С любов - от БДЖ?

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/s-lyubov-ot-bdzh/23376 SvobodnoSlovo.eu
С любов - от БДЖ?

БДЖ гръмко обяви вчера, че Съветът на директорите на холдинга приел решение да вдигне заплатите на целия персонал, при това със задна дата от 1 януари. Виж ти - първата ти мисъл е, че чудеса не се случват само на Коледа, ами явно работодателите и у нас вече се грижат подобаващо за хората си. Това решение обаче не е вследствие на внезапен прилив на любов към трудещите се, а заради стари договорки със синдикатите, датиращи още от 2016 г. В случая ръководството на железниците просто изпълнява условията по тези договорки, но със закъснение, защото вдигането на заплатите е трябвало да стане още в началото на годината.

Предвид скандалите, които разтресоха БДЖ през последните седмици, това е прекрасен пиар ход на ръководството. Тези дни тръгна проверка на Софийската градска прокуратура по сигнали за злоупотреби в БДЖ - Товарни превози. Некачествен ремонт на локомотивите, сключване на неизгодни договори с външни изпълнители на ремонта, както и изплатени трудови възнаграждения на назначени формално лица са част от обвиненията, срещу които е изправен националният жп превозвач. Ясно е, че ако не беше изпълнило споразумението със синдикатите за повишение на месечното възнаграждение, ръководството рискуваше да си навлече още един проблем - стачка на работниците. А сега, предвид дертовете им в последно време, хич не е момент за такава. Предусетили дебелия край, шефовете взели решението поне да затворят устите на хората, като им дадат парите със задна дата, а пред обществото да обявят, че подбудите за доброто дело са си техни.

С 12,5% ще взимат повече машинистите, а за останалите увеличението на заплатите е с около 11 на сто. Надали обаче са достатъчни тези пари, за да компенсират унизителните мизерни условия на труд на работещите в държавните железници.

Ася Гардели

Резултат с изображение за БДЖ машинисти

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.