Момчетата на ВСУ за Курск: Влязохме лесно, на практика без съпротива

https://svobodnoslovo.eu/svyat/momchetata-na-vsu-za-kursk-vlyazohme-lesno-na-praktika-bez-saprotiva/140511 SvobodnoSlovo.eu
Момчетата на ВСУ за Курск: Влязохме лесно, на практика без съпротива

Ако буквата "Z" се превърна в символ на руското нахлуване в Украйна, белият триъгълник върху военното оборудване на ВСУ символизира най-смелия досега опит на Украйна да даде отпор. Тези триъгълници са залепени или нарисувани отстрани на всеки камион, цистерна с бензин или транспортьор, който се насочва към границата с Руската федерация в Сумската област.

Тази офанзива позволи на украинците да завземат стотици квадратни километри руска територия и значително повиши темпа на движение и бойния дух.

Изпълняващият длъжността губернатор на Курска област заяви, че 28 населени места в руския регион са под контрола на ВСУ, като почти 200 000 руснаци са евакуирани.

Украински войник с позивна "Томаш" току-що се е завърнал от трансгранична операция заедно със своя другар "Акорд".

"Беше готино", описва той военните успехи на украинската операция без емоции.

Тяхното подразделение от оператори на безпилотни летателни апарати се е подготвяло за настъплението в продължение на два дни.

"Имахме заповед да пристигнем тук, но не знаехме какво точно означава това. Предварително прекъснахме всички вражески комуникации и наблюдение, което означава, че предварително подготвихме коридор за влизане", признава Томаш, който е спрял за кафе на една бензиностанция. 

Не е известно точно каква част от руската територия е била окупирана от украинските войски. Главнокомандващият ВСУ Олександър Сирски заяви, че Украйна вече контролира 1000 кв. км в Курската област, но тези данни предизвикват известен скептицизъм.

Във вторник руското министерство на отбраната заяви, че украинските опити за по-дълбоко придвижване са били осуетени, но в миналото то неведнъж е било хващано да предава невярна информация.

Както и да е, изглежда, че Киев е готов да предприеме тази рискована военна игра.

Не съм виждал такава активност в Сумската област, граничеща с Русия, откакто те си върнаха териториите през 2022 г., когато украинците нанасяха удар след удар и вятърът сякаш им духаше в платната.

Това със сигурност внася промяна в пълзящия характер на войната на изтощение от последните 18 месеца, но да го наречем успех или провал би било преждевременно.

Целта на операцията остава до голяма степен неясна, въпреки че президентът Володимир Зеленски говори за поразяване на райони, от които Русия може да атакува Украйна, и за приближаване към "справедлив мир". Въпреки това е ясно, че Киев изпраща там свои избрани сили.

Около бойните машини се струпват здрави на вид украински бойци. Повечето от тях учтиво отказват да разговарят с журналисти. Някои изглеждат изтощени.

Би Би Си успя да разговаря с един от войниците, който се намира на руска територия.

Той споделя, че са били необходими месеци на планиране, за да се насърчи Москва да изтегли частите от други места на фронтовата линия в Украйна и да ги премести в района на Курск.

"Елементът на изненадата проработи. Влязохме много лесно, без почти никаква съпротива. През нощта на 6 август първите групи пресякоха границата, като имаше няколко направления. Почти веднага достигнахме западните покрайнини на Суджа", обяснява той.

При подобни операции секретността играе за военните, което не важи за цивилните. Десетки хиляди хора са евакуирани от двете страни на границата, тъй като въздушните удари се засилват и боевете са близо.

"Руските цивилни не се съпротивляват, ние не ги докосваме. Но те се отнасят към нас или рязко отрицателно, или изобщо не се отнасят. Те са заблудени за придвижването и разполагането на руските войски", казва войникът.

Другарите му потвърждават, че руснаците наистина са преместили войски от източната фронтова линия, включително от Харковско, Покровско и Торецко направление. Но не се говори за забавяне на руската офанзива.

Владимир Путин обеща "достоен отговор" на първото нахлуване в Русия след Втората световна война. Но страхът, който искаше да посее, не достигна до прашните гранични села и градове, редовно бомбардирани от собствените му войски.

Михаил и приятелят му Валера минават покрай нас с оранжевите си "Жигули" в село Стецьовка, Сумска област.

"Искам те да го (Курск) вземат, и то така! Да вземат всичко, дори Москва", казва Миша, жестикулирайки и размахвайки ръце. Тази яростна реакция е пряко следствие от руската инвазия, започнала през февруари 2022 г.

"Русия нападна първа, не ние", казва Валера през спуснатия прозорец на колата. - Нашите вече отговориха, показаха, че и ние сме способни. Ако нашите бяха получили разрешение по-рано, отдавна щяха да са го взели!"

Изглежда, че Украйна най-накрая е получила дългоочакваното разрешение от Запада да използва оръжията си, за да нанесе удар по руска територия. Залогът обаче е изключително висок, за което свидетелстват новите защитни съоръжения, издигнати в покрайнините на град Суми.

До миналата седмица районът се опасяваше от руска офанзива в Северна Украйна. Ако украинската инвазия се провали, тези опасения могат бързо да се оправдаят. Руската армия показва значително предимство по отношение на числеността на войските и военната подкрепа.

"За да задържим територията за дълго време, ни трябват две неща: повече градове като Суя под наш контрол и резерви Нашият фронт вече се пука по шевовете", пише ни украински войник от територията на противника. 

За Киев логиката или надеждата е, че Русия ще трябва да пренасочи вниманието си от боевете на украинска земя към собствената си територия.

Някои в Украйна смятат, че тази контраофанзива може дори да засили позициите ѝ в бъдещите мирни преговори. Но също така би могла да отдалечи преговорите.

https://offnews.bg/

10 Коментара

Иван

1 month before

Те лесно влязоха, но няма да излязат. Там ще останат! А по въпросът за изненадата - да изненада беше. Дали разузнаването не си свърши работата, дали ГЩ, дали бяха нарушени някакви договорки.

Коментирай

Хахо

1 month before

Като влязоха лесно що спряха момчетата.? Май не могат и да избягат... Ей "Словото" моля не препечатвайте оффа, няма нужда, който иска ще си ги чете там

Коментирай

moitoi

1 month before

Влязохме лесно в ГРОБА !!!Няма излизане !!!

Коментирай

Ххахахха

1 month before

Мдааа, ясно е , че няма да можете да обясните как сте излезли.

Коментирай

Пфффф

1 month before

Мдаа, оф нюз са си едно голямо ОФ!

Коментирай

Крис

1 month before

Общо взето там са бригади от весели самоубийци. Проблемът е, че може да се разгори Трета световна. Много ми е интересно какво се върти в умовете на тези, които говорят, че било показало слабостта на Путин. Това, че още не е наредил да пуснат ядрените ракети, е слабост? Макар че предизвикват Русия по всякакъв начин. Днес попаднах на интересно видео в ЮТуб за пророчества на православни светци отпреди десетилетия, за които е говорил преди години някой си митрополит Неофит от Кипър. Въобще лоша работа... Дано на света му се размине, но нещата отиват на зле.

Коментирай

Kiko

1 month before

Be ne znam, versii razni, prikazki sasto. No vav vsicki slucai, ne e normalno da dopusnes taka da te iznenadat. Tova govori ili za goliama tapotia, ili za zelenasocen sabotaj, ako sa uspeli kupiat niakoi korumpeta ot komandvaneto im. Up

Коментирай

Мария луна

1 month before

ЧЕТЕТЕ "ТАСС"!Не,измишльотини. евроатлантически наши!!!

Коментирай

DANAILKO

1 month before

Момчетата от ВСУ да си е.м. Толкова им разбират тъпите мозъци промити от зелката. Преди много години ...на източната граници на СССР с Китай ..имаше един остров който с казваше Даманский и който беше навътре в екваторията на китайците, които решиха да се възползват от това и нападнаха изнендващо граничния отряд и майче всички граничари бяхя безмилостно избити. Но осъветската страна не остана длъжна. Само след броени дни въпросният остров беше сринат и престана да бъде остров на картата. Остана само спомена за малцината съветски герои, защитили земята си.

Коментирай

Ачо

1 month before

И Хитлер влезе така лесно,ама как излезе!Колонизаторите на света са полудели. Само Русия може да ги усмири.Напред братя руси,мачкайте колонизаторите!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.