Болката „Майчин дом“? Д-р Елена Георгиева

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/bolkata-maychin-dom-d-r-elena-georgieva/113901 SvobodnoSlovo.eu
Болката „Майчин дом“? Д-р Елена Георгиева

"Майчин дом" е емблематична болница и за София, и за България. Но нещата, които се случват там в последно време, привлякоха общественото внимание. Имаше протести срещу директора Иван Костов. А скоро здравният министър Христо Хинков каза на недоволните лекари: "Както искате - ако искате, си ходете". Пред ФАКТИ говори д-р Елена Георгиева, която вече е освободена от „Майчин дом“. Тя бе временно изпълняващ длъжността Началник на клиниката по „Анестезиология и реанимация“.

- Д-р Георгиева, приключихте ли отношенията си с „Майчин дом“…
- Надявам се, че не.

- В каква ситуация сте в момента и какво се случва с вас…
- Имам входирана искова молба в съда относно заповедта, с която са ми прекратени трудовоправните отношения с болницата. Това е в личен план. В същото време все още се надявам на преоценка на положението ми от страна на здравния министър професор Хинков. Ситуацията в „Майчин дом“ е доста ясна, защото просто има факти – говоря за медицинския одитен доклад от Министерството на здравеопазването, които няма как да бъдат оспорени. Просто все още аз и колегите от клиниката по „Анестезиология“ се надяваме на едно справедливо решение.

- Одитният доклад е факт и констатира нарушения, но какво от това. Някакви промени не се предприемат…
- Точно това трудно си го обяснявам, защото констатациите са категорични и ясно написани от хора, които разбират материята и са експертни. В одитния доклад, например, изрично е посочено, че безсрочният договор на директора Костов с Медицинския център се превръща в трудов, а той като изпълнителен директор няма право на такъв. Респективно, той няма как законно да е усвоил парите, които получава от Медицинския център, а става въпрос за стотици хиляди. Договорът не е легитимен. Друг проблем е, че липсва методика за разпределение на ДМС - допълнителното материално стимулиране. Това също проблем.

- А това ДМС как се разпределя?
- Поне в нашата клиника нямаше методика. Доколкото разбрах и в други клиники е така. Аз бях временно изпълняващ Началник на клиниката и съм писала редица доклади, но в крайна сметка така и не се стигна до диалог – и докато бях на работа, и след това. Доколкото съм запозната все още не съществува единна методика.

- Това означава ли, че ДМС-то се дава по симпатия – кой е рус и със сини очи…
- Точно липсата на методика е предиспозиция за еднолично разпределение на тези пари.

- Кой ги разпределя тези пари?
- Една от констатациите в одитния доклад засяга точно това. Че изпълнителният директор може самоволно да определя допълнителното ДМС за административно-стопанския блок, месец за месец. Той може да разпределя каквито пари иска и на когото иска. Иначе тези допълнителни пари се разпределят в клиниките от прекия ръководител. Началникът на клиниката – ако говорим за отделението по „Анестезиология“, или от старшата акушерка – ако говорим за тяхното отделение. Но така или иначе, единна методика няма. Поне бе така, докато аз бях на работа. Например, в двете реанимации се отделяха различни отчисления. За едната се отделяха пари, за другата – не. Това беше и опитът ми да бъде уточнено. Не сме поискали повече средства за клиниката по „Анестезиология“. Това го казвам за пореден път. Просто искахме хората да не се чувстват несправедливо оценени и да има единна методика.

- Колко човека работят в момента в клиниката па „Анестезиология“…
- В момента по-голямата част от колегите се чувстват изключително зле – говоря за над 2/3. Някои са пред напускане. Общо взето са доста огорчени от всичко, което се случи последните месеци. Говоря за от януари месец насам.

- Клиниката по „Анестезиология“ в каква част от дейностите, свързани с работата на болницата, участва…
- В над 90% от дейността на болницата. В извършването на оперативната дейност - планова или спешна, осигуряваме с дежурства график 24/7. Работата е доста напрегната, особено по дежурства. Колегите дежурят един анестезиолог с една анестезиологична сестра или акушерка, съответно. В такъв микроклимат нещата са рискови да се случват по този начин.

- Колко срещи имахте с изпълнителния директор проф. Костов, за да обсъждате тези неща…
- Не знам как се стигна до конфликта с ръководството. Всъщност, така и не се получи диалог. Точно преди да ми се прекрати договора с болницата, аз и колеги от клиниката входирахме искане за спешна среща със Съвета на директорите на болницата. Това ни беше отказано. Затова се стигна и до това да се обърнем към медии, към парламентарни групи.

- А ефект от това…
- Никакъв. Нещата просто се оставят така и във времето се размиват. Има три сигнала до прокуратурата, до НЗОК. В същото време чуваме министър Хинков да казва, че според НЗОК няма никакви нарушения. Така поне отговаря министъра. После ми казаха, че вече нямам право да получавам отговор на питания, които съм отправила, докато бях на работа, защото вече не съм на работа.

- Колко лекари в „Майчин дом“ имат право да работят с робота „Да Винчи“ и са сертифицирани…
- Това пак го пише в одитния доклад, че са работили 19 човека, а само трима имат сертификат. Тоест, 16 от тях не са били сертифицирани.

- Как се сертифицира лекар да работи на робота…
- Това е вече тясно свързано с акушер-гинекологията и не мога да бъда много точна. Просто хората, които работят с робота, трябва да са преминали обучение. Дори и операционната акушерка, която работи на конзолата, мисля, че трябва да е сертифицирана. Това също е добре да се провери дали всичко там е както трябва като сертифициране и на оператора, и на асистентите. Това бе и един от сигналите ни да се провери дали хората, които работят с робота, са сертифицирани. И сега защо се назначава нов одит, след като тези нарушения са записани и вече са констатирани в предходния.

- Връзка между „Майчин дом“ и Медицинския център каква е…
- Медицинският център е дъщерно дружество на болницата и се ръководи от двама управители. Тези двама управители работят също и в частната клиника, в която работи и изпълнителният директор. Дали това изглежда доста свързано? Нека компетентните органи да кажат дали това е нормално. Директорът има сключен консултантски договор с Медицинския център на „Майчин дом“. Този договор от безсрочен става трудов – това също го има в одитния доклад. Той няма право да има трудов договор, но е получавал огромни суми. В този договор е отразено, че възнаграждението на директора нараства от 70% на 90% за консултанската дейност, а 10% остават за Медицинския център. Съгласно договора на изпълнителния директор, той няма право на допълнителни възнаграждения освен веднъж годишно по преценка на министъра на здравеопазването и след съответни постигнати резултати, т. н. тантиеми.

- Ориентирате ли се вече към нова работа…
- Вече имам няколко предложения за работа, защото анестезиолози се търсят навсякъде. Болно ми е, че клиника, която е градена 50 години, ще бъде разбита. Изискват се години работа и обучение, за да се придобият анестезиологични умения особено в акушерската анестезия и реанимация. Бременната жена не е като нормалният човек чисто физиологически. Плюс това в последно време имаме доста случаи на патологии в бременността. Това изисква да се вземат решения на секундата, а за целта е нужно да имаш опит. Опитът при нас е специфичен и няма как да се придобие само с четене. Да, може да се вземат колеги от други болници, но те като не са се сблъсквали със спецификата на нашата работа, нещата стават доста сложни. Не е толкова просто да си анестезиолог на бременни. Пак казвам, клиника е градена с години, повечето колеги са минавали на специализация, включително и аз – имам специализация във Франция. В клиниката има отлично изградени кадри и ще е грехота да се разпръснат просто така и където им хрумне.

https://fakti.bg/

1 Коментара

Мишо

преди 2 месеца

Огромен "принос" на "демакрацията" е трансформирането на здравните заведения в Търговски дружества. Това превърна лекарите от хора положили хипократова клетва в брутални търгаши поклоници на Златния телец. Ежегодно парите за здравеопазване нарастват с но няколко десетки милиона, самоучастието на гражданите надхвърля 40% от парите за лечение ( при средно 18 % за ЕС), а Суверенът/Народът кротко си мре като оФцИ на заколение.....

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.