Зеленски настоя Швейцария да разреши реекспорта на оръжия за Украйна

https://svobodnoslovo.eu/svyat/zelenski-nastoya-shveycariya-da-razreshi-reeksporta-na-orazhiya-za-ukrayna/111828 SvobodnoSlovo.eu
Зеленски настоя Швейцария да разреши реекспорта на оръжия за Украйна

Украинският държавен глава Володимир Зеленски настоя в четвъртък Швейцария да разреши реекспорта на оръжия за Украйна, като заяви, че този ход ще бъде ключов в борбата с руската инвазия, предаде Ройтерс.

"Знам, че има дискусия в Швейцария относно износа на военни материали за защитата на Украйна. Това би било жизненоважно. Имаме нужда от оръжия, за да можем да възстановим мира в Украйна", съобщи Зеленски във видеообръщение към двете камари на швейцарския парламент.

Известно е, че Швейцария има дългогодишна политика да забранява реекспорта на закупено от нейни производители оръжие за държави, които са в конфликт. Миналия ноември Берн наложи допълнително ембарго за боеприпаси, насочени към Русия или Украйна.

Казусът генерира обширен дебат в Швейцария, която трябваше да балансира своята външнополитическа традиция на неутралитет, като същевременно отчита опасенията на своите европейски съседи и местната си оръжейна индустрия, пише Ройтерс.

Облечен в обикновена черна тениска с надпис "Украйна" на гърдите му, украинският лидер благодари на Швейцария за прилагането на санкциите на ЕС, към които държавата се присъедини.

"Много е важно да проявим солидарност, защото тези санкции ще ни помогнат да сложим край на агресията", подчерта той. Трябва да засилим санкциите", допълни президентът.

https://frognews.bg/

3 Коментара

Мишо

преди 10 месеца

IDIOT .....сър!

Коментирай

Иванов

преди 10 месеца

Най- полезния за англосаксонците съвременен идиот сега е комикът Зеленски. През ВСВ Хитлер им свърши огромна работа, унищожи 27 милиона руснаци, военни и цивилни, съсипа цяла Европа и прехвърли колониалното господство от ръцете на Англия, Франция и други, в тези на САЩ. Сега англосаксите правят последен опит да унищожат Русия и да прилапат ДЕМОКРАТИЧНО всичките и природни богатства, но вече в невъзможни за тях условия. Руският ГЕНИИ се е подготвил за тая битка и предлага на света да го освободи от тези КЪРЛЕЖИ. Свършва се с англосаксонския диктат. Спектакълът с взаимното избиване на руснаци, от двете страни на една условна граница ще приключи като освободи света от хегемонията на една само двеста годишна държава, изникнала върху костите на местното население.

Коментирай

patladjan

преди 10 месеца

Щели да му дават оръжие да воюва. Кой ще воюва? Няма ли оръжие за Зеленски ,все на този стол седи.Не знае ли окопите къде са?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.