Макрон: Европа трябва да бъде независима от САЩ

https://svobodnoslovo.eu/svyat/makron-evropa-tryabva-da-bade-nezavisima-ot-sasht/125390 SvobodnoSlovo.eu
Макрон: Европа трябва да бъде независима от САЩ

Европа трябва да стане по-независима от САЩ при вземането на решения, заяви френският президент Еманюел Макрон по време на пресконференция в Париж.

Според френския президент в сегашната световна политическа ситуация, в която има напрежение между САЩ и Китай, Европа трябва да засили суверенитета си, за да не бъде въвлечена в различията между тези две страни.

„Нуждаем се от по-суверенна Европа, която има съюзник САЩ, но не трябва да зависи от него. Трябва да бъдем един вид трети полюс на стабилността“, посочи той.

По-рано, на 14 януари, френският външен министър Стефан Сежурне по време на пресконференция след среща с германския си колега Аналена Баербок заяви, че предстоящата 2024 г. ще бъде критично важна за Европа, особено в контекста на изборите в САЩ, тъй като те ще изискват анализ на ситуацията в зависимост от резултатите.

Това не е първият път, в който Франция се обявява за суверенна политика на ЕС. След завръщането си от Китай през април миналата година Макрон призова Европа да се стреми към „стратегическа автономия“, за да не бъде „хваната в кризи, които не са наши“. Той посочи потенциалното американско-китайско противопоставяне по отношение на Тайван като пример.

https://obektivno.bg/

3 Коментара

Ангелина

преди 3 месеца

Макрон едни от малкото умни европейски политици ,казва по един деликатен и умерен начин ,че Европа трябва да се дистанцира от хегемониите на САЩ ,ако иска да оцелее.

Коментирай

Ангелина

преди 3 месеца

Макрон един от малкото умни европейски политици ,казва по един деликатен и умерен начин ,че Европа трябва да се дистанцира от хегемониите на САЩ ,ако иска да оцелее.

Коментирай

Иван

преди 3 месеца

Макрон сега ли се усети когато вече Европа е затънала заради зависимостите от САЩ .Точно САЩ имат изгода да отслабят Европа ,ама май европейските лидери евроанлантици тласкат Европа към дъното.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.