10 ДНИ ДО ИЗБОРИТЕ.  ПОЧВАТ СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ ИЗМАМИ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ИДИОТИ. ВНИМАВАЙТЕ!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/10-dni-do-izborite-pochvat-sociologicheskite-izmami-prednaznacheni-za-idioti-vnimavayte/118986 SvobodnoSlovo.eu
10 ДНИ ДО ИЗБОРИТЕ.   ПОЧВАТ СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ ИЗМАМИ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ИДИОТИ. ВНИМАВАЙТЕ!

10 ДНИ ДО ИЗБОРИТЕ. 

ПОЧВАТ СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ ИЗМАМИ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ИДИОТИ. ВНИМАВАЙТЕ!

Този текст е универсален за всяка предизборна кампания.

Проучванията на агенциите обикновено са уж телефонни.

Представените като резултати социологически данни са брутално лъжливи и измамни.

Първо, не може и няма как да се проведе извадково проучване със съответната представителност и достоверност, което да обхване всички пластове на населението (по възраст, пол, образование, социален статус и др.) чрез интервю по телефона. 

То вече и телефони няма, има други средства за комуникиране. 

Една агенция даже „представи” възрастовия и джендърния състав на извадката, при което не става ясно как интервюиращите са уцелили точно необходимите респонденти при телефонните си обаждания.

Второ, освен това възниква въпросът откъде в агенцията притежават телефонните номера на хиляди пълнолетни граждани и откъде знаят личните им данни (възраст, образование и др.). 

Този въпрос би трябвало да заинтересува Комисията за защита на личните данни най-малко, а също така и прокуратурата.

Трето, във всички „проучени” градове има фрапиращи вътрешни несъответствия в резултатите от така нар. „проучване”. 

Например, твърдеше се социологически , че в Русе кандидатът на ВМРО щял да спечели на балотажа срещу тогавашния кмет на ГЕРБ Пламен Стоилов, когото щели да подкрепят само 30,9%. Резултатите от местните избори обаче показаха друго: 10,77% за човека на агент Иван; 52,94% за Стоилов, победа още на първия тур. 

Значи агенцийката бърка в прогнозите си с грешка далеч надхвърляща допустимата стохастична грешка от 2-3%, бърка с цели 32%, 16 пъти, с 1600%, което от методологическа гледна точка е абсолютна лудост и побъркация.

По подобен начин стоят нещата във всички останали градове, обект на социологическото внимание на въпросната подкупна агенцийка. Ясно е, че се изпълнява поръчка за въздействие върху общественото мнение чрез измама.

Отскоро на терена се появиха други още по-странни агенции и още по-измамни изследвания. 

Появиха умопомрачителни заглавия като „Борисов си отива. Паника тресе потъващия кораб ГЕРБ”, под които се предлагат данни от социологическо проучване на друга агенция, тя била изключително авторитетна международна агенция, с най-висок рейтинг в ЕС, и във Вселената, правела изследвания по поръчка на Европейския парламент, на ЕК и на Световната банка, въобще голяма работа.

Първият извод от изследването и цифрите на агенцията е, че българският народ вече не бил искал да бъде повече под диктатурата на ГЕРБ. 

Тази партия щяла да има електорална подкрепа едва на 25% от българите и то само на тези, които щели гласуват, това правело едва 12 % от българските граждани, имащи право на глас. 

Значи, според "социолозите" 88% от българите са против ГЕРБ, които спечелиха предходните местни избори почти навсякъде в България (25 от 28 областни традове, в 180-190 от 265 общински градове, в почти всички села и т.н. Втората партия по популярност БСП няма нито един кмет в областен град, почти всичките са на ГЕРБ. 

Измамниците нямат обяснение за кого ще гласуват тези 88% от българските избиратели, след като другите партии имат в пъти по-малка електорална подкрепа от 12-те процента на ГЕРБ.

Публикуваните данни не представят нито методиката, нито кой е поръчителят на изследването, нито стават известни авторите му, нищо не се казва за финансирането му. В медиите се появи обяснение на длъжностно лице, че фирмата нямала практика да посочва кои са поръчителите на изследванията ѝ.

Всичко това противоречи на Закона в България. Чл. 130 на Изборния кодекс гласи: „Забранява се публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания.”, а чл. 137а. (1) постановява: „От деня на обнародване в "Държавен вестник" на указа на президента за насрочване на съответния вид избор до изборния ден включително всяко огласяване на резултати от допитвания до общественото мнение или на социологически проучвания по повод на изборите, извършено чрез медийна услуга или по друг начин, при огласяването трябва да съдържа информация за възложителя на допитването или проучването, агенцията, извършила допитването или проучването, и източниците на финансирането му.” 

Алинея (4) на същия член посочва: „Лицата, които провеждат допитвания до общественото мнение или социологически проучвания по повод на изборите и/или огласяват резултати от тях, не могат да се позовават на служебна, търговска или друга защитена от закон тайна, за да укриват информацията по ал. 1.”

Освен нарушенията на Закона, за които би следвало да се търси съответната отговорност, самите данни на изследването са непрофесионално представени и са глупави като съдържание. 

Например, сборът от всички проценти в публикувана таблица от изследването не е 100, а е 116, което е много тъпа грешка от прогимназиално естество. 

Ясно е като бял ден, че става дума за фалшиви социологически данни, вижда се дългата ръка на българската продажна комунистическа социология и нейните вечни ветерани-динозаври, да не им казвам имената.

Трета фалшива агенцийка пък обяви публично, че според нейната социология 75% от българите нямали доверие в тогавашното правителство на ГЕРБ. Първанчо Незнамкойси въобще не се потруди да обясни, ами защо тогава точно тази партия е предпочитана на парламентарните и на местните избори, да не би изборите у нас да са такива, че на власт да идват най-мразените от народа?

Четвърта агенция пък твърди, че на предстоящите избори нямало да гласуват „16,8 от респондентите”, значи другите щели да гласуват. 

Как ще стане това чудо – 83,2% активност – не е ясно, не ни обясняват и защо ще стане.

Мога да ви кажа имената на агенциите, но вие си ги знаете, те ви лъжат от 33 години, все едни и същи.

Сега чакаме знайни и незнайни „социолози” също да почнат периодично и системно по всички медии ни поднасят своите „социологически изследвания” и анализи, обслужващи съответната политическа сила.

Даже вече се появиха резултати от "анкети".

Безспорно е едно, че социологията у нас е корумпирана измамница и държанка на политиката. 

Затова в най-новата ни история почти няма сбъднали се социологически прогнози, но пък има влияние върху общественото мислене и общественото поведение по време на избори. 

Което ни осигури националната катастрофа.

акад. Петър Иванов

1 Коментара

Кольо

преди 6 месеца

Тъпо парче си другарю "ака де мик"! Такива "академици" от БАНИ ( не от БАН), се признават само от самите себе си.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.