Хибридната война срещу българския туризъм

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/hibridnata-voyna-sreshtu-balgarskiya-turizam/113023 SvobodnoSlovo.eu
Хибридната война срещу българския туризъм

Кога в Министерство на туризма ще изработят адекватна програма за противодействие на хибридната война срещу морските ни курорти? Кога държавата категорично ще застане на страната на туристическия бранш и ще докаже с факти и подходяща реклама безопасността, високия стандарт в обслужването и уникалните природни дадености на нашето Черноморие?

Това се питат стотици хотелиери и ресторантьори този сезон. Отливът от български и чуждестранни туристи е видим. Хотелите продължават да са заети наполовина дори в средата на юли. Туристическият бранш по морето е изправен пред колапс. Дори през летата на тригодишната Ковид-пандемия не сме били свидетели на такъв отлив – отменени са 30% от резервациите от европейските туроператори.

А българинът се заблуждава от агресивната антиреклама и изпада в паника от медийните атаки в ущърб на нашето крайбрежие. Особено вредни за нашия имидж са коментарите на многознайковците в социалните мрежи: то не бяха умрели крави (най-вероятно изхвърлени от преминаващи търговски кораби в Черно море), то не бяха „биологични и радиоктивни отпадъци“ от язовир „Нова Каховка“, то не бяха злонамерени постове на уж „българи“, които снимаха „повишени“ цени в ресторантите, то не бяха „родолюбци“, които прехвалваха „турската евтиния“ и „гръцкото гостоприемство“.

А се мълчи за солените глоби в южната ни съседка, за петчасово чакане на границата, за култивираните рибни продукти, които се сервират в гръцките ресторанти. Нашите риболовни компании и обикновени рибари доставят наистина диво уловена риба в ресторантите ни, а не отгледана в садки, хранена с отпадни продукти и натъпкана с антибиотици. Това са факти, които не трябва да се крият. 

Още нещо: толкова богата културна програма (фестивали, концерти, изложби, семинари), каквато предлагат Бургас, Созопол, Поморие, Варна, Балчик, Несебър и всички прилежащи към тях комплекси, не съществува никъде в Гърция и Турция. Освен плаж и тук-там археология – едни безчувствени останки в тези държави, няма нищо, което да обогатява културния хоризонт на гостите от Европа.

Очевидно хибридната война срещу нашия туризъм е подклаждана от съседните държави, за да се зачертае България като атрактивна дестинация – защото военната ситуация в Европа е идеална и за други цели.  

Къде са държавните чиновници у нас, които да излязат пред големите европейски медии и да заявят с научни доказателства, че по нашето крайбрежие няма замърсяване? Какво правят българските евродепутати? Защо мълчат? Чакаме тяхната категорична позиция не само в Европарламента, но и да дадат интервюта за BBC, за Deutsche Welle, за Agence France-Presse и други авторитетни медии.

Автор: Анжела Димчева

trud.bg

12 Коментара

Мрьсотия

преди 2 месеца

алчност и безхаберие. Това е нашето Черноморие.

Коментирай

доставят наистина диво уловена риба в ресторантите ни

преди 2 месеца

Анджела, кажИ какво смъркаш, и ние искаме.

Коментирай

Димитър

преди 2 месеца

"Висок стандарт на обслужване...." На това му се вика наглост на квадрат!!!

Коментирай

Vito

преди 2 месеца

А нещо за цените да кажете? Не се наядоха нашите черноморски стопани на хотели и комплекси. Да ли цените са конкурентни? Мнозинството българи не могат да си позволят почивка на море в нашата мила родина. Защо първо не се насърчи вътрешния пазар? или просто сме някаква територия за удобна за чужденците?

Коментирай

hmmm

преди 2 месеца

Кристално чиста морска вода с гонещи се малки рибки, а на брега, тарикатите от капанчетата по морето печелят луди пари от непочистената и до горчиво препържена в гранясало украинско олио цаца. След консумацията, печелят и тоалетните. Някои го правят направо в морето. И край на кристално чистата морска вода с гонещи се малки рибки, гонят се разни миризливи неща.

Коментирай

Никой

преди 2 месеца

Бяхме вече на море, св.св.Констснтин и Елена. Хубав хотел, добро обслужване и храна, разкошен, чист плаж. Така че нека не поставяме под общ знаменател условията по курортите. А пък за тая цаца дори не подлежи на коментар. Нима почивката се свежда до цацата и бирата?

Коментирай

darkaveng

преди 2 месеца

Поръчкова, ама с много, "статия"! Па ако некой шаран клъвнв, добре дошло! Обаче! Май баламу не останаха! А, и колко по-добро е па планина, в СПА, и хладно, и балкан, и нормални цени! Како анжела, седи си на "чистото" море, халал да ти е! Пук ние - към балкана, нека ни е зле! Анадънму?😀

Коментирай

Никой

преди 2 месеца

Бяхме вече на море, св.св.Констснтин и Елена. Хубав хотел, добро обслужване и храна, разкошен, чист плаж. Така че нека не поставяме под общ знаменател условията по курортите. А пък за тая цаца дори не подлежи на коментар. Нима почивката се свежда до цацата и бирата?

Коментирай

Грозната истина

преди 2 месеца

Малкото диви плажове, които знам, вече са дадени на концесия. В резултат - капани с висока музика и чадъри със шезлонги, контролирани от някви батки. Мутренска история. Аз ходя на плаж, за да релаксирам. Нямам нужда от музика, мирис на гранясало олио, а чадър си имам. Сори, но това бетономорие не ми понася. А плажа трябва да е за всички!

Коментирай

Гост

преди 2 месеца

Бетонът ми идва някак си в повече. Обезобразихте цялото Черноморие с малки изключения.

Коментирай

Иванов

преди 2 месеца

Съсипването на туризма, както и на всичко останало е в пъклените планве на нашите СЪЮЗНИЦИ, съчетани с лакомията и тъпотата на нашите съотечественици. Изгонихме ли руските туристи. хайде сега, понеже не можело да стоим на два стола, а да сме легнали в нозете на каубоите. Стойте гладни майка ви тъпашка. Защо трябваше да обогатяваме една прислойка консесионери за сметка на всички, които едва са събрали пари за бензин до морето. Бях няколко дена в Равда. Стотици чадъри стоят празни, но за тези, които не могат да си платят даже няма пясък където да легнат. Всичко е толкова противно и деградирало, че сякаш това е африканска клония от миналия век.

Коментирай

Иванов

преди 2 месеца

Кажи бе чадо лукаво, кой я води тази война Русия ли??? Като изгонихме руските туристи и всеки ден се обесняваме в любов на англосаксонците ще видим ли тук американските отлъстяли типове. Както се изказа Мартинчо, след като затворим и трите ТЕЦ-а, след като отрекахме незавършената БЕЛЕНЕ, кажи бе пиле що за идиоти сме вече, МЪРША абсолютна, която реши да стои само на един стол.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.