ПУСТИНЯ, ДЕРМО И ЛЕГЕНДИ

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/pustinya-dermo-i-legendi/113433 SvobodnoSlovo.eu
ПУСТИНЯ, ДЕРМО И ЛЕГЕНДИ

Трийсет и кусур години чета по вестници и сайтове за "легенди". Оказва се, че "легендите " не само имат почва у нас, но са свили гнездо в Татковината и са я превърнали в своя щабквартира.

Преглеждам заглавията и "легендите" ме атакуват от първата до последната страница:

"Юбилей: днес за рожден ден ще почерпи легендарният Иван Иванов - бай Ванчо, полузащитник в отбора "Е'ем ти топки" на село Глибока локва.

На тоя ден преди година тежка сватба на сина си вдигна легендарната счетоводителка Вътка Въткова от квартал Обеля, прекарала целия си трудов стаж в "Самосвал" ООД.

Легендарната касиерка от женската тоалетна на Централна гара София Кунка Кунчева сменя гишето за подобно в САЩ, Вашингтон ДС - четете нейната изповед: "Разочарована съм от ДС България".

Легендарната поп фолк изпълнителка Муци Муцева, покорила целия Балкански полуостров с неувяхващите хитове "Кат освирепеем, че ти скинем мъжеството", "Че ти прегризем гръцмульо" и "Ма мръсницо, ш'та догона и ш'ти пръсна силикона" ( последните два създадени специално за нейната колежка и съперница в любовта Пуци Пуцева ), кани безбройните си почитатели на своя бенефис тази вечер в Народния театър.

Легендарният мултимилионерски син Вутьо Вутев подреди сто бутилки класно шампанско на жълтите павета и мина отгоре им с новото си Мазерати - в къщи го чака ново Бугати, подарък от татко му по случай дипломирането на Вутев-джуниър в Харвард.

Трагедия: днес българската сцена изгуби една звезда - легендарния актьор Марко Марков - Мърчо, изпълнил запомнящи се роли в дублажа на холивудските шедьоври "Сумирай мудно", "Прах в очите" и "Момчето от кръчмата отсреща".

Няма да импровизирам повече, защото реалността надминава моето въображение. Отворете наслуки първия попаднал ви сайт, разлистете  първото попаднало ви печатно издание и между голотиите непременно ще видите подобни бомбастични текстове, гарнирани с огромни шарени фотоси. В началото тихо им се присмивахме, но сега ги приемаме в реда на нещата.

Това са новите "легенди" на България. Това е днешното разбиране за "легендарно".

Хорица, които са станали известни само благодарение пошлите предавания на бТВ и Нова. Или са познати само на комшиите си от етажната площадка в панелката. 

Образите на Левски и Ботев, на Паисий и Вазов, липсват, освен ако не са татуирани по гърбовете и задниците на няколко патриотично настроени мутри. Наведе се мутрафонът да вземе бира от касата, лъснат тлъстите космати полукълба на задника му и оттам надзърта "Епопея на забравените".

Какво е това? Отговорът изглежда  лесен - кич, простащина! Но зад всяка простащина стои зъл гений, който внимателно я отглежда, финансира и разпространява. И който изкоренява всяко благородно растение - за да остане само плевелът на простотията в (без)духовното поле на България.

Вече две поколения репортерчета -дебили сеят с речника си от сто думи и десет чугунени клишета семената на тая смрад. Напътстват ги редактори-дебили, които изпълняват заповедите на медийни магнати-еничари. Които пък подмиват с ибрици - ясно е кого. Тоя, който превърна истинските български културни дейци в маргинали и натика българската цивилизация между полукълбата на мутрите.

Ето какви "легенди" ще завещаем на потомството - ако потомство изобщо е съдено да има. 

Идва ми наум един много популярен навремето съветски виц - "Пустыня и дермо" - сещате ли се за него?

Защото в момента не ми се разказва.

Милена Върбанова

2 Коментара

Муцинка Фешънлиева

преди 10 месеца

Богдана Иванова Карадочева-Димитрова е легендарна българска поп певица, кралицата на шансона. --- 100 процента досадно бездарие. --- Кръпко Васката е уникат от Подуене.

Коментирай

Бен

преди 9 месеца

Вчера по случайност попаднах на шоото на Цветанка по бтв. Една от обичайните говорещи глави дуднеше нещо, не се заслушах какво. Много ме впечатли обаче, титлата, с която бяха закичили главата - "Доктор по енергийна сигурност"! УАУ! Как яко звучи... Много ми се иска и аз да направя един такъв докторат, едва ли е толкова сложно, след като този е успя. Та, искам да попитам, знае ли някой, къде се раздават тези докторати?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.