ОТВОРЕНО ПИСМО ДО МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И ДО МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/otvoreno-pismo-do-ministara-na-zdraveopazvaneto-i-do-ministara-na-obrazovanieto/113120 SvobodnoSlovo.eu
ОТВОРЕНО ПИСМО  ДО МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  И ДО МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

ОТВОРЕНО ПИСМО

ДО МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

И ДО МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО

 

Господа, 

Знам, че няма да го направите, защото сте мнооого заети с всякакви разни работи, но все пак се опитайте да ми отговорите на следните десет въпроса, ако можете!

1.) Имат ли право медици (лекари) да осъществяват психотерапия, и даже да получават за това пари по фалшифицирани клинични пътеки от НЗОК, тези хора никога не са учили психология, психотерапия и психоанализа, нямат никаква диплома за психолог (бакалавър или магистър)?

2.) Може ли медик с диплома в професионално направление 7.1. Медицина, учил само медицинска психология с хорариум 30 мизерни учебни часа и някакъв остарял курс по психиатрия (за сравнение, дипломираните магистри-психолози у нас учат около 40 различни психологически и психотерапевтични учебни дисциплини с общ хорариум 1200-1500 учебни часа) да се подвизава професионално като психолог, психотерапевт и психоаналитик със съответната частна практика?

3.) Може ли недипломиран психолог без диплома по професионално направление 3.2. Психология да преподава психология и психотерапия в университетски курсове?

4.) Може ли нехабилитирани в професионално направление 3.2. Психология преподаватели да четат лекции на студенти в курсове по психология и психотерапия?

5.) Може ли всякакви различни университети (технически, селскостопански, медицински, икономически и др.), в които няма катедра "Психология", няма нито един преподавател с каквато и да е диплома от професионално направление 3.2. Психология, да организират мащабно скъпо платено обучение по психология и психотерапия и да обучават курсисти?

6.) Знаете ли колко десетки са университетите в България, които незаконно, според нормите на Закона за висшето образование, обучават във фалшиви курсове по психология и психотерапия курсисти от страната и чужбина?

7.) Знаете ли защо в Закона за здравеопазването и в Националната стратегия за психично здраве липсват понятията "психотерапия" и "психотерапевт", което означава, че психотерапията и психотерапевтите са извън закона, като дейност и като професия.

8.) Защо по необясним начин у нас се толерират само лекарите-медици (психиатри), включително и от НЗОК, а психолозите, психотерапевтите и психоаналитиците са подложени на унизителна дискриминация? 

9.) Известно ли ви е, че съотношението на броя психиатри към броя психолози и психотерапевти в белите страни (САЩ, Европа, Австралия, Япония и др.) е 1:7,5, като това съотношение представя и обществената практика?

10.) Знаете ли, че психичното здраве на българската нацияя ВЕЧЕ е непоправимо увредено, знаете ли, че сме европейски и световни шампиони по разпространение на психични разстройства, депресии, алкохолизъм, наркомании, хазартомания, по относителен брой самоубийства, по брой тежки последствия от неовладяни ментални проблеми, по увреденост на генофонда, по обществена дегенерация, по изчезване на населението и др.?

 

Моля ви да ми отговорите на всеки въпрос само с "Да" или "Не", и след това ви моля да ми кажете, смятате ли да предприемете нещо в областта на психичното здраве на нацията, или ще оставите нещата да са, както са си сега, за радост и полза на мошениците и тарикатите, вашите хора.

                                                 акад. Петър Иванов

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.