Зеленски: Ще спра да приемам САЩ за партньор, ако не ми дадат пари

https://svobodnoslovo.eu/svyat/zelenski-shte-spra-da-priemam-sasht-za-partnyor-ako-ne-mi-dadat-pari/127762 SvobodnoSlovo.eu
Зеленски: Ще спра да приемам САЩ за партньор, ако не ми дадат пари

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Вашингтон ще престане да бъде стратегически партньор на Киев, ако не отпусне пакет от помощи.

Той нарече американската помощ жизненоважна за Украйна, като подчерта, че тя няма алтернатива. "Ние много разчитаме на положително решение на Конгреса, този пакет е жизненоважен за нас. Не обмисляме алтернатива за днес, защото разчитаме на САЩ като наш стратегически партньор, и че ще останат стратегически партньор. Ако говорим за алтернатива, това означава, че те не са наш стратегически партньор. Ето защо не обмислям такава алтернатива", заяви Зеленски на пресконференция след срещата си с вицепрезидента на САЩ Камала Харис в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Украинският президент се надява, че САЩ ще запазят съюзническата си позиция спрямо Киев. "Смятам ли, че това е предателска позиция? Не, защото не смятам, че нашият стратегически партньор може да си позволи да не подкрепи Украйна. Тоест не виждам възможност стратегически партньор да заеме такава позиция. Виждаме предизвикателства, изборни, вътрешни, политически, не искам да ги коментирам, това са вътрешни процеси на Съединените щати и на американския народ. Но очаквам, че съюзническата позиция ще бъде запазена", продължи той.

Зеленски съобщи също, че САЩ и Украйна са провели два кръга от разговори относно гаранциите за сигурност за Киев. "Що се отнася до гаранциите за сигурност, нашите екипи работят, проведохме два кръга разговори. Сигурен съм, че с нашите партньори ще имаме много, много силен документ, но се съгласихме, че трябва да се съсредоточим върху това, което е необходимо в момента. Така че се съсредоточаваме върху работата с Конгреса на САЩ и след това ще преминем към гаранциите за сигурност", добави той.

На пресконференция преди срещата си с Камала Харис Зеленски не отговори публично на въпроса какво ще каже на конгресмените, които блокират отпускането на помощ за Киев от страна на САЩ.

Противоречия на Капитолийския хълм

Преди близо четири месеца американската администрация изпрати до Капитолия искане за допълнителни бюджетни кредити през 2024 финансова година, която започна в САЩ на 1 октомври, главно за подпомагане на Израел и Украйна и за противодействие на Китай и Русия в Азиатско-тихоокеанския регион. Общо за тези цели изпълнителната власт на САЩ, ръководена от президента демократ Джо Байдън, би искала да получи около 106 млрд. долара.

Съдбата на искането и на алтернативните законопроекти остава неясна. През последните месеци редица републиканци в Камарата на представителите и Сената на Конгреса се изказаха против продължаването на финансовата помощ за Киев. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън (републиканец от Луизиана) последователно предупреждаваше за намерението си да обвърже по-нататъшната помощ за Украйна със затягане на контрола по южната граница на Съединените щати.

На 13 февруари Сенатът, с подкрепата на редица републиканци, прие алтернативен вариант на законопроекта, който предвижда помощ в размер на 95 млрд. долара за Украйна, Израел и Тайван. Въпреки това този пакет от законопроекти не съдържа разпоредби за затягане на контрола по южната граница. Ден по-рано Джонсън посочи, че подготвеният от Сената документ не разглежда граничната криза, "най-сериозния проблем", пред който са изправени Съединените щати. Освен това Джонсън, който заема третия по важност пост в държавната йерархия на САЩ, неотдавна нарече сенаторския вариант на законопроекта "очевидно непроходим" в Камарата на представителите. В четвъртък Камарата на представителите излезе в двуседмична ваканция до края на февруари, без да гласува законопроекта.

Източник "Гласове"

3 Коментара

Глас народен

преди 2 месеца

ЗЕЛЕНясъл и МУХлясъл НАРКОМАН ! Комикът- Глупак !

Коментирай

Глас народен

преди 2 месеца

Светът се управлява открай време или със сурова диктатура или с демагогска демокрация. - Атанас Буров

Коментирай

Зеля

преди 2 месеца

Колкото съм нагъл, толкова съм готин нали? Но винаги съм в роля, нали съм комик, макар и слаб. Нищо лично но банковите ми сметки се нуждаят от още около 200 М за да стане сумичката приятно кръгла. Затова няма да оставя някакви дебилни кравари, краят на империята на които вече се вижда да не ме спонсорират.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.