Макрон, Шолц и Туск - „триумвиратът“ срещу Урсула фон дер Лайен

https://svobodnoslovo.eu/svyat/makron-sholc-i-tusk-triumviratat-sreshtu-ursula-fon-der-layen/131998 SvobodnoSlovo.eu
Макрон, Шолц и Туск - „триумвиратът“ срещу Урсула фон дер Лайен

“Ваймарска комбина” възнамерява да диктува съдбините на Европа

Засега президентът и двамата премиери залагат на Марио Драги начело на ЕК

Франция, Германия и Полша работят за прегрупиране на силите в Европарламента

Фиксирани най-вече в Близкия изток и Украйна, радарите на мнозина политически наблюдатели в Западна Европа изпуснаха миналата седмица сключването на нов пакт, чиято цел е да диктува политиката на Европейския съюз след вота на 9 юни.

Като начало споразумението цели такова прегрупиране на силите в Европейския парламент след изборите, което да занули преди всичко шансовете на Урсула фон дер Лайен да остане начело на ЕК и след това да маргинализира десницата. Всъщност пактът не е нищо друго освен възраждане на “Ваймарския триъгълник” или създадената преди 13 години група за икономическо и политическо сътрудничество между Франция, Германия и Полша. Разбира се, сега главните действащи лица са други - президентът в Париж Еманюел Макрон, канцлерът в Берлин Олаф Шолц и премиерът във Варшава Доналд Туск. Които изтупаха прахта от старата договорка, за да сформират новия европейски лидерски блок под формата на триумвират.

“Нека се допълваме взаимно!” - този призив бил отправил според медиите край Сена френският държавен глава по време на срещата си неотдавна в Елисейския дворец с отбраните си гости. Както писа в. “Льо Фигаро”, първоначално основната тема на разговора била войната в Украйна, но тя бързо била изместена от спешната нужда да бъдат посечени амбициите на Урсула фон дер Лайен да остане още един мандат “премиерка” на Европа. А както писа римският всекидневник “Република”, Макрон я ненавижда искрено, въпреки че той я натрапи на ЕС преди пет години без да бъде от неговото либерално политическо котило, а от дясното на германския християндемократически съюз. Обаче от доста време френският президент се чувствал предаден от разнопосочните ходове на Фон дер Лайен в имиграционна политика, от нейните прекомерни и необосновани тежнения към “озеленяване” на икономиката на 27-те, от заплитането є в неразбории със земеделците и ред още.

Ето защо на сбирката на “триумвирата” в Елисейския дворец държавният глава на Франция бил заявил, че е необходим “по-тежък” кандидат за поста председател на ЕК, който през следващите пет години да се изправи с целия си авторитет пред проблемите на ЕС и да посочи безкомпромисни прийоми за тяхното решаване. Канцлерът пък като лидер на германските социалдемократи въобще нямал намерение да защитава сънародничката си не само защото тя е от противниковия лагер на християндемократите, а и защото ако тя отпадне от надпреварата за ЕК, той можел да предостави на “зелените” си съюзници от управляващата коалиция отдавна обещаното им място на еврокомисар.

Колкото до Доналд Туск, по принцип той нямал търкания с Фон дер Лайен, като бил привлечен в “триумвирата” най-вече за демонстрация на мускули покрай нарастващата военна мощ на Полша и очертаващата се все по-ясно перспектива тя да стане “първа цигулка” на НАТО в Европа.

За “най-тежък” кандидат за поста председател на ЕК Макрон, Шулц и Туск били нарочили бившия премиер на Италия и някогашен пръв европейски банкер Марио Драги. Резервни варианти пък били премиерът на Португалия Антониу Коща и този на Гърция - Кириакос Мицотакис. Като “триумвиратът” въобще не искал да чуе за спряганата от някои политици и медии като евентуална бъдеща шефка на ЕК сегашната председателка на Европарламента Роберта Мецола.

И както заключи в. “Република”, ако евровотът потвърди преобладаващото сега в Европарламента лявоцентристко мнозинство от либерали, социалисти и народняци, то през следващите пет години съдбините на 27-те ще се въртят около оста Париж - Берлин - Варшава.

trud.bg

1 Коментара

Да, бе

преди 1 седмица

Ужас! Войнолюбецът Марио Драги начело на ЕС? Спукано му е гърнето на такъв съюз.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.