Мъск подкрепи Орбан, който разкритикува новия закон на ЕС за свободата на медиите

https://svobodnoslovo.eu/svyat/mask-podkrepi-orban-koyto-razkritikuva-noviya-zakon-na-es-za-svobodata-na-mediite/117871 SvobodnoSlovo.eu
Мъск подкрепи Орбан, който разкритикува новия закон на ЕС за свободата на медиите

Илън Мъск подкрепи унгарския премиер Виктор Орбан, който смята бъдещия закон за свободата на медиите в ЕС, който има за цел да защити пресата от политически натиск, посегателство върху свободата и средство за контрол от страна на ръководството на ЕС.

Орбан написа в социалната мрежа X, че Брюксел е направил „поредното предложение, което ограничава свободата“.

„Законът ще доведе до установяване на пълен контрол върху медиите. Ние, страните от Централна Европа, вече сме виждали това в миналото. Наричаше се Коминформ и Имперската камара на културата при режима на Хитлер. Никога повече!”, написа Орбан.

В отговор Мъск написа: „Абсолютно така“.

По-рано Вера Йоурова, заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) по европейските ценности и прозрачност, каза, че бъдещият закон на ЕС за свободата на медиите ще бъде сериозен предупредителен сигнал за страните от ЕС, по-специално за Унгария и Франция. Според нея в Унгария има тенденция за монополизиране на информацията, което Брюксел иска да предотврати в други страни членки, включително чрез високи глоби. Във връзка с Франция Йоурова отбеляза „много слаба защита“ за журналистите, добавяйки, че страната се противопоставя на европейския закон за свободата на медиите, виждайки в него заплаха от „разрушаване на нейната прекрасна система“.

Във вторник Европейският парламент прие позиция относно закон за свободата на медиите, насочен към осигуряване на плурализъм в областта и защита на публикациите от правителствена и икономическа намеса. За приемането на съответния закон бяха подадени 448 гласа, против - 102. Сега парламентът ще започне преговори за окончателната форма на закона.

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.