Николай Радулов, ИТН: В момента няма организирани престъпни групи украинци у нас

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/nikolay-radulov-itn-v-momenta-nyama-organizirani-prestapni-grupi-ukrainci-u-nas/2718 SvobodnoSlovo.eu
Николай Радулов, ИТН: В момента няма организирани престъпни групи украинци у нас

В момента няма организирани престъпни групи украинци у нас. МВР и специалните служби нямат такава информация, заяви пред БНТ народният представител от „Има такъв народ“ и бивш секретар на МВР проф. Николай Радулов. По думите му в момента граничният контрол е засилен. Има специален допълнителен план, който е в действие от десетина дни.

„Гранична полиция“ работи от началото на войната по план за засилена защита, както на зелена граница, така и на контролно пропускателните пунктове. Но двата потока - бежанският и мигрантският са много засилени и започват да се смесват, заради което МВР е изготвило съвместен план с Министерство на отбраната и ДАНС. МО помага в патрулирането на границата, а ДАНС осъществява филтрационни структури, които се занимават с проверката на мигранти и бежанци“, обясни той.

По думите му МВР е върнало 34 000 души от началото на годината на турско-българската граница.

„Факт е, че отново има трафик на хора. Трафикът се използва и за наши специалисти, които са работели на място в Украйна, защото не са могли да излязат легално от страната. Каналите винаги са съществували и противодействието на този тип престъпност е много сложно. Това което е забележимо е, че обикновено в тези канали има бивши служители на гранична полиция и МВР. Няма как да стане без връзки и преодоляване на системата“, смята той.

Проф. Радулов заяви, че преди години е имало украински банди у нас, чиито ръководители са имали собственост по морето и са се опитвали да оказват рекет върху украински и руски граждани. Но тези групи са разбити бързо от конкурентите си. „В момента няма организирани престъпни групи украинци - легенда е да има такива банди“, категоричен е той.

„Има украинци у нас пострадали от криминална престъпност, като повече от извършителите са българи. Установени са и няколко души украинци от криминалния контингент. Възможно е тези украинци да са минали през границата с документи, че са тежко болни или освободени от военна служба“, каза още Радулов.

Депутатът от ИТН коментира и отказа на много бежанци да се преместят в държавни бази така: „Естествено е, че никой не иска да отиде в държавните бази, защото те още не са готови. Вчера четох, че е правена проверка и в голяма част от тях липсват елементарните удобства. Ако се е считало, че ще се използват лятото, не е правен ремонт, не са снабдени с необходимото оборудване, завивки, чаршафи и т.н. И ако някой от украинците е видял в какво искат да го настанят в момента, се е отказал“.

frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.