БЪЛГАРСКИЯТ МЕСИ(Я)

https://svobodnoslovo.eu/komentar/balgarskiyat-mesiya/26180 SvobodnoSlovo.eu
БЪЛГАРСКИЯТ МЕСИ(Я)

Пожарникар. Каратист. Охранител. Тенисист. Главен секретар. Бизнесмен. Художник. Доктор. Шофьор. Любовник. Партиен лидер. Картоиграч. Строител. Китарист. Премиер. Генерал. Футболист.

Несъмнено Бойко Борисов е най-многоликият персонаж на българската политическа сцена. В известен смисъл Борисов не е реален човек — със свое собствено лице, мисли, ценностна система и морален код — той по-скоро е сложна амалгама от (понякога взаимноизключващи се и противоречащи си) образи.

Тази поливалентност помага на Борисов да бъде изключително устойчив в едно — в лъжата. Ние никога не знаем в кой момент кой Борисов говори с нас — това комика ли е, набора ли е, или пък евроатлантика?

Технически погледнато, Борисов никога не ни е лъгал: лъгал ни е някой Борисов, някой от образите. Умението му да влиза от роля в роля, а и да помни нишките на изплетената мрежа от лъжи му помага да ни вкара в капана на заблудата и да го прави многократно.

Днес лидерът на "ГЕРБ" и неговият приближен Тома Биков вкараха в обращение образа на Борисов футболиста. Ветеранът, побеждавал в много мачове и отбелязал много голове — не беше никак случаен този паралел с Меси. Слад около година и половина на пейката, Борисов даде ясна заявка за завръщане на терена, затова бяха всички тези футболни алегории.

Очевидно е, че "ГЕРБ" не успя да произведе Слънце: нито Даниел Митов, нито Томислав Дончев, нито Десислава Атанасова дори могат да се доближат до това психологическо разнообразие, до тази образна многопластовост, която техният лидер демонстрира вече над двадесет години. На различни терени на живота ни.

Затова Слънцето иска да "ни огрее" отново. И тези негови опити ще бъдат изпитание за паметта на цялата ни нация. Ние много бързо забравяме, а той на това разчита.

Та, нека не забравяме, че става въпрос за слаб, но доста груб футболист.

Мартин Димитров

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.