Политкоректен ли ще е чатботът на Мъск?

https://svobodnoslovo.eu/svyat/politkorekten-li-shte-e-chatbotat-na-mask/113274 SvobodnoSlovo.eu
Политкоректен ли ще е чатботът на Мъск?

Един от съветниците на стартъпа ще бъде Дан Хендрикс

Главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, както и собственик на Twitter, обяви, че е създал нова компания - xAI
Илон Мъск, главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, както и собственик на Twitter, обяви, че е създал нова компания за изкуствен интелект, наречена xAI, пише CNBC.

Според уебсайта на компанията Мъск и неговият екип ще споделят повече информация в чат в Twitter Spaces днес. Целта на проекта е „да разбере истинската природа на Вселената“.

В екипа на xAI попадат алумни от DeepMind, OpenAI, Google Research, Microsoft Research, Twitter и Tesla, които са работили по проекти като AlphaCode на DeepMind и чатботовете GPT-3.5 и GPT-4 на OpenAI. Мъск изглежда иска да позиционира xAI като конкурент на компании като OpenAI, Google и Anthropic, които стоят зад чатботове като ChatGPT, Bard и Claude.

Financial Times писа за стартъпа още през април, като се появи информация, че Мъск си е осигурил хиляди процесори от Nvidia, за да захрани потенциален голям езиков модел. През същия месец, в интервю за Fox News Channel, Мъск сподели подробности за плана си за нов инструмент с изкуствен интелект, наречен „TruthGPT“. Предприемачът допълни, че се опасява, че сегашните компании за изкуствен интелект приоритизират системи, които са „политически коректни“.

Един от съветниците на стартъпа за изкуствен интелект ще бъде Дан Хендрикс, изпълнителен директор на Центъра за безопасност на изкуствения интелект - базирана в Сан Франциско неправителствена организация. През май тя публикува писмо, подписано от технологични лидери, в което се твърди, че „намаляването на риска от изчезване на хората в резултат на изкуствения интелект трябва да бъде глобален приоритет, наред с други рискове от обществен мащаб, като пандемиите и ядрена война“.

(Със съкращения, от nationalgeographic.bg) 

trud.bg

3 Коментара

Иванов

преди 7 месеца

Обезобразяването на българския език върви с пълна сила. Ало редакцията ЗАЩО ДОПУСКАТЕ ТАКИВА МАТЕРИАЛИ. Вината е само и единствен ВАША.

Коментирай

Иванов

преди 7 месеца

Това е крещящо окепазяване на българския език, омесено до безобразие с англицизми. Засрамете се бе хора, вие сте активни участници в духовното съсипване на оскотялия ни народец. чатботът, стартъпа,Tesla и SpaceX, Twitter Spaces,алумни, AlphaCode на DeepMind и т. н.

Коментирай

НИКОЛОВ

преди 7 месеца

И аз отдавна пиша против МАСИРАНОТО освинване на езика ни, което се СЛУЧВА по медиите от хора, които нямат ЕКСПЕРТИЗА по български. ТОП журналистите ни са сигурно ЕКС-сервитьори, случайно попаднали в медиите, благодарение на други качества. /С главни букви са някои от любимите им думи/

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.