ОФИЦИАЛНО: Тържества за 3 март на Шипка ще има, ремонтът на паметника започва през юни

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/oficialno-tarzhestva-za-3-mart-na-shipka-shte-ima-remontat-na-pametnika-zapochva-prez-yuni/124935 SvobodnoSlovo.eu
ОФИЦИАЛНО: Тържества за 3 март на Шипка ще има, ремонтът на паметника започва през юни

,,За 90 години монументът е ремонтиран само веднъж, поставят оградата след инцидент през 2020 г.Не бива да се твърдят страховити неща, че той ще бъде събарян, демонтиран, трошен. Проектът за консервация и реставрация на Паметника на свободата на Шипка, който е съгласуван с компетентните държавни органи, по никакъв начин не застрашава монумента. Страховитите твърдения, че щял да бъде събарян, демонтиран, местен, чупен, трошен, захвърлен и т.н., категорично не отговарят на истината. Усилията на държавата и на националния музей “Шипка-Бузлуджа” в Казанлък са само да се положи необходимата грижа за паметника, за да може да векува. Той е като маяк за българския народ - щом се издига навръх планината, това означава, че България е жива.”

Това заяви директорът на Националния парк-музей “Шипка - Бузлуджа” Чавдар Ангелов.

Категоричен е, че тържества на 3 март на Шипка ще има, а първата оперативка по подготовката е насрочена за 17 януари в община Казанлък, която ще бъде домакин на празника.

Ангелов заяви, че предстоящият ремонт на монумента практически е процес, започнал още през 2015 г., който ще продължи поне още 3 г. Поредната му фаза съвпада съвсем случайно със събитията около Паметника на Съветската армия в София и между двете няма никаква връзка. С този ремонт са свързани усилията на вече 7 министри на културата и на няколко редовни и служебни български правителства.

https://eurocom.bg/

1 Коментара

Боги

преди 3 месеца

Еха, бият отбой, след атаката на Възраждане.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.