Проф. Чуков: Три империи си приличат, независимо от външнополитическата им доктрина, българите много силно трябва да се замислим

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prof-chukov-tri-imperii-si-prilichat-nezavisimo-ot-vanshnopoliticheskata-im-doktrina-balgarite-mnogo-silno-tryabva-da-se-zamislim/136095 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Чуков: Три империи си приличат, независимо от външнополитическата им доктрина, българите много силно трябва да се замислим

Отношенията между Иран и Русия са стратегически. Тези две държави ужасно си приличат. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" проф. Владимир Чуков.

Той припомни думи на Хасан Рохани от декември 2015 година, когато Путин е бил на посещение в Техеран: "Ако опитът в Сирия се окаже положителен, трябва да го приложим в Източна Европа“. Това е 2015 година. Ето, 2020 година това стана факт. Какво означава интервенция? Всъщност моята тези е следната: Тези две държави ужасно си приличат. Ще кажете, ама как, едните са светска държава, другите са теокрация. Напротив, и двете идеологии, външнополитически доктрини се базират на една много интересна смесица между религия и изпепеляващ национализъм. Изпепеляващ национализъм, като двете държави имат просто имперско минало", обясни професора.

По думите му е повече от очевидно, че Путин иска да възстанови Руската империя, не Съветския съюз. В същото време Иран се опитва да възстанови позициите на Сасанидска Персия. Т.е. онази държава, която предшества Иран като ислямска държава. И всъщност гръбнакът, начинът, по който те се опитват да възстановят своите империи, това е върху малцинствата. Ето, Иран се опитва да изгради една мрежа от проксита – това са шиитските малцинства, навсякъде в ислямския свят, като те имат етажи – има проксита от типа "Хизбула“, които са част от Иранската държава. Те са създадени, те са част от Устава, те са просто командвани от Техеран. Такива са в много голяма степен иракските проксита. Малко по-далече са "Хамас“. Защо? Защото са сунити. Същият подход има и Владимир Путин. Вместо шиити той казва "рускоговорящите малцинства навсякъде. И ето тука веднага искам да спомена за един много интересен документ, който изтече, имаше един чудесен репортаж по саудитската телевизия "Ал Арабия“, в който се казва какво би следвало да очакваме от Путин, ако се намери някакво решение с Украйна. Следващите, които ще бъдат атакувани, това са прибалтийските републики, дори дадоха града, който ще бъде атакуван – той е на естонско-руската граница, Нарва се казва. Там 87% от жителите са рускоговорящи. Нещо повече, това, което мен лично много ме впечатли, че до 2026-а предвиждат Беларус да стане част от Руската федерация и евентуално тогава да се търси един коридор между Калининград и Беларус с цел да се отреже Полша", коментира Владимир Чуков.

Той подчерта, че най-големия враг на Русия и Путин в момента е Полша. 

Професорът отбеляза и какво каза Александър Вулин преди няколко дена: "Ние искаме да си възстановим Голяма Сърбия, всички сръбскоговорящи групи трябва да станат част от Сърбия“. Т.е. това са три империи, които горе-долу си приличат по един същ начин, независимо от външнополитическата доктрина. И тук трябва ние като българи много силно да се замислим".

https://www.focus-news.net/

9 Коментара

Блага

1 week before

Дрън-дрън, пълни глупости! Империи! До трябвало им империи дз градят! Абсолютно фантастични изводи....

Коментирай

Стефан

1 week before

Явно професорчето е евроатлатик! Жалко че фамилията му съвпада с тази на Боян Чуков който си струва да изслушаш...

Коментирай

боже, и тоз "професорин" стана!

1 week before

Обаче! С "титлата" акъл не иде, уви! И като как Русия империя иска да бъде? Има ищах към чужди държави? Чуков ли си, клещев ли си, би ли ни обяснил това! Или ти си просто диване и какво ли още не! А, ти си "експертин", жълтопаветниче некъпано, евроджендърче недоклатено? И ако Русия защитава своя суверинитет, викаш, е Империя! Скрий се, чукченце, и повече бе се показвай! Анадънму?

Коментирай

#идиоти вън

1 week before

Чуков, НЕставаш за анализатор, гледай си арабската филология, липсва ти погле върху процесите!

Коментирай

Роза

1 week before

"Чуков, НЕставаш за анализатор, гледай си арабската филология". Точно така! Но това нещо сега е тръгнало и член-кореспондент да става.

Коментирай

овенко дамугонабутев саборетинов - съвременен комсомолец

1 week before

Оставете го този , ами онзи доцент с папионката и той станал професор , еба си извращението.

Коментирай

Иванчо

1 week before

На този чук, няма ли кой да му го начука.

Коментирай

Yoyo

1 week before

Бълнуванията на един " професор " .

Коментирай

Сашо Монев

1 week before

профи Влад Сърпов е ЧУКУНДУР ! Тоз е ногу проЗД !

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.