Частичният Шенген: "ТИНТИРИ-МИНТИРИ" И "АЛА-БАЛА"

https://svobodnoslovo.eu/komentar/chastichniyat-shengen-tintiri-mintiri-i-ala-bala/124271 SvobodnoSlovo.eu
Частичният Шенген:  "ТИНТИРИ-МИНТИРИ" И "АЛА-БАЛА"

Частичният Шенген:

"ТИНТИРИ-МИНТИРИ" И "АЛА-БАЛА"

*** Дори и при въведен въздушно-морски Шенген пак ще ви проверяват на летища и пристанища ***

.

В споразумението, договорено днес между румънските, българските и австрийските власти с участието на европейските представители, се предвижда присъединяване към Шенген по въздух да има през март, но без краен срок за сушата. Дипломатическите оценки сочат, че това сериозно ще се обсъжда едва след изборите за европейски парламент и сформирането на новата Еврокомисия.  

Дата за въвеждане на този частичен Шенген не е посочена. 

Определен е като период месец март. 

_____________________

📌Той обаче е свързан с редица общи условия за Шенген, вкл. и за въздушния и с толкова разтегливата формулировка "видим напредък". Освен това Виена настоява ЕС да подготви документ с изискванията, който да се одобри, едва след което ще може да се заговори по-реално кое, как и кога. 

____________________ 

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер направи специално изявление за Шенген, като обяви, че ЕК и председателството на ЕС трябва да изработят законодателната рамка за България и Румъния върху основата на политическия компромис за влизане във "Въздушния" Шенген :

‼(цитат):

"Въздушният Шенген ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени и твърдо установени. Това означава, че разполагането на военни по външните граници на ЕС ще бъде значително увеличено, особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България. И тези две държави трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия - това са ясните условия и позицията, по която се договорихме, включително трите държави. Комисията и председателството трябва да работят въз основа на тази позиция, която е от първостепенна важност за предпоставките за Въздушния Шенген. Искам да поясня още веднъж какво означава въздушен Шенген? Означава влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикантите не действат през летищата". (край на цитата)

__________________________

.

Т.е ориентировъчния срок е март, обаче трябва да се подготвят преди това изисквания, трябва да се подготви правна европейска рамка, трябва да се разположат съответни служители, трябва да се приемат бежанци от Афганистан и от Сирия, трябва...

==============

МОЙ КОМЕНТАР

Толкова "трябва" означава, че не трябва да е през март...

Пак ще посоча: нидерландският парламент отказа частичен Шенген и докато не промени решението си, такава въздушно-морска крачка е невъзможна, което добре се знае във Виена, вкл. и от най-консервативните среди там във връзка с дипломатическия им маньовър. Тази крачка обаче добре работи за имиджа на нашата и на румънската управляваща коалиция, което още по-добре се знае в София и Букурещ. 

.

Истината е, че въздушно-морският Шенген нищо не означава освен празни приказки и лакърдии - тинтири-минтири, ако използвам стила на Бойко Борисов. Или "ала-бала" в стила на Кирил Петков, понеже на ГРАНИЧЕН КОНТРОЛ ПО ЛЕТИЩАТА И ПРИСТАНИЩАТА ПОДЛЕЖАТ АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ ЛИЦА, прекосяващи границите - не само нешенгенците, но и шенгенците, не само негражданите на ЕС, но и гражданите му. А Шенген е липсата на такъв граничен контрол на вътрешните сухопътни граници на ЕС. (в българския случай - на границата ни с Румъния и с Гърция). Както знаете, дори и при самолетен полет и в рамките на една и съща държава, чийто гражданин сте, също ви проверяват. (проверка за сигурност - виж текста на чл. 21, буква б от Шенгенския кодекс в коментара ми под поста)

В резюме: бленуваният Шенген остава мираж за родния ни "елит". Вместо него има пропаганден въздушно-воден шенгенски мехур както в България и Румъния, така и в ЕС.

Григор Лилов

2 Коментара

и сюрия мангали

преди 4 месеца

Кой ги иска да си ги взема у тях

Коментирай

DARNOVAL

преди 4 месеца

Политиката на ЕС буксува здравата. Шенген е една небивала глупост, сътворена от идиотите в Брюксел. Така или иначе, ЕС не показа никаква зрялост и перспективност в своята външна политика освен да подпомага гадните укри. Но и това ще свърши и то наближава. За малка страна като нашата, най добре е политика на изчакване и протакане...докато ни дават някакви средства. Правителството в момента е абсолютно неграмотно да направи някакво позициониране от кото да имам полза народа ни. Напротив сами се предлагаме да ни е..... както си искат. За това НЕ на това продажно Правителство.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.