Прокуратурата иска европейска заповед за арест на трима украинци за атентата срещу Алексей Петров през 2015 г.

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/prokuraturata-iska-evropeyska-zapoved-za-arest-na-trima-ukrainci-za-atentata-sreshtu-aleksey-petrov-prez-2015-g/137735 SvobodnoSlovo.eu
Прокуратурата иска европейска заповед за арест на трима украинци за атентата срещу Алексей Петров през 2015 г.

Софийска градска прокуратура иска съдът да издаде европейска заповед за арест за украинците Артьом Темпинский, Максим Чорний и Йовон Балков. Те са издирвани във връзка с атентата срещу Алексей Петров през 2015 г. в София. Съдът отложи делото, тъй като адвокатите на издирваните не могат да бъдат открити.

На 29 октомври 2015 г. по бронирания автомобил на Алексей Петров беше стреляно с гранатомет. Петров и шофьорът му оцеляха при стрелбата. Последният атентат срещу него обаче беше фатален. На 16 август 2023 г. той беше убит в кв. „Драгалевци“.

От МВР съобщиха, че за стрелбата срещу Алексей Петров през 2015 г. са били обещани 200 000 евро, а извършителите са бивши военни от Украйна, които са използвали български гранатомети. Оръжията са бил изнесени от страната, а след това – вкарани контрабандно.

Единственият задържан е Роман Логвиненко, обвинен като поръчител на стрелбата. Той е имал бизнес в България и адресна регистрация в Пловдив.

Тримата украинци – Максим Чорни, Артьом Тенпински и Йовон Балков са напуснали страната и са обявени за издирване от Интерпол.

Алексей Петров е бивша барета от Специализирания отряд за борба с тероризма. След като напуска МВР в началото на 90-те години се насочва към застрахователния бизнес. Той беше за кратко съветник и в Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

На 10 февруари 2010 г. беше арестуван и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, за рекет и изнудване. През юли 2021 г. Алексей Петров беше окончателно оправдан по делото „Октопод“.

obektivno.bg

2 Коментара

Бате Винету

2 months before

Те са същите които убиха Луканов, бате Митко, Къро и приличат много на Паскал от снимката която ни показват. Сега са на фронта.

Коментирай

Ххахахха

2 months before

Ааааа, не може да бъде . Няма как да са украинци, те не са такива хора. :)

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.