Вашингтон договорил с Москва сигурността на пътуването на Байдън до Киев, пазили го в тайна

https://svobodnoslovo.eu/svyat/vashington-dogovoril-s-moskva-sigurnostta-na-patuvaneto-na-baydan-do-kiev-pazili-go-v-tayna/52490 SvobodnoSlovo.eu
Вашингтон договорил с Москва сигурността на пътуването на Байдън до Киев, пазили го в тайна

Лично съветникът по националната сигурност Джейк Съливан е уведомил Москва за секретната визита на Джо Байдън в Киев днес. Целта е била да се избегне конфликт между двете ядрени държави.

"Уведомихме Русия, че президентът Байдън се отправя към Киев, няколко часа преди пътуването, за да избегнем конфликтна ситуация", заяви Съливан, който също бе в делегацията и се срещна в Киев с ръководителя на офиса на президента Андрий Ермак.

 Байдън напуснал САЩ без предупреждение след вечеря със съпругата си в ресторант в събота вечерта, 18 февруари.

Стигнал до Киев след кратко спиране във военната база Рамщайн в Германия.

Посещението на президента на САЩ в Украйна е било пазено в строга тайна.

Американският лидер е пристигнал в столицата на Украйна с влак от границата с Полша в 8 ч местно време. Байдън дори успял да се поразходи в центъра на украинската столица.

Това съобщава Агенция УНИАН, като цитира The New York Times. 

"Байдън направи секретно посещение в обсадената столица на Украйна в понеделник, като пристигна тук след едночасово пътуване с влак от границата с Полша", пише изданието.
 

Междувременно съветникът по националната сигурност Джейк Съливан обяви, че лично е уведомил Москва за визитата на Джо Байдън в Киев.


Предупреждението е било отправено малко преди отпътуването на американския президент от Вашингтон, като целта е била да се избегне конфликт между двете ядрени държави.

"Уведомихме Русия, че президентът Байдън се отправя към Киев, няколко часа преди пътуването, за да избегнем конфликтна ситуация", заяви Съливан, който също бе в делегацията и се срещна в Киев с ръководителя на офиса на президента Андрий Ермак.

Визитата е била готвена дълги месеци, като окончателното решение да пътуването Байдън взел в петък на съвещание в Овалния кабинет след преговори с "висши представители на украинското правителство".

Според заместник-съветника по националната сигурност Джон Файнър, в планирането на визитата са участвали Съветът по национална сигурност и военният офис на Белия дом при участието на ограничен брой служители на Сикрет сървис, Пентагона и разузнавателната общност.

"Той (Байдън) беше удовлетворен от това, че рискът беше управляем", изтъква Джей Съливан.

Отбелязва се, визитата е била тайна, за да бъде осигурена неговата безопасност. Байдън напуснал САЩ без предупреждение след вечеря със съпругата си в ресторант в събота вечерта, 18 февруари.

Стигнал до Киев след кратко спиране във военната база Рамщайн в Германия.

Американският президент е бил в Киев около пет часа, съобщи RBK.ru, като се позовава на Асошиейтед прес.

По време на визитата на Байдън контролът на въздушното пространство над Киев е бил осигуряван от разузнавателни самолети E-3 Sentry и RC-135W Rivet Joint, намиращи се във въздушното пространство на Полша.

Американският лидер планирал да се появи публично във Варшава във вторник сутринта, 21 февруари, на двудневна визита. При това каквито и да е други планове бяха официално отричани.

Белият дом дори публикува официална програма на президента за 20 февруари, според която Байдън все още бил във Вашингтон и щял да замине за Варшава чак вечерта, "въпреки че на практика той вече бил пропътувал половината свят".

А изданието Rolling Stone цитира пожелал да остане анонимен източник от Белия дом, който твърди, че на Байдън са били предложени няколко варианта на среща със Зеленски, включително на неуточнено място на полско-украинската граница или в западния град Лвов, който се смята за относително сигурен.

"Една от идеите предвиждаше срещата да стане на неуточнено място на полско-украинската граница. Друга - срещата да се проведе в Лвов, град в Западна Украйна, който няколко пъти бе обект на руски авиационни удари от началото на войната, но който остава сравнително сигурен"но остается относительно безопасным", пише в съобщението.

Но в края на краищата, Байдън избрал Киев, който се явява символ за решимостта на Украйна, след като руснаците се опитаха и не можаха да го превземат в началото на инвазията си миналата година.

https://epicenter.bg/

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.