Украински бежанци: Нас тук ни доведоха като заложници

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/ukrainski-bezhanci-nas-tuk-ni-dovedoha-kato-zalozhnici/2602 SvobodnoSlovo.eu
Украински бежанци: Нас тук ни доведоха като заложници

„Нас тук ни доведоха като заложници. Ние избягахме от войната и търсим човешки условия”, коментира украинката Света.

„Когато децата ни видяха високата бодлива ограда си помислиха, че ни водят в затвор”, посочи Люда.

338 бежанци се качиха на специална влакова композиция от Варна. До този момент бежанците от различни градове в Украйна бяха настанени в хотелски комплекси. От влакове и после с автобуси, бяха пренасочени към лагера в Елхово. След построяването си през 2019 той бе отворен за първи път. Първоначално отказаха да слязат от автобусите, виждайки условията.

За да успокои украинците, в центъра пристигна и председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тя обясни че ще направи всичко възможно до часове да бъдат пренасочени на други места в страната.

На 1 юни, под ръководството на председателя на Агенцията за бежанците, започна попълването на списъците за преместването на хора. Те са разделени според възрастта и заболяванията им, както и дали имат възможност да ползват собствен транспорт. Още по обед пристигнаха и първите автобуси.

Преди да се качат на тях, част от бежанците споделиха, че сънародниците им не бива да бъдат толкова претенциозни. “Вие съвест имате ли? Вие туристи ли сте какви сте? Вие сте бежанци!”, обърна се към своите сънародници една от бежанките.

Втората част на програмата за настаняване продължава до 31 август, а голяма част от бежанците са готови да започнат и работа, за да не са в тежест.

https://glasove.com/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.