Протестът в София започна! Столицата е под блокада

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/protestat-v-sofiya-zapochna-stolicata-e-pod-blokada/2938 SvobodnoSlovo.eu
Протестът в София започна! Столицата е под блокада

Ден на протести в цялата страна. Точно в 08.00 часа започна блокадата на ключови места в София. 

Служители на градския транспорт излязоха на протест.  Те настояват за спешна актуализация на държавния бюджет заради скока в цените. Недоволните се събраха  на три места - "Лъвов мост", "Сточна гара" и "Петте кьошета". Образували са се сериозни задръствания.

Градският транспорт се движи по график, но се очакват евентуални затруднения  заради блокирането на движението в целия център на столицата.

Протестиращи от Федерацията на транспортните работници на КТ „Подкрепа“ и Съюза на транспортните синдикати в България се събраха на пл. “Лъвов мост”. Те настояват за диалог с правителството и за актуализация на държавния бюджет, с цел преодоляване на последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите

Точно в 08:00 протестиращите блокираха движението. Частично преминават само някои превозни средства на градския транспорт.

Протестиращите блокираха и пл.”Сточна гара”. Те настояват за диалог с правителството и за актуализация на държавния бюджет, с цел преодоляване на последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите.

Работещи от „Столичен електротранспорт“, ЕАД „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Метрополитен“ ЕАД и „Център за градска мобилност“ ЕАД  се събраха на протест на кръстовище „Петте кьошета“. Техните искания са за актуализация на бюджета, поради последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите.

Протестиращите носеха български знамена и плакати, на които пишеше „Правителствата са временни, транспортът е вечен“, „Без държавна помощ няма да има градски транспорт“. Блокирано е движението по кръстовището. Стачката е под надслов "НЕ на унизително ниските заплати!“

Техни колеги се събраха на пл."Лъвов мост" и на пл."Сточна гара".

След малко повече от част протестиращите ще преминат по бул. „Кн. Мария Луиза“, пл. „Независимост“, ул. „Г. С. Раковски“ до министерството на финансите (МФ), а после ще се оправят към сградата на Министерския съвет.

Стачката е под надслов "НЕ на унизително ниските заплати!“

Въвеждат се промени в организацията на движение в София във връзка с провеждането на протести, съгласувани по Закона за събранията, митингите и манифестациите, съобщиха от Столична община.

Синдикалните организации на работещите в градския транспорт на София организират протест с три сборни пункта – кръстовищата „Лъвов мост“, Сточна гара и Петте кьошета.

Заявеният начален част на пунктове е 8.00 ч. и тръгване от тях в 9.30 ч. с провеждане на шествия.

Ден на блокади и протести: Какво ще бъде движението в София в сряда

От 9.30 ч от трите пункта шествията тръгват към Министерство на финансите. Затова се очакват временни затруднения на движението между 9.30 – 10.00 ч. по следните маршрути:

- От пл. „Лъвов мост“ по бул. „Кн. Мария Луиза“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Г. С. Раковски“;

- От Сточна гара по бул. „В. Левски“, бул. „Цар Освободител“, ул. „Г. С. Раковски“;

- От Петте кьошета по бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Г. С. Раковски“;

В 10.30 ч. протестиращите пред Министерство на финансите тръгват към Министерски съвет. Шествие от Министерство на финансите до Министерски съвет ще е по маршрут: ул. „Г. С. Раковски“ – бул. „Цар Освободител“ - пл. „Княз Александър I Батенберг“ – бул. „Цар Освободител“ до пл. „Независимост“. От 11 до 13 ч. протестът ще бъде пред Министерски съвет.

Вторият протест, който ще се проведе в София е на Националния таксиметров синдикат. Той започва със сборен пункт на Южната дъга на Околовръстния път между бул. „Черни връх“ и бул. „България“.

От 07.00 до 22.00 часа се забрани престоят и паркирането на пътни превозни средства на бул. „Кн. Мария Луиза“ между бул. „Тодор Александров“ и ул. „Екзарх Йосиф“.

От 09.00 до 22.00 часа се забранява движението и се разрешава паркирането на автомобилите на участниците в протеста в крайна дясна лента на пътното платно или локалното пътно платно, като се осигурят вход-изходите на прилежащите обекти, без да се засягат спирките на градския транспорт и извън зоните за престрояване на Околовръстен път между бул. „Черни връх“ и бул. „България“, посока бул. „България“.

Само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР от 10.00 до 22.00 часа ще се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. „Кн. Мария Луиза“ между бул. „Тодор Александров“ и ул. „Екзарх Йосиф“, с изключение на колите на градски транспорт.

За третия протест, организиран от Камара на автомобилните превозвачи в България се въвеждат следните промени в организацията на движение:От 07.00 до 22.00 часа се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на автобусите и камионите на участниците в протеста, както следва:

- Всички паркинги на пл. „Александър Невски“;

- На бул. „Кн. Александър Дондуков“ между ул. „Злетово“ и пл. „Независимост“;

- Бул. „Тодор Александров“ между бул. „Христо Ботев“ и бул. „Кн. Мария Луиза“.

От 08.30 до 22.00 часа се забранява движението и се разрешава паркирането на автобусите и камионите на участниците в протеста в двете активни десни ленти на пътното платно, като се осигурят вход-изходите на прилежащите обекти, без да се засягат спирките на масов градски транспорт и извън зоните за престрояване, както следва:

- На бул. „Цариградско шосе“ в участъка между Околовръстен път и „7–ми километър“ (пътен възел с бул. „Христофор Колумб“), в двете посоки.

- На бул. „Ботевградско шосе“ между магазин Джъмбо и бул. „Владимир Вазов“, в двете посоки

- На бул. „Царица Йоана“ между бул. „Панчо Владигеров“ и бул. „Д-р Петър Дертлиев“, посока център, крайна дясна лента.

Само при необходимост и по преценка на отдел „Пътна полиция“ при СДВР от 10.30 до 22.00 часа на 18.05.2022 г.  ще се забранява влизането на пътни превозни средства, с изключение на колите на масов градски транспорт, , както следва:

- Бул. „Кн. Александър Дондуков“ между моста „Чавдар“ и пл. „Независимост“;

- Бул. „Тодор Александров“ между бул. „Кн. Мария Луиза“ и ул. „Опълченска“.

blitz.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.