Whatsapp е шпионски софтуер: Мъск

https://svobodnoslovo.eu/biznes/whatsapp-e-shpionski-softuer-mask/137799 SvobodnoSlovo.eu
Whatsapp е шпионски софтуер: Мъск

Илон Мъск, собственик на X (бивш Twitter), отново нападна WhatsApp заради работата му с лични данни.

В събота Мъск коментира публикация в X, в която потребител пита: "Ако съобщенията в WhatsApp са криптирани от край до край, защо виждам реклами за чанта от нищото?"

Предприемачът предложи кратък отговор на въпроса, като каза: "Защото това е шпионски софтуер."

През май тази година Мъск вече беше влязъл в онлайн спор с WhatsApp, която е собственост на конгломерата Meta на Марк Зукърбърг. Тогава той отговори на друга публикация в X, в която се твърдеше, че "WhatsApp изнася всяка нощ потребителски данни, които се анализират и използват за таргетирана реклама, превръщайки потребителите в продукт, а не в клиент".

WhatsApp експортира потребителските ви данни всяка нощ. Някои хора все още смятат, че това е сигурно", каза главният изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, визирайки отдавнашните опасения относно споделянето на данни между WhatsApp и другата платформа на Meta - Facebook.

Размяната на мнения беше забелязана от ръководителя на WhatsApp, Уил Каткарт, който се опита да защити поведението на своята платформа.

"Мнозина вече го казаха, но си струва да повторим: това не е правилно. Ние се отнасяме сериозно към сигурността и затова криптираме съобщенията ви от край до край. Те не се изпращат до нас всяка вечер или не се експортират към нас", заяви Каткарт в публикацията си в X.

Изследователят по сигурността Томи Миск, който също се включи в дебата, обаче уточни, че макар съобщенията в WhatsApp да са криптирани от край до край, "потребителските данни не се отнасят само за съобщенията".

"Метаданните, като например местоположението на потребителя, с кои контакти комуникира, моделите на това кога потребителят е онлайн и др. Тези метаданни според политиката за поверителност наистина се използват за таргетирани реклами в услугите на Meta", каза той.

"Така че Елон Мъск е прав", пише Миск, който преди това е разкрил уязвимости в данните в продуктите на TikTok, Facebook и Apple.

През 2022 г., когато все още беше в процес на закупуване на Twitter, Мъск твърдеше, че Зукърбърг има твърде голям контрол върху социалните медии поради това, че Meta притежава Facebook, Instagram и WhatsApp. Той нарече главния изпълнителен директор на Meta "Марк Зукърбърг XIV" във връзка с френския "крал-слънце" Луи XIV, който апокрифно е твърдял, че е самата държава и е бил известен със своето богатство и авторитарна власт.

 През 2023 г. двамата технологични милиардери са на път да проведат мач в клетка един срещу друг, но до него така и не се стига. Отношенията между Мъск и Зукърбърг се влошиха още повече, след като Meta стартира Threads през миналото лято, като платформата, която предлага място за онлайн разговори в реално време, беше разглеждана като пряк конкурент на Twitter. Threads събра 100 млн. потребители в първите дни след старта, но интересът на обществеността към приложението бързо спадна.

19min.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.