Путин обяви: От 1 април започват плащанията на газ в рубли, който не плати - прекратяваме договора

https://svobodnoslovo.eu/svyat/putin-obyavi-ot-1-april-zapochvat-plashtaniyata-na-gaz-v-rubli-koyto-ne-plati-prekratyavame-dogovora/3964 SvobodnoSlovo.eu
Путин обяви: От 1 април започват плащанията на газ в рубли, който не плати - прекратяваме договора

"В декрета е упоменато, че чуждестранните купувачи на газ трябва да открият сметки в руски банки, за да могат да извършват плащанията

Руският президент Владимир Путин заяви в четвъртък, че е подписал указ, според който западните чуждестранни купувачи трябва да плащат в рубли за руския газ от 1 април (този петък), като договорите ще бъдат прекратени, ако тези плащания не бъдат извършени, съобщава Ройтерс.

"За да купуват руски природен газ, те трябва да открият сметки в рубли в руски банки. Именно от тези сметки ще се извършват плащанията за доставен газ от утре“, каза Путин.

Путин информира, че в "Газпромбанк" ще бъдат открити специални сметки за плащания на природния газ в рубли.

"Ако такива плащания не бъдат извършени, ще считаме това за неизпълнение от страна на купувачите с всички произтичащи от това последици. Никой не ни продава нищо безплатно и ние също няма да правим благотворителност – т.е. съществуващите договори ще бъдат спрени", подчерта той.

Руският президент добави, че Москва ще счита, че договорите не са изпълнени, ако страните от "неприятелския" списък не плащат в руската валута от 1 април."

https://epicenter.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.