В тъмната мрежа: Появи се AI инструмент за хакери, наречен FraudGPT

https://svobodnoslovo.eu/tehnologii/v-tamnata-mrezha-poyavi-se-ai-instrument-za-hakeri-narechen-fraudgpt/114611 SvobodnoSlovo.eu
В тъмната мрежа: Появи се AI инструмент за хакери, наречен FraudGPT

Генеративният изкуствен интелект предизвика интерес не само в света на бизнеса и науката като инструмент за подобряване на ефективността, но и сред престъпниците.

След WormGPT, клонинг на ChatGPT, обучен на злонамерен софтуер и свързани с него данни, в края на юли в тъмната мрежа се появи нов, още по-мощен генеративен AI инструмент за хакери, наречен FraudGPT.

AI ботът FraudGPT AI е универсален инструмент за киберпрестъпници. Може да се използва за създаване на приложения за хакване на компютърни мрежи, фишинг имейли, писане на зловреден код, откриване на течове и уязвимости за последваща експлоатация с престъпни цели.

Месечният абонамент за FraudGPT е $200, покупка за шест месеца струва $1000, а за една година – $1700.

WormGPT и FraudGPT са създадени от едно и също лице, известно като CanadianKingpin12, твърди BleepingComputer. Спецът е информирал компанията за киберсигурност SlashNext, че разработва нови DarkBART и DarkBERT AI ботове, които ще имат достъп до интернет и могат да бъдат интегрирани с Google Lens, за да предоставят възможност за изпращане на текст заедно с изображения.

Моделът DarkBERT AI е разработен от Корейския институт за наука и технологии (KAIST) за борба с киберпрестъпността.

Той е достъпен за учени с разрешение, чрез съответните имейл адреси, но както отбелязва SlashNext, не е проблем за хакери или разработчици на зловреден софтуер да получат достъп до имейл адреса на академична институция – такъв струва около $3, пише technews.bg.

Разработчикът CanadianKingpin12 използва DarkBERT за свои собствени цели, диаметрално противоположни на целта на AI ​​модела, и създава „тъмна” версия на инструмента въз основа на него.

Злонамереният AI бот DarkBERT е предназначен за: създаване да сложни фишинг кампании, насочени към пароли на хора и данни за кредитни карти; извършване на сложни атаки, базирани на социално инженерство, за получаване на поверителна информация или неоторизиран достъп до системи и мрежи; използване на уязвимости в компютърни системи, софтуер и мрежи; създаване и разпространение на злонамерени програми; използване на уязвимости от нулев ден за финансова печалба или нарушаване на системите.

https://frognews.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.