Макрон се обяви за автономност на Европа от САЩ

https://svobodnoslovo.eu/svyat/makron-se-obyavi-za-avtonomnost-na-evropa-ot-sasht/54472 SvobodnoSlovo.eu
Макрон се обяви за автономност на Европа от САЩ

Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати и да избягва да бъде въвлечена в конфронтация между Китай и САЩ за Тайван, заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за няколко медии на връщане от тридневното държавно посещение в Китай.

Говорейки с излизащото в Брюксел издание "Политико" и с двама френски журналисти, след като прекара около шест часа в разговори с китайския президент Си Цзинпин миналата седмица, Макрон припомня визията си за "стратегическа автономност" за Европа, която разви през 2017 г. в "Сорбоната".

Тогава той изложи възгледа за "силна Европа", способна да води на световната сцена с общ политически, икономически и социален модел и стратегически автономна от Съединените щати.

"Политико" го цитира сега да казва, че "големият риск", пред който е изправена Европа, е, че тя "попада в кризи, които не са наши, което й пречи да изгради своята стратегическа автономност".

"Парадоксът би бил, че, обзети от паника, ние вярваме, че сме просто последователи на Америка. Въпросът, на който европейците трябва да отговорят, е в наш интерес ли е да ускорим (кризата) в Тайван. Не. По-лошото би било да мислим, че ние, европейците, трябва да станем последователи на тази тема и да вземем пример от дневния ред на САЩ и прекомерната реакция на Китай", каза той.

"Европейците не могат да разрешат кризата в Украйна; как можем достоверно да кажем на Тайван "внимавайте, ако направите нещо нередно, ние ще бъдем там"? Ако наистина искате да увеличите напрежението, това е начинът да го направите", казва френският президент.

"Ако напрежението между двете суперсили се нажежи... няма да имаме време и ресурси да финансираме нашата стратегическа автономия и ще станем васали", казва още Еманюел Макрон.

Френският президент заявява, че Европа е увеличила енергийната и оръжейната си зависимост от САЩ и сега трябва да се съсредоточи върху стимулирането на европейската отбранителна индустрия, пише "Политико".

В интервюто той предлага Европа да намали зависимостта си от "екстратериториалността на щатския долар", ключова политическа цел както на Москва, така и на Пекин.

"Политико" пише, че френският президент не е коментирал въпроса за гаранциите за сигурност, които САЩ дава на европейските си съюзници, разчитащи в голяма степен на американската помощ за отбрана на фона на първата голяма сухопътна война в Европа след Втората световна война.

Изданието посочва, че част от най-крайните коментари на президента по въпроса са били премахнати от пресслужбата му преди публикацията.

 Автор: Йовка Димитрова, "Дневник

4 Коментара

песимист

преди 5 месеца

Умен човек! Все пак успя да се досети, макар и след доста удари...

Коментирай

много умен, няма що

преди 5 месеца

да беше попитал всеки обикновен българин на улицата още на 24.2.2022 и щеше да е чул отдавна това, което казва сега на тих глас. Чак след посещението му Китай изглежда му стана ясно, че Европа зацикли. Урсула, Борел и той докараха Европа до тук, сега да видим как ще се оправят.

Коментирай

moitoi

преди 5 месеца

Когато Макрон се срещна с Бай-дън си говориха за Миналото на Франция!!! След 6 часовата среща със Си на Макрон му стана ясно Бъдещето с или без Франция...!?!?!?

Коментирай

Дървеното човече на конци

преди 5 месеца

Може още веднъж да му благодарим за българо-македонският въпрос! Беше си "Гаранция - Франция"! Няма как да му се вярва на този! Така мислят и съгражданите му!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.