Шолц се превърна в основен проблем за Украйна

https://svobodnoslovo.eu/svyat/sholc-se-prevarna-v-osnoven-problem-za-ukrayna/128906 SvobodnoSlovo.eu
Шолц се превърна в основен проблем за Украйна

След месеци на затишие, се задава нов момент в украинския конфликт: освен ако Западът не разшири и не ускори подкрепата си за украинската армия, пред Русия скоро може да се отвори голям прозорец на възможности.

И тъй като Камарата на представителите на САЩ все още не е одобрила нов пакет от американска военна помощ, европейските съюзници от НАТО се движат към увеличаване на приноса си към военните усилия. Но не всички са на една и съща страница – и най-голямата икономика на континента внезапно заприлича на основен политически и стратегически проблем както за Украйна, така и за НАТО като цяло, пише в свой коментар Euronews.

Германия измина дълъг път след началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Тогава сравнително новото правителство, водено от канцлера Олаф Шолц, напраив голяма промяна в германската отбранителна политика, като обяви, че страната ще предостави на Украйна военна техника, ход, който спомогна да се демонстрира колко сериозно Западът като цяло приема конфликта.

Оттогава обаче участието на германците във войната е малко объркано. От една страна, германските пари и оборудване стигат до Украйна, макар и с чести спирания и тръгвания. Министерството на отбраната на страната ясно признава сериозността на конфликта: то все повече призовава Европа да не изключва по-голяма руска заплаха за страни отвъд Украйна и разполага боеспособни батальони в Литва.

Но от друга страна, правителството на Шолц напоследък се съпротивлява на натиска да сподели един от най-мощните си военни активи с украинците, точно когато имат най-голяма нужда от него.

Това е Taurus, стелт ракета с обсег от 500 км – два пъти по-голям от обхвата на британските ракети Storm Shadow и френските ракети Scalp, като и двете са били използвани от Украйна за поразяване на големи руски военни цели.

Украинците от месеци искат системата Taurus, но Шолц засега отказва. Канцлерът твърди, че ракетите не могат да бъдат изпратени в Украйна, защото това би довело до изпращане на германски войски на земята, за да ги програмират, ход, който според него застрашава от опасна ескалация.

Шолц допусна сериозна дипломатическа грешка на неотдавнашна среща на върха, когато намекна, че френските и британските сили управляват крилати ракети, които привидно са под украински контрол – нещо, което нито една от страните не признава. Ръководителят на комисията по външни работи на Камарата на общините на Обединеното кралство нарече забележките "погрешни, безотговорни и шамар за съюзниците".

Но по-лошо от отказа на Шолц да изпрати Taurus в Украйна беше неотдавнашното изтичане на запис, в който се чуваха офицери от германските военновъздушни сили, които директно противоречат на аргумента на Шолц, вместо това потвърждавайки, че ракетата всъщност няма да изисква разполагането на германски военни в Украйна.

 

Записът беше разкрит в руските медии, като Москва заплаши с "ужасни последици" за Германия, ако Taurus бъде разположен в Украйна.

Бившият президент Дмитрий Медведев, който изрази някои от най-екстремните риторики на Кремъл след инвазията, отговори с две тиради чрез приложението за съобщения Telegram, споделяйки стихотворение от епохата на Втората световна война, озаглавено „Убий го!“ и надпис „Зовът от Великата Отечествена война отново стана актуален: „СМЪРТ НА ГЕРМАНО-НАЦИСТКИТЕ ОКУПАТОРИ!"

Спипан

Фактът, че такъв чувствителен разговор изобщо може да бъде записан и да изтече, не на последно място чрез руснаците, ужаси мнозина в Германия и в НАТО, като цяло. Но разкритието, че публичният претекст на Шолц за задържане на доставките е безпочвен, предизвика дълбок гняв.

Според Бенджамин Талис, старши сътрудник в Германския съвет за външни отношения, записът показва, че канцлерът не е истински ангажиран с победа на Украйна.

„Сдържането по този начин рискува украинско поражение, което би изложило на голям риск цяла Европа“, каза той пред Euronews. „Аргументите на Шолц бяха отхвърлени един по един и разкрити като оправдания. Съюзниците са изпратили подобни оръжия и не са се сблъсквали с ответни действия. Всичко, което Шолц прави, е да демонстрира слабост и да превръща Германия в мишена".

„След изтичането на информация за Taurus, изглежда, че това, от което Шолц наистина се страхува, е ефективността на оръжието. Това издава позицията му да не иска Украйна да спечели – и това е подход, който подвежда всички европейци, като ни прави по-малко защитени.“

Освен че продължават да нанасят големи загуби на руската армия – за която Киев твърди, че е загубила над 400 000 войници от февруари 2022 г. – украинските въоръжени сили в момента се съсредоточават върху унищожаването на военни активи с висока стойност, които руснаците трудно биха заменили, сред които високотехнологичен руски патрулен кораб, който беше ударен от морски дрон на 4 март.

Тези удари имат множество ползи: освен че не костват украински жертви, те подкопават тактическите способности на Русия и оборват идеята, че нейните огромни ресурси са гаранция за победа. Същото важи и за ударите с ракети и безпилотни самолети на територията на Русия, особено в граничния район на Белгород, който Украйна е атакувала многократно.

Но без достатъчно западно оборудване, за да продължи тези усилия, и с все повече съобщения за войски, които се оттеглят от позициите с изчерпани боеприпаси, Украйна трудно ще запази надеждите.

trud.bg

10 Коментара

Иванов

преди 1 месец

Препечатвайте само Дойче Веле бе Господа, може и Фрог Нюз, Факти, че и други. Не мога да си обесня каква е тази любов към най-големите пирати и колонизатори в световната история и омраза към най-близките Русия, спасявали с кръвта си Европа и света. Историческа култура ли липсва, синдрома на генетични роби ли сме. Каквото и оръжие да пращаме, с американската хегемония е свършено, свършено ще бъде и с нас като народ, щото сме неизличимо прости.

Коментирай

Олеся Zelle

преди 1 месец

Ами как няма да " проблем" швабата Шолц спрямо хохолите? А кой преди година го обиди в ефир- посланика на ХОХОЛАНДИЯ в Германия😉 ...Посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник нарече германския канцлер Олаф Шолц „обиден лебервурст“, който се държи „не по държавнически..🤣 Е! Сега Шолц вече е и проблем за укрофашистите. Дано хохалите го впишат в техния си саит" Миролюбец"

Коментирай

Кос

преди 1 месец

Олигофрените от труд.бг само дето не са завършили този брътвеж с едно бодро седесарско-европейско-украинско "слава, ураааа"!

Коментирай

Пълни олигофрени

преди 1 месец

"Украинците от месеци искат системата Taurus, но Шолц засега отказва." ---- ---- ----- Каква е тази манипулация, вие дали си мислите, че читателите са малоумни! Шолц няма правомощията да отказва или не предоставяне на ракетите Таурус. Решението за това става с гласуване в германския парламент - фактите са, че ДВА ПЪТИ Бундестага гласува ПРОТИВ предоставяне на тази ракетна система.

Коментирай

copy - paste

преди 1 месец

Зеленски всъщност спази обещанието си. Убитите в Донбас за 2020 и 2021 г. бяха съответно 26 и 25 човека. Повече хора умират от задавяне с храна. Конфликтът там практически беше приключил и това не се хареса на Путин, затова той запали цяла война. Целта му беше да постави Русия във военно положение и така да запази властта си докато е жив. Никой не сменя президент по време на война.

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Бившият грузински президент Михаил Саакашвили бе поканен да присъства на конгреса на ЕНП на събитието в румънската столица, но излежава шестгодишна присъда в затвора. Греда. Навалная е свободна, но пък е в уса. Зеленская е на Малдивите. Тихановская е в болезнен месечен цикъл. Урсула е в напреднала бременост, но е на линия.

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Продължават ученията на НАТО в Далечния север на Норвегия - Видях по телевизора войници с камуфлажни бели дрехи и ски на краката... с кандахари. Модел от 1963 година. Репортажът беше по телевизия Евронюз.бг. Това не е шега. Абсолютно сериозна съм.

Коментирай

copy - paste

преди 1 месец

"...В сряда Министерството на отбраната съобщи, че руският изтребител Су-30 е попречил на самолет на британските ВВС да наруши държавната граница над Черно море..."; Казва се - "провокация"... Целта им е да запалят света. С Украйна Русия показа, че не е склонна да прави компромиси... Ако се стигне до "инцидент" над Черно море ще бъде трудно да се докаже - дали е нарушена държавната граница на Русия или е в неутрално въздушно пространство - на това разчитат провокаторите... Веднъж ще стане белята и след това - "последната световна война", в която няма да има победител.

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

копирано, но ми харесва... --- И аз това питам, толкова ли са улави или съзнателно правят провокации..... Една неволна грешка на някой авиатор може да бъде искрата на един голям пожар.... Путин се разбра и прости на Ердоган за сваления самолет в Сирия, но за натовците не знам.... тези нещастници от Англия и САЩ покрай бреговете на Русия? До кога ще вкарват света във войни, заради собствените си интереси?

Коментирай

BLIMAN

преди 1 месец

....Германците много бързо забравиха какво направиха само преди 78 години, ?...ВСВ взе близо 70 млн. жертви от които 27 млн. са от бившия СССР...забравиха, че предателят Горбачов изтегли от страната им 385000 армия и ако това не беше станало днес още щеше да има две Германии..а Шолц нямаше да се чуди как да даде на укрите ракетите "Таурус" за да убиват побратимите си..?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.