Георги Димов поема "Митници", Румен Спецов остава начело на НАП

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/georgi-dimov-poema-mitnici-rumen-specov-ostava-nachelo-na-nap/131344 SvobodnoSlovo.eu
Георги Димов поема "Митници", Румен Спецов остава начело на НАП

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова представя ръководствата на приходните агенции

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова представя ръководствата на приходните агенции.

Георги Димов ще е шеф на Агенция "Митници", а Румен Спецов остава начело на НАП. 

"Назначих за директор на Агенция "Митници" Георги Димов, досегашен заместник изпълнителен директор на НАП". Това каза новият министър на финансите Людмила Петкова на брифинг, на който представи ръководствата на приходните агенции.

"Събираемостта на бюджетните приходи е от огромно значение за доброто управление на държавата и защита на нейните фискални интереси", допълни тя.

Тя обясни, че не се предвижда съкращаване на служители от двете приходни агенции.

Фискалният резерв е в размер на 6 млрд. 689 млн. лева, по данни на БНБ. Беше отбелязано, че към 29 март. е бил 9,9 млрд. лв.

Досега Димов заемаше поста на заместник изпълнителен директор на НАП.

„Основната задача на новия директор на Агенция „Митници” е с доказаните си експертни и ръководни качества да пренесе добрия опит и практики от НАП в митниците. Целта – повишаване събираемостта на приходите, както и да се осигури плавният преход по вливането на двете приходни агенции в Единна агенция за приходите. И да се внесе спокойствие в системата”, мотивира се Петкова.

Димов подчерта, че е следил в детайли какво се случва в Агенция „Митници” през последните дни. „Дайте ми възможност да вляза в ролята си на директор, за което нямам съмнение, че ще се справя, след като министър Петкова е решила, че аз съм човекът, който трябва да ръководи в момента агенцията. В рамките на няколко дни ще бъде отговорено на всички въпроси”, каза той.

Петкова посочи, че не биха искали да вземат отношение по темата с обвиненията, повдигнати на бившия директор на митниците. „Това е работа на следствените органи. Нямаме право да се намесваме в започнало производство”, каза финансовият министър. Но уточни, че всичко ще бъде проверено както от Димов, така и от самата нея. 

Румен Спецов запазва поста си начело на Националната агенция за приходите, заедно с останалите членове на ръководството на НАП. „Основната им задача е да продължат да работят за повишаване събираемостта на бюджетните приходи”, подчерта служебният финансов министър.

Бившият финансов министър Василев поясни, че приходните агенции „са си свършили много добре работата”. По последни данни към 5 април, цитирани от него, събраните от НАП приходи са били с почти 15% повече, сравнено със същия период на миналата година. Събраните приходи от Агенция „Митници” - с около 7% по-малко основно заради ДДС от внос на петрол и работещата на половин капацитет „Лукойл”.

Епицентър 

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.