Площадът пред съда в София не побира протестиращите срещу Гешев

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ploshtadat-pred-sada-v-sofiya-ne-pobira-protestirashtite-sreshtu-geshev/18974 SvobodnoSlovo.eu
Площадът пред съда в София не побира протестиращите срещу Гешев

Около 3 хиляди човека се събраха в София при старта на протеста срещу предложението Иван Гешев да бъде следващия главен прокурор на България. На площада основно преобладават млади хора, сред тях има много майки с малки деца и дори бебета. През септември започват протести на различни места, като мярка срещу нежеланието да бъде предложен нов човек за високия пост. Всички скандират „Оставка“ и „Мафия“.

„Не сме съгласни и не искаме да понесем такъв позор“, обявиха от трибуната гневни граждани. Хората споделят открито възмущението си от случващото се. Категорични са, че както предложеният за главен прокурор Иван Гешев, така  и отказа на Данаил Кирилов да номинира друг, са огромен позор за страната ни.

Простиращите обявиха, че искат прекратяване на процедурата за избор на главен прокуро и оттегляне на кандидатурта на Иван Гешев. В противен случай ще бъде поискана оставка на целия прарламент както и оствка на ВСС избрани именно от депутатите .Същите тези членове са направили предложението Гешев да бъде избран за поста.

Гешев беше предложен от 11 прокурори, а за да бъде избран е необходимо да бъде подкрепен от още 6-ма съдии. Изборът ще се проведе на 24 октомври.

„Искате ли човек, който  няма спечелено нито едно знаково дело? Този човек искат да ни го натрапят“, заявиха още в самото начало от трибуната протестиращи.  С викове „Гешев е позор“ недоволните огласиха площада пред съдебната палата.

„Докато нас ни има Гешев и Гешевци няма да спят спокойно. Тези хора искат да наложат холокост на всички демократични хора. Сложиха ни клеймо. Ние искаме България да е правова държава, да има бъдеще за нашите деца, а не ояли се политици. Прокуратурата защитава олигарси и интересите им. Трябва да продължим битката. Ако ние не победим, те ще ни смачкат.  И ще започнат да ни прибират от площадите. Те искат да наложат прокуратура от нов тип.  Това е тирания. Това е битка за същината на демокрацията. Битка за нас. Вярвам, че ние ще успеем, защото ние сме добрите, а те лошите.“,  каза Методи Андреев.

Пред съдебната палата има плакат на гражданската кандидатура на следовател Бойко Атанасов, издигната от няколко неправителствените организация. В негова подкрепа се събират подписи, които стават все повече.  Гражданските организации не са се отказали да се борят Атанасов да бъде номиниран от тях. От инициативния комитет се зарекоха, че ще продължат битката той да остане в надпреварата с Иван Гешев.

„Бойко Атанасов е изцяло независим български магистрат. Още в началото, когато БОЕЦ обяви инициативата да го издигнем,  към нас се присъединиха още граждански организации. За да няма „Ти си го избра“ и „Хотел Берлин“. Аз вече им имам 4 призовки и 2 обвинения. Тази номинация показа, че тях ги е страх, видя се по медиите им. Защото тях ги чакат килиите, ако Атанасов успее.  Тази битка не можем да бъде спечелена без да излезем по улиците. Може да скандираме „Оставка“ безкрайно дълго време. Битката трябва да продължава. Трябва ИЗРИВАНЕ не оставки. Когато излезем последвайте ни“, призова лидерът на ГД „БОЕЦ“  Георги Георгиев.

.

Източник: БГНЕС

Протести се провеждат и в дуги градове в страната.

В 18.30 часа днес пред Съдебната палата в Русе започна също протест срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Предварително обявеният „марш за правосъдие” ще е под надслов “Право и свобода”.

Същите инициативи събраха граждани в Пловдив и Варна.

Протестът в София продължава пред Министерски съвет.

Вижте снимки и видео от София:

.

.

.

.

.frognews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.