Парола корупция: „… 100 декара от острова“

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/parola-korupciya-100-dekara-ot-ostrova/132367 SvobodnoSlovo.eu
Парола корупция: „… 100 декара от острова“

Интересни неща може да се чуят, когато човек се разходи покрай някой пазар в София. На какво ли не ни учи животът. Та, седейки на една пейка в един пазар, една жена каза на своя приятелка…

Зетят ѝ имал фирма. Справял се някак, но и не се оплаквал. Той бил от малък град, но общината често отпускала обществени поръчки. И той решил да участва. Сумата на търга била около милион, за да се оправи пътят. Но поръчката не минавала през министерство или държавна агенция, защото там нещата били „парцелирани“. Разбирай, че всичко се знае още преди да се пусне обществената поръчка. Но все пак оставали и такива, дето може да се пуснат ей така на общо основания и да се проведе търгът нормално. Пък който спечели.

Решил зет ѝ да участва и си подал документите. И нещеш ли, след няколко дни – още не е дошла датата да се проведе търгът, му звъни телефона и човече Х иска среща. Уговарят среща и човече Х идва. Следват досадните иху , аху , как върви бизнесът и т.н. Зетят на бабата се оплаква, но не чак много, че някак бута живота.

Изведнъж човече Х му казва, че има голям шанс фирмата му да спечели поръчката (интересно е, че човече Х знае всичко за фирмата му), защото работи коректно, плаща данъци, няма задължения, има ресурс да се справи с проекта. Разговорът върви добре, но в един момент човече Х казва, че, за да се случи всичко това, той може да помогне, след което го удря на мйтап , че понеже смятал да ходи на почивка на остров, иска 100 декара.
Ей така, на майтап.
- И зет ми – вика бабата, хълца. – Какви 100 декара, какъв остров, нали за обществена поръчка става въпрос…
И тогава човече Х му казал – пак през смях, че това е новата парола. Понеже той не е от ония - старите, а е от тези новите и добрите, дето на остров ще ходят, та 100 декара от острова означават 100 000 лева. Да не се чуди.
- Аха, казал зет ми – продължава да разказва бабата. – Еми ще си помисля.

И докато мислел, обществената поръчка минала, а зетят не спечелил. Та така, уважаеми бизнесмени. Ако някой ви поиска 30, 50 или 100 декара от острова, не гледайте тъпо. Вече знаете защо. Само не се знае къде е островът, ама това е подробност… Острови много.
Такива неща може да научи човек, когато ходи по пазарите и седи по пейките. Все интересни…
-----------------------
Б.р. – всякаква прилика с реално действащи лица и събития е напълно случайна.

https://fakti.bg/

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.