Кьовеши разследва кабинета „Петков“ за украинските бежанци

https://svobodnoslovo.eu/svyat/kyoveshi-razsledva-kabineta-petkov-za-ukrainskite-bezhanci/111181 SvobodnoSlovo.eu
Кьовеши разследва кабинета „Петков“ за украинските бежанци

Над 93 млн. лв. платени за “мъртви души” по хотелите през 2022 г.

91 на сто от парите, отпуснати в нарушение, са одобрени до 2 август

24 лица за контакт получили 84 млн. лв.

Над 93 милиона лева са платени за настаняване на украински бежанци, без да е потвърдено колко от тях са нощували и са се хранили в хотелите по Черноморието. Това пише в сигнала, внесен в понеделник в прокуратурата от служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Докладът му е препратен по компетентност в Европейската прокуратура, тъй като повече от две трети от платените през 2022 г. над 194 млн. лв. са пари на Европейския съюз. Така делегираните прокурори на Лаура Кьовеши трябва да разследват има ли “мъртви души” сред сънародниците на Н. В. Гогол, потърсили закрила заради войната в Украйна и да установят кой е прибрал милиони от помощите за бежанците.

Лица с временна закрила, настанени в места за настаняване - 04.2022-02.2023

В сигнала си служебният МВР шеф описва, че парите са отпускани по Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в България заради военните действия в Украйна. Плащанията са с пари от бюджета на Министерството на туризма, отпускани с решения на Министерския съвет на обекти, вписани в Регистъра на места за подслон или в Националния туристически регистър. С 15 списъка са одобрени плащания от 194 089 000 лева без ДДС, като от кабинета “Петков” от края на февруари до началото на август са платени 150 846 940 лева. От 2 август до 31 декември 2022 г. двете служебни правителства на Гълъб Донев одобряват общо 43 242 060 лв.

Установено е, че в 5 от 15-те списъка за одобрени плащания няма данни за верифицираните лица и сумата, изплатена в нарушение на програмата 93 410 400 лева, сочи Демерджиев в сигнала си до прокуратурата. Той уточнява, че от тези пари с решения на кабинета “Петков” са одобрени 84 558 300 лева, а от служебните правителства на Донев - 8 582 100 лева, или 91% от сумите, отпуснати в нарушение са на редовното правителство, в което за изпълнението на програмата е отговарял вицепремиерът Калина Константинова.

Проверките на МВР са открили още несъответствия между отпуснатите по програмата суми и броят на легла, които фигурират в Националния туристически регистър. Тези несъответствия са при 145 юридически лица, които са получили суми, надвишаващи броя на леглата при 100% запълване на хотелите, като е изчислено, че са били надплатени 14 294 314 лева, като 11 954 615 лв. от кабинета “Петков” и 2 326 079 лв. от служебните правителства.

В сигнала на Демерджиев не е пропуснат фактът, че с решение на МС от 20 май 2022 г. помощите по програмата за украинските бежанци са намалени от 40 на 15 лева на ден. И чудо - от получаваните пари се отказват цели вериги от хотели, които до този момент са получавали едни от най-големите суми, а подпомаганите украински бежанци, които през май 2022 г. са били 58 000, през юни се оказват повече от два пъти по-малко - около 25 000 души. Отбелязано е също, че по програмата за подпомагане 42 различни юридически лица са посочили 24 едни същи лица за контакт, тоест - между тях е имало свързаност. На тези 42 фирми са изплатени 83 709 000 лв. без ДДС или 43,1% от общо изплатената сума. При тях са отбелязани и концентрация на различни видове нарушения.

Програмата изисква вписването в Регистъра на настанените и напусналите лица да е не по-късно от 24 часа от тяхното настаняване или напускане. Установени са над 15 351 случая на закъснения от този 24-часов срок, като 13 026 от тях са до 1 август 2022 г. Открити са също настанявания на 35 030 души преди датата на регистрацията им в Автоматизираната информационна система “Бежанци” на МВР и издаването на всеки от тях на “регистрационна карта на чужденец”, което също е нарушение на програмата. Направен е анализ на данните за регистрация в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) като са открити “значителен брой лица с регистрация в повече от едно място за настаняване в един и същи период”. А чрез проверка в базата данни на “Гранична полиция” са засечени даже настанявания и регистрация на хора, които се намирали извън работа, сочи още Демерджиев.

Всъщност една част от откритите нарушения по време на кабинета “Петков” станаха известни след проверки на МВР още през ноември миналата година. Тогава Демерджиев обяви, че от проверени 14000 украинци по хотели в страната 3200 липсват.

Хотелиери от Слънчев бряг: Ако има злоупотреби, трябва да се търсят големите вериги

В момента се говори за такива, но нямам нито едно доказателство

Мария Кехайова,
ТРУД NEWS, Бургас

“Имах украинци, но нямаше възможност за такова нещо - за злоупотреби с настаняването им. Поне аз, както и хората около мен, не сме го правили. Ако има такова нещо, може би трябва да се търсят големите вериги и някъде горе по върховете при свързване на всички звена.” Това заяви хотелиерът от Слънчев бряг Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА.

“Да, не бяха подготвени, имаше повече ентусиазъм, но за една седмица нещата бяха координирани”, каза още Налбантов.

“В момента се говори за такива злоупотреби, но нямам нито едно доказателство, че това се е случвало. Лично аз не съм имал украинци”, коментира пред “Труд news” друг хотелиер от комплекса - Пламен Копчев, председател на Съюза на собствениците в курорта Слънчев бряг.

Миналото лято не е имало проверки

Хотелиери: Липсата на организация позволи да бъдат отчитани фантоми

Даниела Фархи,
ТРУД NEWS, Варна

Продължилата месеци наред липса на организация при настаняването на бежанците от Украйна е главната причина за скандала с “мъртвите души”, коментираха хотелиери от курортите край Варна.

“Приех бягащите от войната без условия, когато нямаше никаква яснота дали и кой ще плаща за това, но сметките започнаха да се трупат, властта продължаваше да се чуди, редовни клиенти отменяха резервации”, припомни си Атанас Карагеоргиев. В хотела си на Св. св. Константин и Елена първи у нас той приюти 140 украинци. После те си намериха друг пристан, а държавата му плати със закъснение около 80% от разходите. Бизнесът с бежанци и безплатните им ваканции започнаха по-късно, обясни Карагеоргиев.

За множество бежанци фантоми служебният министър Иван Демерджиев съобщи още миналия ноември. Тогава хотелиери от Златни пясъци твърдяха, че цяло лято не е имало нито една проверка и посочиха несъвършенства в организацията - липса на обратна връзка за регистрираните в ЕСТИ украинци, които са назначени на трудов договор и трябва да напуснат хотелите до месец, както и на контрол за множеството мигриращи бежанци. Част от тях се настаняваха в нови бази, без да са се отписали от старите. На Златни пясъци миналата година подобно преселение - от хотели на трета линия украинци се прехвърляха в по-близки до морето, включили се по-късно в програмата. Заразяхме туризма, за да пишем отчети за бежанците, още чакаме неразплатени средства и накрая ще излезем виновни за хаоса, предизвикан от държавата, коментираха хотелиери. Като грешка те посочиха и натоварването на Министерството на туризма с администрирането на целия процес.

Калина Константинова, вицепремиер от кабинета “Петков”: „Мъртви души“ няма и не е имало

“Името ми се опитва да бъде обвързано с недоказани престъпления. Дори да има престъпления, няма общо с мен. Това е координирана атака, аз ръководих щаба. Практическото случване с хотелите се е ръководело от Министерството на туризма. Винаги е имало проверка за дублажи. Затова имаше забавяне на плащане. Не мога да си представя как неродено дете е било регистрирано. Няма такова нещо като 740 милиона - какви са тези инсинуации?”, каза вчера Калина Константинова. Тя определи изказванията на вътрешния министър като абсолютно несъстоятелни.

“Нито един лев от българския бюджет не е бил използван за настаняване на бежанци. Всички средства са по линия на ЕК и са съгласувани с нея, тъй като се наложи спешно преструктуриране на неусвоени европейски програми”, обяви Константинова. Тя припомня, че програмата е започнала през зимата с 40 лева на ден. “След като създадохме процеси на работа, когато дойде пролетта, и когато се включиха още стотици хотелиери, програмата струваше вече между 10 и 15 лева на ден. Сами може да сметнете разликата от 30 лв. на ден, умножена по стотици хиляди”, разказа тя.

“Мъртви души” няма и не е имало. Припомням, че България бе държавата, която първа въведе документи за временна закрила на бежанците в целия ЕС. Синхронизирахме системите на МВР и министерство на туризма, така че да няма възможност за дублирани настанявания. Ако г-н Демерджиев наистина смята, че има нарушения, то нека провери собствените си служители”, заяви Константинова.

Иван Демерджиев, служебен вътрешен министър: Има дублирани регистрации по хотелите

Установени са дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите, това заяви по време на блиц парламентарния контрол служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Според него 50 процента били дублираните регистрации. Проверка на МВР е доказала, че в някои от хотелите са настанявани над 1,5 пъти повече хора от максималния капацитет. Имало и деца, които не са се родили, както и хора, които не са влизали в България, каза Демерджиев.

“Понякога се касае за няколко хотела, собственост на един и същи човек, който няма как да не знае, че тези бежанци се намират на 3 различни места, едновременно, които са под негов контрол. Оттам насетне се стига до парадокса в хотели, които имат пълен капацитет, да има настанени лица над един път и половина повече от максималния капацитет на хотела. Има настанени лица, които, видно от системата на гранична полиция, не са пребивавали в България. Това, което направихме в съвместни разговори, включително и с украинския посланик, е да идентифицираме и да разграничим бежанците - хората в нужда, от “туристите”, дошли да почиват в България. Ще кажа само, че при първата физическа проверка, която извършихме по хотелите, установихме приблизително 3000 души по малко от 12,000, които трябваше да се намират там”.

Всички материали са предоставени на прокуратурата.

trud.bg

2 Коментара

!!!

преди 4 месеца

Където се появяват украинци покрай тях винаги има секс скандали с пиянски оргии и огромна корупция!

Коментирай

Не по Гогол

преди 4 месеца

"Мъртви души" по хотелите, "мъртви души" в избирателните списъци, "мъртви души" в парламента, "мъртви души" в обществото. До тук ни докараха евроатлантиците.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.