Зеленски пред депутати от Австралия: Имате прекрасни бронетранспортьори, няма да е лошо да ни дадете

https://svobodnoslovo.eu/svyat/zelenski-pred-deputati-ot-avstraliya-imate-prekrasni-bronetransportyori-nyama-da-e-losho-da-ni-dadete/3971 SvobodnoSlovo.eu
Зеленски пред депутати от Австралия: Имате прекрасни бронетранспортьори, няма да е лошо да ни дадете

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред парламента на Австралия днес, че са нужни нови и по-силни санкции срещу Русия, за да се увеличи натискът над нея заради инвазията ѝ в Украйна, предаде Ройтерс

Той изтъкна, че Русия трябва да бъде държана за отговорна за миналите си прегрешения и предупреди, че ако светът се провали в това да накаже Москва, то това може да насърчи и други страни да поведат война срещу техните съседи. 

Австралия достави отбранително оборудване и хуманитарна помощ за Украйна, а също така наложи и забрана върху експорта на алуминий и алуминиеви руди, в това число и боксит, за Русия. По-рано днес Австралия въведе и мита в размер на 35 процента на всички стоки, изнасяни от Русия и Беларус за нея като част от засилване на натиска над Русия. Досега Австралия е наложила санкции на 443 руски физически лица, в това число и бизнесмени, които са приближени до руския президент Владимир Путин, както и на 33 юридически компании, в това число и на по-голямата част от руския банков сектор и на компаниите, отговарящи за руския суверен дълг, припомня БТА.

Австралия е включила в санкционния си списък и самия руски президент Владимир Путин. Санкционирани са и редица беларуски граждани и компании, в това число и беларуският президент Александър Лукашенко. Пред австралийските депутати Зеленски поиска и доставки на австралийските бронетранспортьори "Бушмастър", допълва ТАСС.

Украйна трябва да има всичко необходимо на бойното поле. Например вие имате прекрасни бронетранспортьори "Бушмастър", които могат да окажат съществена помощ на Украйна, заяви Зеленски.

,,Каня вашата прекрасна държава в нашите крайморски райони и на нашите крайбрежия на Черно и Азовско море за обновление на нашите пристанища'', допълни той.

Зеленски подчерта, че възраждането на морския отрасъл в Украйна може да бъде личен принос на Австралия за стабилността.

От своя страна премиерът на Австралия Скот Морисън обяви във встъпителните си думи за изказването на Зеленски, че австралийското правителство ще предостави още 25 милиона австралийски долара под формата на военна помощ за Украйна, предаде Франс прес. Помощта ще бъде под формата на "отбранителна военна техника", като радари, медицински доставки и храна.

Австралия застава до Украйна срещу Русия, заяви Морисън и припомни, че страната е осигурила 91 милиона австралийски долара под формата на военна помощ за Украйна, 65 милиона австралийски долара за хуманитарна помощ и 70 000 тона термални въглища, които се използват за производството на енергия.

Той увери, че страната му продължава да работи с партньорите, за да накара Русия да плати максимална цена за действията си в Украйна, чрез целеви санкции върху физически и юридически лица, забрана на енергийни, петролни или газови продукти, забрана на износа на алуминий и на боксит за Русия.

novini.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.