Третата сила на Тръмп

https://svobodnoslovo.eu/svyat/tretata-sila-na-tramp/113231 SvobodnoSlovo.eu
Третата сила на Тръмп

Как независимите либерали помагат на бившия президент да се върне в Белия дом

Основана преди повече от десетилетие от демократите, организация „Без етикети“ (No Labels) влиза в президентската надпревара, представяйки се като "третата сила". Като се има предвид нежеланието на американците отново да избират между Джоузеф Байдън и Доналд Тръмп, кандидатът, подкрепян от тази организация, който и да е той, изглежда има всички шансове за успех. Но това е само на теория. Активността на противниците на „Без етикети“ на практика прави връщането на Доналд Тръмп на власт ако не гарантирано, то поне много вероятно.

Изборите, които никой не иска

Едва ли ще се намери по-разногласно сдружение на хора от американския електорат. По възраст, цвят на кожата, етническа принадлежност, религия, полова принадлежност, образование и политически предпочитания те разделят избирателите максимално. Но, съдейки по социологическите проучвания, те имат поне един пункт на сближаване. Те не искат президентските избори през 2024 г. да се превърнат в реванша между Байдън и Тръмп.

Както следва, например, от юнската анкета, проведено от Economist съвместно с YouGov, 59% от респондентите не биха искали настоящият президент на САЩ да участва в изборите. В същото време 56% от анкетираните не желаят неговият предшественик също да се кандидатира.

Условията изглеждат най-благоприятни за появата на някаква "трета сила", която да задоволи недоволните. И такава сила се появи.

Създадената през 2010 г. политическа организация с нестопанска цел „Без етикети“ обяви, че ще се бори за появата на трети, независим кандидат за президент в бюлетините и ще му оказва всякаква финансова помощ.

Самата организация, която досега не беше забелязвана, че иска да играе активна роля във федералните избори, казва, че е била подтикната към тази идея от резултатите от проучването, проведено през декември миналата година, което всъщност тя беше поръчала. От което следва, че 59% от американските избиратели с радост биха гласували за един независим кандидат.

Подкрепата на този кандидат изглеждаше естествената стъпка за организацията. Все пак изкореняването на междупартийната вражда е целта, за която тя беше измислена.

Конгресмени от всички партии, обединявайте се!

„Без етикети“ е създадена от демократа от кариерата Нанси Джейкъбсън и нейния съпруг Марк Пен. Преди да създаде организацията през 2010 г., г-жа Джейкъбсън заемаше много висока позиция в йерархията на Демократическата партия, като беше ръководител на финансовия отдел на Националния демократичен комитет, де факто централният орган на партията. Съпругът й също беше доста виден политически експерт, близък до демократите. Известно време той работеше в предизборния щаб на Бил и Хилъри Клинтън. Вярно, през 2008 г. той напусна щаба на Хилари Клинтън в разгара на предизборната кампания.

Съпредседателите на организацията са бившия левичар от Националната асоциация за прогрес на цветнокожите Бен Чавис, бившият сенатор от Демократическата партия и кандидат за президент Джо Либерман и бившият губернатор на Мериленд Лари Хоган.

„Без етикети“ нарича себе си „двупартийно масово движение на милиони американци... уморени от екстремистите от ляво и от дясно“.

Организацията не само избягва да говори, но категорично не заема собствена позиция по някои от най-належащите въпроси, които разделят страната и електората, като се почне от смъртното наказание и се стигне до правото на аборт и еднополовите бракове.

Основното им постижение досега е създаването на сдружение, наречено „Асамблея на решаващите проблемите“. До януари 2023 г. тя включваше малко над 50 конгресмени и сенатори от двете партии. Като се има предвид, че общият брой на членовете на Конгреса (сенаторите и членовете на Камарата на представителите) е 535 и че „Асамблеята“ не включва най-известните от тях, влиянието й се счита за доста скромно.

При това "Без етикети" е много богата. Бюджетът й се оценява на $70 млн., а според собствените й изявления през 2021 г. тя е събрала $11,3 млн. само от дарения. Това е малко по-малко от $11,8 млн., събрани една година по-рано, но е необичайно голяма сума за организация, представляваща „третата сила“.

Източниците на финансиране на „Без етикети“ са строго пазена тайна. Тя има това право, след като има статут на организация с нестопанска цел. От организацията обясняват нежеланието си да разкриват имената на своите спонсори с евентуалните „атаки“ срещу тях.

Партията на заговорниците

До съвсем доскоро като че ли никой не се интересуваше сериозно от дейността на кичозните и влиятелни политици. Всичко се промени, след като лидерите на „Без етикети“  обявиха намерението си да издигнат свой собствен кандидат на президентските избори през 2024 г.

На пръв поглед обаче програмата за действие на „Без етикети“ изглежда доста разумна и дори обещаваща. Както казват нейните лидери, те ще вземат окончателното си решение за участие в президентските избори след резултатите от Супер вторника – след първичните избори в 14 щата наведнъж. Ако тези резултати се считат за успешни за „третата сила“ (критериите за успех не се разкриват), то през април кандидатите на „Без етикети“ ще бъдат представени на националното събрание.

Имената им се пазят в тайна, но се смята, че в краткия списък на тази организация са двама настоящи сенатори (демократът Джо Манчин и независимата Кирстен Синема) и един от лидерите на организацията, бившият губернатор на Мериленд, републиканецът Лари Хоган.

Кандидатите ще бъдат издигнати във всички щати, като организацията ще обърне най-голямо внимание на онези щати, които са преживели най-интензивното съперничество между кандидатите на последните избори. Предполага се, че интензивното съперничество е знак за големия брой избиратели, които са центристи и са готови да подкрепят "третата сила". Разбира се, внимание ще бъде обърнато и на онези щати, които изпращат най-много делегати в Избирателната колегия.

Планът дори на пръв поглед изглежда утопичен. Както показва историята на американските избори, "третата сила" никога не е печелила президентските избори.

Нещо повече, тя всеки път играеше ролята на "спойлер" (без шанс да спечели, но отнема част от гласовете на другите кандидати и улеснявайки победата на кандидата на една от основните партии). 

Така през 1912 г. бившият президент Тъидър Рузвелт издигна своята кандидатура от Прогресивната партия на САЩ, създадена специално за изборите. Партията постигна безпрецедентен успех, като получи повече от 27% от гласовете и 88 гласа в Избирателната колегия. Демократът Удроу Уилсън обаче пожъна плодовете на този успех. Рузвелт спечели мнозинството от гласовете от републиканците, а президентът републиканец Хауърд Тафт, който се надяваше да бъде преизбран, завърши едва трети.

След това ситуацията се повтори още няколко пъти. На изборите през 1992 г. милиардерът Рос Перо получава 19% от гласовете на избирателите. Почти всичките бяха откраднати от републиканците. В резултат на това друг действащ президент - Джордж Буш - загуби от Бил Клинтън.

И накрая, през 2000 г. участието на "третия кандидат" - Ралф Нейдър, според мнозина допринесе за идването на власт на Джордж Буш-мпадши.

Благоприличието на организаторите и участниците в това начинание трябва да покаже, че ако движението „Без етикети“ сгреши, то ще го направи невинно, а не от злоба. Но според много експерти и политици всъщност става дума за истинска конспирация, чиято цел е завръщането на Доналд Тръмп.

Да започнем с това, че всички лидери на „Без етикети“ са обединени не само от идеята за центризъм, но и от остра неприязън към Демократическата партия и/или лично към Джо Байдън. Двойката Джейкъбсън-Пен изобщо не напусна върховете на демократичната йерархия по собствено желание. Те бяха уволнени. Освен това Марк Пен беше съветник на г-н Тръмп за известно време.

Сенаторът демократ Джо Манчин е един от най-големите критици на президента Байдън. Бившият му партиен колега, сенаторката Синема, докато все още беше демократка, гласуваше с републиканците, като така погреба ключовия план на Байдън „Ще го построим по-добре, отколкото беше“ (Build Back Better Plan).. Планът включваше значителни инвестиции в инфраструктурата, помощи за жертвите на пандемията и разширяването на социалните и медицински услуги. В резултат на това той беше приет в силно орязан вариант. Джо Либерман, един от най-видните участници в движението, не изпитва никаква любов към президента и към демократите.

Самата стратегия на „Без етикети“ е още по-тревожна сред демократите. Историята и статистиката показват, че републиканските гласоподаватели са по-малко склонни да не гласуват за някой одобрен кандидат от тяхната партия, дори ако лично те не го харесват много. Затова ако бъде издигнат кандидат-центрист в ключовите или колебаещите се щати, „Без етикети“ гарантирано ще отнеме гласовете на Джоузеф Байдън.

Трябва да се имат предвид и особеностите на американското избирателно законодателство. Дори ако се случи някакво чудо и движението „Без етикети“ успее да гарантира, че никой кандидат няма да получи необходимото мнозинство в Избирателната колегия, делегатите в колегията ще бъдат избрани от членовете на законодателните органите на щата. Значителна част от тях са под контрола на републиканците.

Всичко това обяснява защо толкова нервно реагират на дейността на движението както демократите, така и противниците на г-н Тръмп сред републиканците.

След като движението реши да участва в президентските избори, няколко демократи напуснаха комисията в Конгреса. Една от тях, Абигейл Спанбъргър, нарече кампанията на „Без етикети“ „невероятен проект, който обърква и разделя избирателите и има единствения и очевиден резултат – преизбирането на Доналд Тръмп“.

„Невероятна комбинация от арогантност и безотговорност на ниво, което трудно мога да си представя. Те взеха финансовото и личното си решение да унищожат Джо Байдън“, казва Рик Уилсън, един от най-старите и уважавани стратези на Републиканската партия, който е участвал в много кампании.

Единственото нещо, което демократите могат да противопоставят на движението засега обаче, са съдебните дела в онези щати, където движението си е запазило или се готви да си запази правото да издига свои кандидати на президентските избори. Подобни искове обаче не се печелят лесно и самият факт на подаването им може да заиграе срещу демократите. В един от щатите, където е заведено такова дело, движението вече е изпратило писмо до гласоподавателите на демократите, в което ги уведомява, че се иска да ги лишат от правото им на по-широк избор.

(Превод за "Труд news" - Павел Павлов)

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.