ВИНОВНИТЕ ЗА СКАНДАЛЕН РЕМОНТ ПО ЕВРО ПРОЕКТ СА ТОЧНО ОКОЛО ВАРНЕНСКИЯ ПП/ДБ КМЕТ БЛАГОМИР КОЦЕВ. НА ВНИМАНИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА, ДАНС И МВР!

https://svobodnoslovo.eu/bulgaria/vinovnite-za-skandalen-remont-po-evro-proekt-sa-tochno-okolo-varnenskiya-ppdb-kmet-blagomir-kocev-na-vnimanieto-na-evropeyskata-prokuratura-dans-i-mvr/132252 SvobodnoSlovo.eu
ВИНОВНИТЕ ЗА СКАНДАЛЕН РЕМОНТ ПО ЕВРО ПРОЕКТ  СА ТОЧНО ОКОЛО ВАРНЕНСКИЯ ПП/ДБ КМЕТ БЛАГОМИР КОЦЕВ. НА ВНИМАНИЕТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА ПРОКУРАТУРА, ДАНС И МВР!
Светла Маринова

На вниманието на Европейската прокуратура, ДАНС и МВР!

Преди около месец новият кмет на Община Варна – Благомир Коцев си направи поредния пиар, как бил разпоредил да се извърши проверка за нарушенията при ремонта на варненско училище „Димчо Дебелянов“, което е  ремонтирано по проект за над 2.6 млн. лв. през 2019 г.

Сумата е отпусната по Европейско финансиране „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна“. Даже в средата на февруари преди две години учениците бяха спешно евакуирани заради некачествено изпълнени строително-монтажни дейности.

Проектът „Модернизация на образователната инфраструктура на територията на град Варна“ е на обща стойност близо 8.5 млн. лв., осигурени основно от европейско финансиране. С този бюджет са ремонтирани още няколко варненски училища, но скоро след края на строителните дейности  те дават дефекти, заради които се налагат „ремонти на ремонтите“.

Благомир Коцев, който се изживява и като разследващ орган е наредил пълна проверка на всички допуснати през годините нарушения при строително-монтажните работи, за да понесат виновните лица отговорност за некачественото изпълнение.

„Практиката „ремонт на ремонта” трябва да се прекрати, а надзорът да си върши работата наистина, а не по документи. Това е поредният случай, при който контролът е бил само формален”, коментира преди известно време той.

Да, де, ама то „виновните лица“ са около Коцев.  Даже консултират  „частния му адвокат“, като го хвърлят по тъча.

Толкова са заслепени тези двамата, че не виждат по-далече от носовете си, но иначе се изживяват, като разследващи органи…

Сега АФЕРА ще Ви разкрие истината за ремонта на училище „Димчо Дебелянов“ и кои служители („консултанти“ на Диан Иванов) от Община Варна ги „хвърлят по тъча“ и  би следвало също да носят отговорност за „ремонт на ремонта”.

Ремонтните дейности на училище „Димчо Дебелянов“ са извършени от фирмите „РИЧ 5“ и „Гепи 7“. Бенефициент на проекта е Община Варна.

До тук добре, но цялата документация негласно е била изготвена от Светла Маринова, служител на Община Варна и тогава изпълняващ временно длъжността Директор на Дирекция „ПНО“  (Правно-нормативно обслужване). Между другото и към настоящия момент изпълнява длъжността Директор на Дирекция „ПНО“. Издадената Заповед да изпълнява временно длъжността Директор на „ПНО“ е заварено положение от старата администрация, но за това по нататък. Другата „консултантка“, която пък консултирала Светла Маринова е Надежда Петкова.

Тези две „консултанки“ още на етап подготовка на  процедурата за възлагане на обществената поръчка  за избор на изпълнител на проекта, са ходели на нерегламентирани срещи с бъдещите изпълнители на ремонта („Рич 5“ и „Гепи 7“).

До като се е подготвяла процедурата, умишлено или не се пропуска един много важен детайл.  В количествената сметка (КС) за първоначалното изпълнение на покрива в разрез с проекта  не се залагат отдушници и гръмоотвод, заложен е бил много по-голям наклон и други отклонения.

Всичко това на по-късен етап след приключване на ремонтните дейности и приемане на обекта, лъсва.

Огромният покрив на сградата е бил ремонтиран при драстични нарушения на конструкцията. При един силен вятър в двора на училището и край него започват да падат керемиди, пострадали ученици като по чудо няма. Именно това налага и евакуацията на учениците в средата на февруари преди две години.

По настояване на  „консултантката“ Светла Маринова, училищното ръководство първоначално  решава да се оправи  тихомълком, за да не влизат в конфликт с кметската администрация. Вероятно по същата причина за проблемите след ремонта на варненското училище „Димчо Дебелянов“ отказва да говори и директорката му Калина Нушева. За случилото се проговарят служители от училищната администрация и членове на училищното ръководство. Всички те обаче остават анонимни – заради страх от отмъщение, наказания и дори уволнения.

През този период преди да се вдигне шум и това да стане обществено достояние тихомълком по настояване на „консултанката“ Светла Маринова зад гърба на тогавашния  ресорен зам.-кмет по правните въпроси Пламена Маринова, тя решава да сформира комисия за огледи, съставяне на протоколи  и др. в компанията на Лилия Христова – Директор дирекция „Образование и младежки дейности“. Включително съветвала и училищното ръководство, какво точно да се пише в протоколите и докладните записки, които да се изпратят към администрацията. Светла Маринова заедно с Лилия Христова са съставили  5 комисии, които са извършвали огледи и издали пет констативни протокола за установените дефекти. И всичко спира до там.

Но училищното ръководство започва да се притеснява и въпреки забраната от страна на Светла Маринова да не се вдига много шум, решават  да напишат съобщение на сайта на училището, че заради опасност за живота и здравето на децата – последица от извършения ремонт, те трябва да преминат на онлайн обучение за неопределен период от време. Със същото съобщение училищното ръководство информира, че строително-ремонтните дейности са приключили през септември 2019 г. и са били одобрени и приети от комисия, която е подписала акта за въвеждане на сградата в експлоатация.

Какво се случва по-нататък?

Светла Маринова продължава да „консултира“ , както училищното ръководство на училище „Димчо Дебелянов“, така и фирмата изпълнител по „правилния начин“.

Какво ще рече това?

Фирмата изпълнител  „Рич 5“ и „Гепи 7“, започва да се крие и става неоткриваема.

„Тайните комисии“ продължавали да се състоят с участието на Светла Маринова, която впрочем към онзи момент е била и член на звеното за оценка на проектите.  Консултирала е и двете страни, как да се замажат гафовете и да не се вдига много шум по случая.

Спираме до тук за  „консултантката“ Светла Маринова , „Рич 5“ и „Гепи 7“,  защото по-долу ще зададем следните въпроси, на които може би отговори ще получат компетентните органи при извършване на проверка по изнесеното по случая:

1.       Светла Маринова временно изпълняващ длъжността Директор на Дирекция „ПНО“  в Община Варна, провеждала ли е нерегламентирани срещи с фирмата изпълнител „Рич 5“ и „Гепи 7 още на етап подготовка на процедурата за ремонт на училище „Димчо Дебелянов“?

2.       Присъствала ли е на срещи с училищното ръководство на училище „Димчо Дебелянов“ без знанието на ресорния зам.-кмет по правните въпроси, Пламена Маринова?

3.       Има ли съставени протоколи от тези срещи и част от тях унищожени ли са от нея в момента, за да няма документални следи?

4.       Има ли сключени допълнителни договори за извършване на „ремонтни  на ремонта“  от прехвърлени незаконосъобразно субсидии от Община Варна към училище „Димчо Дебелянов“ от бившия директор на Дирекция „Финанси и Бюджет“ Стефка Господинова, по настояване на Светла Маринова?

5.       Документирано ли е всичко това и укриват ли се документите сега, за да не разбере новото ръководство за гафовете допуснати от Светла Маринова, Надежда Петкова и Стефка Господинова?

6.        Имало ли е допълнително възлагания от училището за допълнителни ремонтни дейности, с какви средства и защо е било необходимо възлагането да бъде чрез училището, а не през общината?

7.       Изплащани ли са допълнително средства за „ремонта на ремонта“ от училищния бюджет на фирмата, която е изпълнила допълнителните дейности?

8.       Треперят ли сега двете „консултантки“ Светла Маринова и Надежда Петкова да не лъснат тези незаконосъобразни действия пред новото ръководство?

Има още куп въпроси, но нека да оставим разследващите органи да работят по случая и да си свършат работата.

Очаквайте продължение по темата за още  разкрития на АФЕРА!

Кой служител от Община Варна е бил най-много временно изпълняващ длъжността директор на дирекция „ПНО“ през последните 7 години? И от този служител ли са били съгласувани за законосъобразност всички договори, заповеди и други документи през годините? Има ли конфликт на интереси при съгласуване на трудов договор при назначаване на роднина в Община Варна от служител на „ПНО“? Има ли теч на информация към старото ръководство от въпросния служител, който е бил най-дълго време директор на дирекция „ПНО“?

Кой служител е уволнен от летище Варна за теч на информация при подготовка на обществени поръчки и в последствие назначен в Община Варна? Кой работи на летището, в сектор видеонаблюдение и от там ли старото ръководство на Община Варна, получава информация за полетите (пътуванията )на Благомир Коцев?

Afera.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.