Възможно ли е партизанско движение и съпротива днес? Мисля че не

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/vazmozhno-li-e-partizansko-dvizhenie-i-saprotiva-dnes-mislya-che-ne/124989 SvobodnoSlovo.eu
Възможно ли е партизанско движение и съпротива днес? Мисля че не

Възможно ли е партизанско движение и съпротива днес?
Мисля че не. Причината е катастрафалната демографска ситуация. Революциите се правят от младите - това е истината. Днес те са много малко, а част от тях емигрират. Т.е. общата революционна база е много малка.

Преди 9 септември не е било така. Баба ми има 2 братя и 1 сестра партизани, но те са били семейство с 9 деца. Самата ми баба е била ятачка - на 14 г.
Днес къде са тия 9 деца?
Дори анти-комунистическите фашистки сили преди 9 септември са се базирали на високата раждаемост. Луковите бойци, Бранник и пр., всички те са младежи, а не хора на средна възраст или старци. Т.е. дори фашистки групи не са възможни влиятелни днес, просто младите, които са буйни и готови да се вдигнат, са по-малко.

Партизанско движение, съпротива, бунтове, революции - такива има очевидно в арабския свят. Но там винаги е имало висока раждаемост...
Накратко - най-силното оръжие в историята - демографията, то е способно да порази дори революциите, дори когато биха били справедливи...

Добри Божилов

8 Коментара

Ивайло Кирков

преди 3 месеца

Не е демографията причина, не е. Владайското въстание, Септемврийското въстание - от младежи ли са правени!? Не, от възрастни хора. Значи - не младостта е главният движещ фактор... А ето една великолепна песен - "Балада за Янек Вишневски" на Кристина Янда. Отразява събитията в Гдиня - декември 1970. В тази връзка - горещо препоръчвам филмите на Вайда "Човекът от мрамор" и "Човекът от желязо". А песента, която давам, е от втория филм. https://www.youtube.com/watch?v=hSqdJXIx7Sg

Коментирай

Вили

преди 3 месеца

Сега има дронове-къде ще се скриеш?

Коментирай

Вили

преди 3 месеца

Сега има дронове-къде ще се скриеш?

Коментирай

Иванчо

преди 3 месеца

Сега няма гори!!Къде ще се скриеш?

Коментирай

Бай Добри,то хубаво,ама

преди 3 месеца

с кого ще става партизанлъка?С чалгарчетата,айтитата или диванните патриоти?С какво оръжие,нарисувано ли? Да си караме по робски и това е,ние и без това не ставаме.

Коментирай

Ивайло Кирков

преди 3 месеца

Четвъртият "коментатор" (отгоре-надолу) нещо ми е гневен... Май съм ударил в десетката! Вероятно отговорът му, груб и полуграмотен, е по служба, защото съвременната либерастка паплач ненавижда както "Солидарност", така и гении в киното като Анджей Вайда. А също и тези, които помнят "Солидарност".

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.