Ще вдигне ли Израел до небесата цените на петрола с удари по петролните кладенци на Иран?

https://svobodnoslovo.eu/biznes/shte-vdigne-li-izrael-do-nebesata-cenite-na-petrola-s-udari-po-petrolnite-kladenci-na-iran/143825 SvobodnoSlovo.eu
Ще вдигне ли Израел до небесата цените на петрола с удари по петролните кладенци на Иран?

Иранските ракети удариха само военни обекти, но в Техеран да не си мислят, че съперникът им ще бъде възпрян и че ще отговори със същото, каза Поптодорова

Възможно е да бъдат ударени петролните рафинерии на Иран. Израел ще отговори на ракетните удари, като ще се опита да нанесе трайни щети. Ще бъдат бомбардирани такива инфраструктурни обекти, прогнозира бившият посланик в САЩ и вицепрезидент на Атлантическия клуб в България Елена Поптодорова.

Това ще означава рязка промяна в цените на петрола, което би засегнало и самия Израел, прогнозира тя. 

„Иран внимаваше да удря военни обекти. Те не доведоха до загуба на животи на граждани“, призна Поптодорова.

„Очевидно в Техеран се надяват да е подобен отговорът на Израел. Не може обаче да си мислят, че Тел Авив ще бъде възпрян“, добави тя. 

„Важен е въпросът какво се случва с ядрените обекти в Иран. Има интересно развитие. Едното крило в Техеран е готово за разговори за сделка, но радикалното е за война“, коментира дипломатът. 

„САЩ ще подкрепят Израел, но ще се търси начин да не се губят гласове на предстоящите на 5 ноември избори“, добави тя. 

„Идните часове и дни ще предопределят окончателното разбиване на „Хизбула“. Или войната ще остане в същите граници, или ще се разрасне конфликтът, обхващайки останалите прокси поддръжници на Иран – Ирак, Сирия, хутите в Йемен“, заяви Поптодорова. 

„Това е регионална война. Този конфликт е още от 1978 г. Тогава започва тази битка между Израел и Ливан. Няма да има скорошен завършек, докато Израел не получи гаранции за собствената си сигурност“, подчерта тя. 

„Достатъчна ни е войната до нас, т.е. тази в Украйна. Нека не си представяме, че всички земни злини ще се стоварят върху България!“, добави тя. 

„Хизбула“ всмука всички управленски функции в Ливан. Като говорим за правителство, имаме предвид една паравоенна организация, която управлява. Какво обаче се случва на юг? Какво е Газа? Там е „Хамас“, който също е терористична организация. Какво е Западния бряг? Там имаме Абас (б.а.  палестинския президент Махмуд Абас), който е наричан Али Баба и 40-те разбойници. С кого да правим дипломация?“, попита бившата посланичка.   

„Казваме, че „Хизбула“ е разбита, но това има негативен ефект. Организацията е съставена от многобройни клетки. Да припомняме ли Бургас, юли 2012-та? Бедата е, че ако тези клетки решат да се събудят, ще действат тук“, коментира тя. 

Затова според нея основната задача на европейските държави е да ги неутрализират. 

https://www.flagman.bg/

1 Коментара

Мирмидон

2 days before

Двете дъртофелници Поптодорова и Нейнски стават само да плашиш малки деца с тях, такива "експертки" са. Навремето направиха креватно-вагинална кариера, ама и коврите се пенсионират по някое време.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.