Николай Слатински: Когато ЕНП се опозори изцяло и напълно, когато стане смешна и жалка, може да има катарзис

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/nikolay-slatinski-kogato-enp-se-opozori-izcyalo-i-napalno-kogato-stane-smeshna-i-zhalka-mozhe-da-ima-katarzis/13344 SvobodnoSlovo.eu
Николай Слатински: Когато ЕНП се опозори изцяло и напълно, когато стане смешна и жалка, може да има катарзис

От безпрецедентния провал на ЕС, ЕК и ЕП да видят обективно и в съгласие с европейските ценности и принципи ситуацията в България ще има и полза! Сигурен съм в това!

И ползата е, че ще стане безпощадно ясно, че нещо жестоко фатално се е случило с великата европейска идея и тя е подменена с користни интереси на един елит от изборни аристократи, попаднала е в ръцете на хора без мисия и кауза, ситни и дребни като камилчета, с лоясали сърца и притъпени до невъзможност социални сетива. И именно те са най-голямата опасност за тази светла и трасираща пътя напред европейска идея.

Много е важно ЕНП да се дискредитира докрай, да се покаже като котерия от самозабравили се арогантни политикани, за да стане ясно, че дясното, европейското дясно, което бе двигател на процесите, което проправяше демократичната пъртина през тресавищата на левичарството и популизма, ксенофобията и национализма и донесе толкова много успехи на европейската идея, днес е пропито от егоизъм, страда от кокоша морална слепота, загубило е ориентация в глобалните, континенталните, регионалните и националните процеси, вгледало се е самодоволно в пъпа си и е престанало да ражда големи лидери.

Първоначално бях разбиващо ме разстроен, бях разяждащо ме разтревожен от безумието спрямо случващото се в България, наречено ЕНП, защото като човек ценностно намиращ се в център-дясно, винаги съм вярвал в европейската идея, защото винаги съм залагал на европейската карта, дори съмнявайки се дали има такава карта в геоколодата, но сега вече направо неистово искам ЕНП да продължи безобразно да се излага, да отиде докрай в наглостта на теснопартийния си подход, да стигне до дъното на безпринципността и бясното бранене на една загубена кауза като каузата ББ, да лъсне с цялата си арогантна безнравственост, която системно разяжда години наред самата социална тъкан на европейското ни общежитие, на европейското ни единение, на европейското ни съществуване, на европейското ни визионерство в един все по-объркан и самоубийствено живеещ свят.

Едва когато ЕНП се опозори изцяло и напълно, когато стане смешна и жалка, може да има катарзис, може да настъпи опомняне, може да се осъзнаят грубите стратегически грешки на европейската десница, може да се започне Промяната в тази десница, могат да се родят новите нейни лидери, които да заменят тази котерия от самозвани нискостеблени „лидери“, водеща Европа към пропаст.

Николай Слатински, Фейсбук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.