ДАНЪК БАКШИШ КАТО СТИМУЛ ЗА РАЗВИТИЕ НА НОВИ ПРОМИШЛЕНОСТИ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/danak-bakshish-kato-stimul-za-razvitie-na-novi-promishlenosti/120603 SvobodnoSlovo.eu
ДАНЪК БАКШИШ КАТО СТИМУЛ ЗА РАЗВИТИЕ НА НОВИ ПРОМИШЛЕНОСТИ

 

Във връзка с идеята на Асен Василев за облагане на бакшишите с данък си мисля за развитието на алкохолната, шоколадената и цветарската промишленост. Защото какво се носи на лекар от безкрайно щастливия баща при изписване на новородено - букет, бонбониера и бутилка с уиски. Това е своего рода бакшиш за свършена работа. Защото бакшишът е: "Бакшиш е възнаграждение за обслужаване („дадено на ръка“) над предварително уговорената сума."

Българинът обича да дава бакшиш и на служителите от КАТ, на гишето за обслужване на гражданите в общината. Ами бакшишите, дадени на Бог в черквите. Тези пари не са ли вид благодарност за работа, свършена от Бог - молба за здраве, примерно. Ами така бакшишът ще унищожи корупцията. Защото това, което се взема от длъжностното лице при възлагане на обществена поръчка вече няма да се смята за корупционна практика. По този начин ще възникнат и основателни причини за съкращаване на цял дял от НК в частта му за "Икономически престъпления"... Но при това положение ще трябва да се създаде и Министерство на бакшиша. Защото бакшишът ще бъде нов дял от икономиката. Нов отрасъл, тъй да се каже.

Но извън шегата да си спомним един анекдот, за монарха, който вдигал данъците докато народонаселението псувало. И когато му докладвали, че поданиците спрели да псуват и напълнили кръчмите, той наредил да се намалят данъците. Защото вече нямало какво да се взима. Та, да напомня на Асеня от Хасково: "Народът вече не псува а щрака с пръсти и троши чинии в съседна Гърция."

А само като си помисля, че всеки скандал започва с трошене на чинии и щракане с пръсти... Та да кажа, Асене: "Народът започна да пее и го удари през просото. А това не вещае нищо добро, според монарха в анекдота"...

Христо Стоянов

1 Коментара

Шок

преди 6 месеца

Да има и данък педелас. Станаха много. Време е да се таксуват.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.