Международният наказателен съд обмисля да издаде заповед за арест на Нетаняху

https://svobodnoslovo.eu/svyat/mezhdunarodniyat-nakazatelen-sad-obmislya-da-izdade-zapoved-za-arest-na-netanyahu/132733 SvobodnoSlovo.eu
Международният наказателен съд обмисля да издаде заповед за арест на Нетаняху

Заповедите за арест или всякакви други стъпки, предприети от Международния наказателен съд (МНС) срещу израелски служители, няма да повлияят на действията на Израел в Газа, но ще създадат „опасен прецедент“, заяви премиерът Бенямин Нетаняху.

По-рано тази седмица британският журналист Дъглас Мъри публикува статия в New York Post, в която се твърди, че МНС, който разследва операцията на „Хамас“ в Израел на 7 октомври и отговора на еврейската държава на него, планира да заведе отделни дела за военни престъпления срещу Нетаняху, министъра на отбраната Йоав Галант и един от най-висшите военни командири на страната, началника на генералния щаб.

САЩ прилагат „дипломатически усилия да попречат на Международния наказателен съд да издаде заповеди за арест срещу премиера Бенямин Нетаняху и други израелски служители“, съобщи Times of Israel.

Нетаняху написа в Телеграм, че докато той е на власт „Израел никога няма да приеме какъвто и да е опит на МНС да подкопае присъщото му право на самозащита“.

„Заплахата да се арестуват войниците и служителите на единствената демокрация в Близкия Изток и единствената еврейска държава в света е възмутителна. Няма да се поклоним“, каза той. Нетаняху дори нарече масовите бомбардировки на Израел в Газа „справедлива война срещу терористите, извършващи геноцид, която ще продължи до постигането на победа“.

„Въпреки че МНС няма да повлияе на действията на Израел, това би създало опасен прецедент, който заплашва войниците и служителите на всички демокрации, борещи се с дивашкия тероризъм и безразсъдната агресия“, заяви Нетаняху.

Според министерството на здравеопазването в Газа броят на загиналите от въздушните удари на Израел и сухопътната офанзива в палестинския анклав вече е достигнал 34 388 души, като близо половината от убитите са деца. 77 437 са ранените. Израелските бомбардировки и инвазия в Газа започнаха в отговор на акцията на „Хамас“ на 7 октомври в Израел. При стрелбата между палестинските бойци и израелската армия бяха убити 1200 души, а 250 израелци бяха взети за заложници. „Хамас“ обяви, че тези заложници ще бъдат освободени, ако Израел освободи палестинските деца и жени, държани в израелски затвори.

МНС започна разследване за предполагаеми военни престъпления от страна на израелските военни и палестинските въоръжени групи в окупирания от Израел Западен бряг и Газа още през 2021 г. Проверката обхваща събитията от 2014 г. насам. Базираният в Хага съд настоява, че нарушенията, извършени по време на израелско-палестинската ескалация, последвала нападението на 7 октомври, също са в юрисдикцията на неговото разследване.

Израелският „Канал 12“ съобщи, че правителството на Нетаняху е знаело за възможните заповеди на МНС и е провело „спешна дискусия“ по въпроса в кабинета на премиера, включваща няколко министри и правни експерти.

Израел не е член на МНС и не признава юрисдикцията му, но палестинците се присъединиха към организацията през 2015 година. Ако бъдат издадени заповеди срещу Нетаняху и други израелски служители, 124-те държави-членки на МНС ще бъдат задължени да ги арестуват, ако стъпят на тяхна територия.

https://obektivno.bg/

4 Коментара

К. Буйновски

преди 2 седмици

Целта на Хазарската мафия е изграждане на Голям (Велик) Израел в Близкия Изток, и на Хазария (Нов Йерусалим) в Украйна. Отново да припомня, че още през 1996 г. родените в САЩ ционисти, въртящи се около Пол Улфовиц, Дик Чейни, Доналд Ръмсфелд и Ричард Пърл, създадоха нов мозъчен тръст, наречен "Проектът за нов американски век". Принципната цел на мозъчния тръст в крайна сметка беше създаването на нов "момент на Пърл Харбър", който би оправдал нова ера на войни за смяна на режимите в Близкия Изток. По-второстепенна, но също толкова важна част от тази формула включваше господството на "Голям Израел". По-рано – още през 1993 г., веднага след разпадането на СССР, започна подготовката за войната в Украйна и се появи идеята за "Хазария", "Нов Йерусалим" и т.н. След убийството на Ицхак Рабин през 1995 г. дойде новият режим на премиера Бенямин Нетаняху (т.е. полско-литовския еврей Милейковски).

Коментирай

К. Буйновски

преди 2 седмици

Ричард Пърл написа доклада Clean Break /"Чист пробив: Стратегия за осигуряване на царството"/, който очерта поредицата от цели, които ще управляват стратегическата визия на Вашингтон и Тел Авив за следващите две десетилетия. Той призова преди всичко за: анулиране на основите за споразуменията от Осло, които заплашваха да доведат до мирен климат чрез икономическо сътрудничество в Близкия Изток с решение за две държави в Палестина, стартиране на нова доктрина за "право на преследване", оправдаваща въоръжените нахлувания в палестинските територии, убеждаване на САЩ да свалят режима на Саддам Хюсеин в Ирак, въоръжени нахлувания в Ливан и възможни удари срещу Сирия и Иран.

Коментирай

К. Буйновски

преди 2 седмици

През 2007 г. генерал Уесли Кларк добави още подробности към тази неоконсервативна програма, когато разкри съдържанието на дискусия, която имаше с Улфовиц и Ръмсфелд 10 дни след тероризма в Ню Йорк на 11 септември 2001 г. Кларк заяви, че му е заповядано да планира нахлувания в седем държави, които ще се осъществят в рамките на пет години… а именно: "Ирак, Сирия, Ливан, Либия, Сомалия, Судан и Иран". Така стигаме и до въпроса "Кой стои зад войната в Украйна?" Отговорът на този въпрос едва ли ще ви изненада. Отговорът е - зад събитията в Украйна и така наречения "украински npoeкт" стои Хазарската мафия, ционизмът и съюзяването, не за пръв път, на ционизма и нацизма. Това съюзяване се появи още при Хитлер, чието тясно обкръжение беше съставено предимно от евреи. Така е сега и в Украйна.

Коментирай

Таня

преди 2 седмици

К. Буйновски, много си прав.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.