New York Times: Първите удари на ВСУ с US оръжие по руска територия могат да започнат до часове

https://svobodnoslovo.eu/svyat/new-york-times-parvite-udari-na-vsu-s-us-orazhie-po-ruska-teritoriya-mogat-da-zapochnat-do-chasove/134903 SvobodnoSlovo.eu
New York Times: Първите удари на ВСУ с US оръжие по руска територия могат да започнат до часове

"Първите удари на Въоръжените сили на Украйна с американско оръжие по руска територия могат да започнат до часове или дни", пише The New York Times, като се позовава на американски официални лица.

Разрешението, дадено на Украйна, се отнася само до защитата на Харковска област, където руските войски наскоро започнаха нова офанзива. Отбелязва се, че президентът Джо Байдън е взел това решение под натиска на съветници и ключови съюзници.

"Президентът (Джо Байдън) инструктира екипа си да гарантира, че Украйна ще може да използва предоставените от САЩ оръжия за контраатаки в Харковска област, за да може Украйна да отвърне на удара на руските сили, които я нападат или се готвят да я нападнат. Политиката ни за забрана на използването на удари с голям обсег на действие на територията на Русия не се е променила", се посочва в изявление на администрацията на американския президент, цитирано от "Фокус".

Длъжностните лица са заявили още, че промяната в политиката е влязла в сила в четвъртък (30 май).

"По този начин Байдън пресече червената линия, която сам начерта. Ако Русия извърши други нападения извън Харков, тези ограничения могат да бъдат допълнително разхлабени", са признали от администрацията.

"Това е нова реалност. И може би нова ера в украинския конфликт", е заявил един от високопоставените служители.

"В Белия дом дискусиите са се провели при закрити врати и са били известни само на много тесен кръг от сътрудници".

От NYT посочват, че заради това прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх е заявила ден по-рано пред репортери, че политиката на САЩ по този въпрос не се е променила - тя просто не е знаела, че министърът на отбраната Лойд Остани вече е дал заповед за отмяна на забраната.

https://epicenter.bg/

1 Коментара

Аква

1 month before

Айде де, да почват! Бързи, смели, сръчни! И гледай сега какво стана - остатъчна Украйна е хапка за руснаците! Обаче ако се фиксират към американците - виждате ли нещо светещо в небето! ТЕ СА И НЯМА ДА ВИ ПОЖАЛЯТ!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.