Без принудата на САЩ Европа ще зареже Украйна

https://svobodnoslovo.eu/komentar/bez-prinudata-na-sasht-evropa-shte-zarezhe-ukrayna/26392 SvobodnoSlovo.eu
Без принудата на САЩ Европа ще зареже Украйна

Заседнали в Украйна срещу Русия, САЩ изпускат Китай, а той става все по-мощен

Хибридната война между Русия и Запада около Украйна не е достигнала точката на кипене, но все повече пари. Деветмесечният стрестест в хода на специалната военна операция (СВО) на Москва дава ценни резултати за анализи, изводи и прогнози.

Всички страни-участнички неизбежно търпят загуби, но с различна тежест и при различна поносимост. Някои имат и немалко ползи – САЩ повече и по-краткосрочни, Русия по-малко и по-трайни.  Очаквано и прогнозирано още през март т. г. губят Киев и украинците. Губят и изглежда още много ще губят Европа и европейците.

Своя държавна стратегия и дори тактика  Украйна няма. Зеленски и кръгът около него са марионетки на Вашингтон и Лондон. Подскачат нелепо по екраните, пулят се застрашително в посока на Москва и се тръшкат драматично пред политиците в столиците в ЕС. Страната за Запада е само инструмент в ръцете им за удари срещу Русия. Търпян по формулата за „нашия кучи син“.

Следовдателно планината от драстичните му нарушения на Ония ценности остават неотбелязани, зад кулисите се одобряват. Дори Израел, претендиращ да е камертон за  нарушаване на правата на човека, също не забелязва нацистките изблици, тихомълком подкрепя Украйна.

Ами там все още не репресират евреи, пък и Зеленски е от тях. Макар все по-често да се изявява като глава на дяволски култ, обкръжен от субекти с хитлеристки, езически и антихристиянски татуировки. Колективният Запад очевидно счита, че има правилни и неправилни нацисти. Приема риска утре правилните там да се появят у тях като неправилни.

Няма да е за пръв път. Появи ли се веднъж в една страна нацизъм във фашистки или друг вариант, бързо вгражда в части от обществото неизкоренима заблуда за богоизбраност. С всички кървави последствия за населението и държавата.

В Украинската ССР бандеровците-хитлеристи не бяха превъзпитани, получиха амнистия от Хрушчов, а днес Русия получава синовете и внуците им като свои най-зли врагове.

В отчаянието си Киев, за да внушава на разколебаните европейци да не спират подкрепата, остро провокира Москва. За да я подтикне чрез удари по мирното население в Донбас и диверсии на руска територия да срине няколко големи селища и причини много хиляди жертви.

Не успява засега. В Кремъл знаят, че като не се поддават на провокациите, ще имат важни ползи. Знаят, че е реално критично голяма маса украинци да се убеди, че за Запада страната им има смисъл само като враждебна на Русия. Че от всестранната външна военна подкрепа търпят огромни загуби при илюзорни ползи. Въпрос на малко време е.

Настъпват грипът и типичните за зимния сезон болести, но вече в условията на проблематично отопление в домовете и по месторабота, при недостиг на вода от крана и някои храни поради проблеми с доставките. Цените растат, както и броят на убитите и ранените на фронта. Мнозинството проумява, че ако Москва е искала да ги унищожи, ще е станало за няколко дена.

И европейските народи започват да разбират, че страните им нямат свои интереси в Украйна, стават все по-негостоприемни спрямо украинци и прочие мигранти. В началото приемаха да понесат някакви загуби от подкрепата за Киев, но търпнието се изчерпва. Вариантът Европа да се скапе, а да спечелят САЩ не им е добър.

Недоволството расте, при това във всички слоеве на обществата. Зреят мощни протести. Средствата и начините на властите да манипулират недоволните, да гасят острите изблици на гняв, да го разсейват в различни посоки все още са големи. Но високото социално напрежение крие все повече рискове за управниците.

Затова променят риториката си, но все още не и позициите. Усилено внушават на гражданите си, че Украйна побеждава, Путин е отчаян и Русия ще рухне, нужно е още малко търпение. Запада все по-често апелира към евентуалните противници на Кремъл да свалят Путин или поне група московчани да се разбунтуват.

Френският президент заявява: „Никога във Франция не сме имали стремеж да унищожим Русия... след разрешаването на ситуацията около Украйна Европа ще бъде по-слаба...Ние участваме пълноценно в тази война заедно в името на едни и същи принципи“. Пълноценно участват евронатовците, важно признание. Досега са дали за Украйна над €50 млрд.

САЩ богатеят чрез украинския конфликт, пише  Monde, затова го удължават. Печелят от доставките на оръжия, както и като „спасяват“ Европа като и продават газ на много по-висока цена от тази от Русия.

 Както и другите лидери в НАТО, пише The Times, канцлерът Шолц се е замислил за сигурността на Европа. Без участието на Русия е невъзможна, призовава да се възстановят мирните отношения с нея. Напоследък той два пъти сравни сегашната обстановка с онази преди ПСВ.

За „Политика“ тези дни американският режисьор Оливър Стоун казва: „САЩ не ги е грижа за другия свят, главното са те“. И за испанския El Diário: „САЩ са методичен звяр-убиец, за когото войната е голям бизнес. Украйна винаги е била в плана им за дестабилизация на Русия“.

Във WirtschaftsWoche четем: „Европа и САЩ са на прага на икономическа война.“ В Брюксел Еврогрупата отбеляза, че „тази зима икономиките на еврозоната и повечето държави-членки на Европейския съюз са изправени пред риск от техническа рецесия и огромна несигурност.“

Eвpoпeйcĸaтa тexнoлoгичнa индycтpия e зaгyбилa нaд $400 млpд oт cтoйнocттa cи пpeз 2022 г., пoĸaзвa aнaлиз нa фиpмaтa зa pиcĸoв ĸaпитaл Аtоmісо. Процесът е в началото си. Без принудата на САЩ Европа ще зареже Украйна, тази война я съсипва. Още не се очертава ясно, примката НАТО стиска яко. Но Foreign Affairs пише: „Американските правителства отблъскват съюзниците от САЩ“.

Оскар Лафонтен, бивш председател на ГСДП, заяви пред Deutsche Wirtschafts Nachrichten: „Обикновените европейци страдат от „амбициите на вманиачените елити във Вашингтон да бъдат велика сила“, а страхливите лидери на страните от ЕС не смеят да им противодействат... НАТО е инструмент на Вашингтон... независими играчи или васали на САЩ – това е изборът“.

В ход е първата за 21 в. война в Европа. Със специфична характеристика – война на дронове, на артилерия, на спътници, с кибератаки и контраатаки, парализирана дипломация. Вашингтон продължава линията „от същото още повече“. Предвид мрачните за европейците последствия им препоръчват от киселите лимони в ръцете да си направят лимонада.

Страхът на САЩ от загубата на хегемонията е близо до този от ядрена война с друга ядрена сила. Умишлено създадоха или ускориха няколко световни кризи - на легитимността, на икономиките и финансите, в търговията и т. н. Ще се борим с вас до последно, няма да ви се подчиним, отговорят Москва и Пекин. Заседнали в Украйна срещу Русия, САЩ изпускат Китай, а той става все по-мощен.

Москва бърза бавно, изчаква развитието на обективните процеси във времето. Да се изчерпят ресурсите и търпението на евронатовците, да откажат украинците да гинат напразно в угода на киевските нацисти. Тестът СВО релефно показа много сериозните и все още налични последствия в държавата, обществото и в армията от перестройката и „партньорството“ със Запада.

Ликвидират се последствията, извършва се усилен ремонт. Огромен процент от населението подкрепя властта и Путин, защото е информирано и има богат опит с англоамериканците. От голяма полза са признания като на  бившият германски канцлер Ангела Меркел: “Минските споразумения бяха подписани, за да дадат време на Украйна и да й помогнат да стане по-силна".

Победа на Русия е екзистенциална заплаха за Запада, би ускорила загубата на монопола му над насилието, прилагано от векове.

Столтенберг, шеф на НАТО: „Други авторитарни лидери ще видят, че силата се награждава, ще използват примера за постигане на свои цели... Нашият свят ще стане по-несигурен.“

За почти всички сегашни лидери в ЕС това може да стане краят на техните политически кариери. И на световния неолиберален глобалистки елит.

Автор: Д-р Илия Илиев

trud.bg

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.