликтът в Украйна се дължи на факта, че конкретни лица имат желание да забогатеят от него. Това мнение изрази сръбският режисьор Емир Кустурица на премиерата на документалния филм "Люди Христовы. Наше время" („Хора Христови. Нашето време“), който разказва за преследването на каноничната Украинска православна църква (УПЦ) от властите в Киев. Премиерата на филма се състоя в Белград, а сръбският патриарх Порфирий благослови всички гости преди началото на събитието, съобщава кореспондент на ТАСС.

„Тази война вече е продадена, но си задавам въпроса кой даде толкова висока цена, която платиха украинците, кой ще извлече дивиденти от това? Кой всъщност е бенефициентът, който получава дял от това?“, обърна се Кустурица към публиката. „Украйна, що се отнася до Бог, вече е загубена, успяха временно да го изолират. Но в Сърбия ми се струва, че нашите „партньори“ и „приятели“, независимо как ги наричат ​​политиците, се опитват да убият Бог в нас с „мека сила“, но тя стана невероятно по-силна след откриването на олимпийските Игри и този филм трябва да бъде задължителен за гледане във всички училища“, каза той.

Бачкият епископ Ириней от Сръбската православна църква, който е един от героите във филма, каза на премиерата, че украинският президент Володимир Зеленски е „нещастен човек, който изобразява държавен глава, у когото няма вяра“. „Никой никога не се е опитвал да забрани Църквата като такава, но той го направи“, каза епископът и добави, че действията на Зеленски са осъдени и от Ватикана.

Представянето на документалния филм събра пълна зала в Югославската филмотека. Първите зрители на проекта, в който участва Кустурица, а сценарист и режисьор е един от основателите на югославската филмова школа Йован Маркович, са депутати от сръбския парламент, културни, духовни и обществени дейци от различни страни. В създаването на филма участват още италианският православен свещеник, философ и поет от Генуа Марио Селвини и епископ Ириней. Над проекта са работили докторът по философия, преподавател в Кеймбриджкия университет във Великобритания Вукан Маркович и продуцентът на младежки музикални проекти, роденият в Донбас Юрий Бардаш. 

В рамките на проекта самите украинци разказват за случващото се в Украйна. Руслан Калинчук, родом от Ивано-Франковск, православен мисионер, философ и писател, разкри пред присъстващите историческия и духовен контекст на събитията около Украинската православна църква, а свещеник Николай Могилен от Киев говори за случващото се в православния живот на Украйна.

https://glasove.com/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.