Скандалът с дома в Габрово се разраства - чиновничката Даниела Василева и синът й замесена в схеми с евромилиони

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/skandalat-s-doma-v-gabrovo-se-razrastva-chinovnichkata-daniela-vasileva-i-sinat-y-zamesena-v-shemi-s-evromilioni/51994 SvobodnoSlovo.eu
Скандалът с дома в Габрово се разраства - чиновничката Даниела Василева и синът й замесена в схеми с евромилиони

Пряката отговорничка за продължилия месеци побой над деца с увреждания в габровски дом "Хризантема" Даниела Василева заедно със сина си Ивайло Лисичков е замесена в грозна схема за източване на евросредства по програмата за развитие на селските региони към Министерството на земеделието.

Това съобщиха потърпевши от врътките на дългоръкото семейство в комбинация с кмета на Дряново Мирослав Семов, след като безрезултатно са сезирали многократно прокуратурата, земеделското ведомство и други контролни органи и вече са стигнали до Сотир Цацаров. 

Името на Василева лъсна в шокиращия скандал с побоя над деца в дом за увреждания в Габрово, за който съобщихме. Хора от общината разкриха още вчера, че има политически опити на кметицата на Габрово Таня Христова и шефката на Дирекция "Образование и социални дейсности" в местната община Даниела Василева да се защитят и да нападат единствено директорката на дома Маринела Лазарова, която опитват да натопят единствена за скандала и да уволнят, криейки, че тя отдавна ги е алармирала за случая, а те не са предприели нищо.

Даниела Василева била не случаен фактор в града и изключително приближена на бившия габровски кмет и днешен вицепремиер Томислав Дончев, а по тази линия и на Таня Христова, която също е негова креатура. Василева е от Дряново, където се е явявала на избори като кандидат-кмет от партиия ГЕРБ срещу СДС, но неуспешно. След това е била катапултирана в Габровската община. За капак е намесена и в конфликт на интереси със сина й, който също работи в общината и то в сходно звено. Нейният син Ивайло Лисичков преди две седмици е спечелил конкурс за директор на дирекция в Агенцията за закрила на детето и е трябвало идната седмица да одитира именно дом "Хризантема",

Сега хора от Дряново разкриват, че син и майка имат пръст и други афери. Според една от мерките в Програмата за развитие на селските райони Дряново и Трявна трябва да създадат т.н. Местна инициативна група, в която влизат представители на бизнеса, на обществени организации и на НПО. След одобрение на тази група от Министерството на земеделието, тя получава в случая над 7 милиона лева (почти колкото са годишните бюджети на двете общини) и разпределя парите по проекти за подпомагане на малкия и среден бизнес.

Ръководител на проекта е вездесъщият Лисичков, който е и директор на дирекция в община Дряново, а на финала при одобряването на структурата от трима от четиримата гласувани по правилата учредители отпадат. Отпада и партньорът в лицето на читалище "Дряновска пробуда-2008", с чиито представители разговаряхме.

За сметка на това на челна позиция излиза другото читалище в града, чиито настоятел е майката на Лисичков - оскандалената Даниела Василева. Тя от своя страна пък е общински съветник в Дряново, директор на отговорната на дом "Хризантема" дирекция в Габровската община и ръководител на европроекта за неговото създаване и настоятел на читалището, изместило "Дряновска пробуда-2008". Член е и на комисията по култура в Дряново. Била е и кандидат за кмет на Дряново от ГЕРБ, но неуспешен, тъй като хората в града прекрасно я познават и са показали и на изборите, че не й вярват.

Това, че в момента Даниела Василева бодро заявява по медиите, че нито е чувала за насилие в дом "Хризантема", нито е виждала ужасяващите записи на побоя на деца, не е изненада в Дряново. Там хората, които твърдят, че тя заедно със сина си и кметът коли и беси, са ѝ лепнали прякора "Г-жа Не знам", тъй като отговаряла по този начин на абсолютно всички въпроси, за чието решаване е пряко отговорна.

По линията на победилата в този регион демокрация кметът на Дряново Мирослав Семов пък оглавява Местната инициативна група, която трябва да разпределя евромилионите. А в регистрирания вече от габровския съд управителен орган на сдружението влиза и бизнесмена Николай Енчев, собственик на фирма за храни "Ники-75", снабдявала Семов с пакети с храни, раздавани по време на предизборната му кампания, за което са подадени съответните жалби и сигнали.

Нито една от досега подадените жалби на засегнатите и измамените не води до резултат, тъй като се оказва се, че учредителен протокол не е направен, а са "водени бележки", поради което прокуратурата не открива нередности, тъй като "няма оригинал на документа". Въпреки това обаче Министерството на земеделието открива нередности именно около учредяването на групата, заради което отнема 41 000 лева от отпуснатите пари.

Нещо подобно се получи и с безобразията в габровския дом "Хризантема". Тази сутрин другата "Г-жа Не знам" - кметицата на Габрово Таня Христова уволни директорката, подала сигналите Маринела Лазарова, но не пипна вездесъщата Даниела Василева. Което означава, че безобразията в дома ще продължат.

Припомняме, че Таня Христова според местните била протеже на бившия кмет на Габрово, обявен за отличен усвоител на евросредства, и днешен вицепремиер Томислав Дончев, за чиято помощ Христова молила, когато скандалът с побоя над увредени деца се разрази.

Междувременно премиерът Бойко Борисов уволни шефката на Агенцията за закрила на детето Офелия Кънева, но очевидно оостаналите органи и за контрол на този тип домове и техните преки отговорници, и за изразходване на евросредствата, и за конфликт на интереси, и прокуратурата ще трябва да се земат с дълбочинна проверка на цялата дейност на многоръкото семейство Василева - Лисичков, както и на кметовете на Дряново Мирослав Семов и на Габрово Таня Христова.

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.