Проф. Тодор Кантарджиев: COVID-19 не си е отишъл, трябва да сме наясно какво ще правим следващите месеци

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prof-todor-kantardzhiev-covid-19-ne-si-e-otishal-tryabva-da-sme-nayasno-kakvo-shte-pravim-sledvashtite-meseci/2489 SvobodnoSlovo.eu
Проф. Тодор Кантарджиев: COVID-19 не си е отишъл, трябва да сме наясно какво ще правим следващите месеци

Лятно време COVID-19 намалява. Ще намалее още по-сериозно. Трябва да сме наясно какво ще правим следващите месеци. Това е работата на държавните институции – да взима мерки в момента и да предугажда какво трябва да се прави за в бъдеще. COVID въобще не си е отишъл в нашата страна. В момента заплахата за нашето общество са други инфекции, характерни за сезона. Това заяви микробиологът проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова нюз.

По отношение на предпазването от Омикрон той беше категоричен – личната хигиена и миенето на ръцете са от ключово значение. „Разумният човек прави няколко неща – едното е хигиената на ръцете. Голямото разпространение на риновирусите се дължи на занижената хигиена на ръцете. Нормалният човек – европеец – трябва да си мие ръцете по около 12 пъти на ден. На това трябва да учим и децата да го правят”, категоричен е той.

За пандемията от COVID той отново подчерта, че особено за по-възрастните хора в края на лятото е важно да се ваксинират, ако вече не са го направили. „За да преценим какво се случва с новите варианти на вируса в Китай и Северна Корея примерно – трябва да знаем каква е неговата микробиология. Защото промените във вируса водят до промяна в епидемичната ситуация, в тежестта на заболяването и в начина на предаването. Трябва да знаем и нивото на мерките и на системата на здравеопазването на съответната държава”, категоричен е той.

Според него няма нищо опасно в текущата здравна ситуация. „Сегашният вирус, който циркулира – двата подварианта на Омикрон, които са в целия свят, много малко наподобяват на открития в Ухан вирус през 2020 година. Тогава България, благодарение на мерките, които имахме – бяхме държава за пример. Защото, ако бяхме допуснали толкова случаи, колкото в Испания, Франция и Италия – просто смъртните случаи щяха да са много повече. Нека обаче не забравяме усилията, които положи служебното правителство – просто есента бяхме световния шампион по смъртност. Разбира се тези неща се забравят от някои, но мисля, че специалистите помнят, а мисля, че и близките на починалите няма да забравят скоро. Тогава нещо много силно се обърка – три месеца нямаше никакви мерки и някой трябваше да се сети”, заяви той.

В момента се чака анализа за смъртността, който се прави повече от два месеца. „Спомняме си, че в началото на есента беше казано, че кризата ще се управлява не политически и няма да има смъртни случаи. А пък видяхме точно обратното и на двете неща”, подчерта той.

По думите му много голяма част от хората, особено децата, боледуват от риновируси. „Това е един вирус, който е характерен за края на пролетта – началото на лятото. Засяга горните дихателни пътища. При децата протича с много тежка хрема. При възрастните – засяга и големите въздухоносни пътища на белия дроб. Но не причинява пневмония, но е много неприятен, защото променя малко имунния отговор на тъканите и може да се усложни с бактериална инфекция. Той стимулира и алергичните реакции на белия дроб”, подчерта той.

„Типичните вируси за лятото пък са ентеровирусите. Те са характерни за най-горещите дни. Те правят няколко инфекции. При възрастните хора този вирус причинява висока температура и болки в ставите и мускулите, но всичко преминава за около два дни”, допълни професор Кантарджиев.

https://trud.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.